A férfiaknál is India nyerte meg az Ázsia-játékokat

2023. október 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Múlt hét hétfőn a női tornát is India nyerte meg az Ázsia-játékokon, most pedig a férfiak versenyében is ők végeztek az élen, miután az Afganisztán elleni döntőt elmosta az eső: a szabályok szerint ekkor az előzetesen magasabbra rangsorolt csapat, vagyis India lett a győztes.

India zászlaja (illusztráció)India zászlaja (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kedves 100 év körüli korú vagy idősebb olvasóink! Emlékszik még valaki 1930 januárjára, amikor az angol válogatott egyszerre játszott két tesztet több ezer kilométer távolságra egymástól? Egyet Új-Zélandon, egyet pedig Londonban a Karib térség ellen?

Most valami hasonló történt a Maldív-szigetekkel, Pakisztánnal és Afganisztánnal is: mindegyikük játszott itt az Ázsia-játékokon is, és ugyanazon a napon, amikor itt meccseltek, egy másik csapatuk valahol máshol szintén pályára lépett – csak éppen egyik sem teszt volt, mint 1930-ban. A Maldív-szigetek Katarban játszott a jövő évi Húsz20-as világbajnokság selejtezőjén, míg Pakisztán és Afganisztán a most zajló ENN-világbajnokságon. Mindegyik ország az Ázsia-játékokra küldte a gyengébbik csapatát, az erősebbekkel a selejtezőn illetve a világbajnokságon szerepelt.

Sőt, megemlítendő Srí Lanka, Banglades és India is: ők is ott vannak a világbajnokságon, ezért ők is a második számú csapatukat küldték Kínába, az Ázsia-játékokra. Csak őnáluk nem pont ugyanazon a napon játszott a két válogatottjuk.

Na, ezt a részt túlbeszéltük. Mi a helyzet ezzel a tornával?

Az elején három csoportban a kilenc leggyengébbnek besorolt együttes csatázott: a Nepál–Mongólia összecsapás óriási rekordjairól itt már írtunk egyszer. A többi csoportban hasonló különlegességek nem voltak: Nepál mellett Hongkong és Malajzia jutott tovább a negyeddöntőkbe, ahol 5 erősebb válogatott várta őket: pont az imént említett 5 világbajnoki résztvevő.

A negyeddöntőkben India elsősorban Jasaszví Dzsájszvál százasának köszönhetően verte Nepált (bár Nepál 179 pontja mutatja, hogy az indiai második vonal dobói nem feltétlenül a világ legjobbjai), míg két gyengébb válogatott jócskán ráijesztett világhírű ellenfelére: a Pakisztán–Hongkong összecsapás ennek ellenére végül sima papírformát hozott, de Banglades csak 2 futással tudta legyőzni Malajziát. A negyedik találkozón Afganisztán szűk győzelmet aratott Srí Lanka fölött.

Az első elődöntőben India annak ellenére is nagyon simán győzte le Bangladest, hogy Dzsájszvál ezúttal kacsázott, míg kisebb meglepetésre a másik meccsen az afgánok felülkerekedtek pakisztáni ellenfeleiken.

Sőt, Pakisztánt a harmadik helyért egy, az eső miatt 5–5 játszmára rövidített összecsapáson Banglades is legyőzte, így a bengáliaké lett a bronzérem. A döntőt szintén eső zavarta meg, és itt sajnos már eredményt sem tudtak hirdetni: az első félidőben 18.2 játszma után Afganisztán 112/5-re állt India ellen, amikor vége szakadt a mérkőzésnek. Kicsit igazságtalannak tűnhet, de végül Indiát kiáltották ki győztesnek, mert eredetileg ők voltak magasabbra rangsorolva. Bár azért tegyük hozzá: jól dobtak az első félidőben, így nem kevés esélyük lett volna megnyerni a meccset a pályán is.

Egy kis érdekesség még a végére: India jó sok aranyérmet nyert az Ázsia-játékok számos sportágában, de Afganisztánnak ez volt az eddigi legjobb eredménye az idei tornán: csak néhány bronzérmük volt, mielőtt ezt az ezüstöt begyűjtötték férfi krikettben.


Alapból nem látható kép
×