Teszt-vb-döntő: Ausztrália kisebb előnyben az 1. nap végén

2023. június 7. – Szerző: Krikettgalaxis

India az ütést választotta, de hiába a sok gyors dobó, csak 3 ütőst tudtak ma kiejteni, míg Head 146, Smith pedig 95 futásig jutott.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A londoni The Oval pályán 1880 óta már 104 tesztet rendeztek, de ebből 88-at augusztusban, míg 8-at–8-at júliusban és szeptemberben. Vagyis júniusban még soha de soha nem volt teszt itt – egészen máig, és ez a mai sem akármilyen meccs, hanem a 2021–2023-as teszt-világbajnokság döntője!

Kissé borult időben kezdődött az összecsapás. A dobósáv talaját 6 mm-es fű borította, így amikor India megnyerte a pénzfeldobást, úgy döntött, ők kezdenek a dobással. Ráadásul 4 gyors dobót is beneveztek, míg a pörgetőket egyedül Ravindra Dzsadedzsá képviselte. Nagyon sok találgatás és vita előzte meg a döntőt arról, hogy vajon nem Ravicsandran Asvinnal, még egy pörgetővel kellene-e kezdeni, de végül Rohit Sarmá kapitány nem Asvin mellett döntött.

Az ausztrálok számára szinte rémálomszerűen kezdődött az első játékrész: az egyik nyitó ütősük, Usman Khawaja ugyanis kacsával esett ki... Aztán az ebédszünet után már 76/3-on álltak, ami már egy kicsit jobban néz ki, de még jobban nézett ki, ami ezek után következett: Steven Smith és Travis Head párosa ugyanis 251 futást gyűjtött be, így a nap (85 játszma) végére a 76/3-at 327/3-ra sikerült feltornászni. Head egyébként most érte el élete 6. teszt-százasát, de csak az elsőt Ausztrálián kívüli pályán.

Ha holnap is így tudják folytatni, Ausztrália hamarosan a játékrész lezárásán kezdhet gondolkodni, mert ha még végigjátszanák a pénteket is, akkor már egyre inkább fenyegetne a döntetlen. Bár tegyünk hozzá valami nagyon fontosat: ha ez a meccs döntetlenre végződne, akkor megosztottan mindkét csapat megnyerné a világbajnoki címet, ami azért valószínűleg nem lenne rossz egyiküknek sem!

Egyébként a mai nap krónikájához hozzá tartozik az a tény is, hogy mindkét csapat játékosai fekete karszalaggal léptek pályára, ezzel is kifejezve együttérzésüket az öt nappal ezelőtt történt hatalmas indiai vonatbaleset áldozatai és hozzátartozóik előtt. Ebben a balesetben ugyanis majdnem 300-an vesztették életüket.

És ahogy nemrég beszámoltunk róla: ez az első tesztmérkőzés, amikor a Krikettgalaxison már elérhető az eredménylap az egyes napok végén is. Így aki most rákattint, már láthatja, hogyan állnak a csapatok. Persze aki később nézi, már csak a későbbi eredményt fogja látni, tehát utólag nem kereshetők vissza a napi részeredmények.


Alapból nem látható kép
×