Hivatalos, végleges: lesz krikett a 2028-as olimpián!

2023. október 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Az elmúlt napok eseményei után már csak formalitás volt a NOB mai szavazása: mindenki tudta, hogy mi lesz az eredmény, de azért mégis jó érzés, hogy túl vagyunk rajta, és hogy most már végre biztosan kijelenthetjük: 128 év után újra láthatjuk kedvenc sportunkat az olimpián!

Az olimpiák jelképe (illusztráció)Az olimpiák jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A hosszú harc gyümölcse végre beérett. Egy héttel ezelőtt a 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezői bejelentették, hogy öt új sportág, köztük a krikett feltételét javasolják a NOB számára, ezt a javaslatot pedig előzetesen a Bizottság is elfogadta – most már csak a hivatalos szavazás volt hátra, amire ma került sor a szervezet mumbai ülésén. Az eredmény természetesen pozitív lett! A nagyjából 90 közül mindössze két tag szavazott az öt sportágat tartalmazó csomag ellen.

Niccolo Campriani, a szervezőbizottság igazgatója a szavazás előtt elmondta: nagyon izgatottak amiatt, hogy végre az olimpián üdvözölhetik a maga 2,5 milliárdosra becsült rajongótáborával a világ második legnépszerűbb sportjának számító krikettet. Kiemelte, hogy az idei évben indult el a Húsz20-as MLC bajnokság Amerikában, és a férfi Húsz20-as vébé is részben az USA-ban lesz jövőre, ez pedig mind nagyban hozzásegíti a krikettet, hogy a világnak ezen a táján se csak egy szűk réteg kedvtelése legyen. Dicsérte magát a Húsz20-as formátumot is: szerinte ez gyors, akciódús és vonzó a fiatal nézőseregek számára is. Az igazható idézte Thomas Bach NOB-elnök korábbi szavait, miszerint a krikett belefoglalása az olimpia programjába mindkét fél részére hasznos lesz, az olimpia amúgy is magas népszerűségét még tovább növelheti. Példának említette Virát Kohlít, aki a maga 314 millió követőjével a világ harmadik legtöbb figyelemmel kísért sportolója a közösségi médiában.

Greg Barclay, a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) elnöke megemlítette: az ICC régóta prioritásként kezelte a krikett olimpiára történő felvételének témáját. Hozzátette: izgalommal várja a sport bemutatkozását a 2028-as, és mint mondta: reményei szerint sok másik jövőbeli olimpián. Köszönetet mondott a szervezőbizottságnak és a NOB-nak is, majd hozzátette: az már csak hab a tortán, hogy erre a döntése éppen Indiában és éppen most került sor, amikor az országban jelenleg is zajlik a világbajnokság.

Nítá Ambání, a NOB egyik tagja, aki egyébként a Mumbai Indians krikettklub tulajdonosa is, szintén úgy fogalmazott: ez a mérföldkőnek számító esemény újabb földrajzi területeken teremthet mélyebb elköteleződést az olimpiai mozgalom iránt, miközben újabb löketet ad a krikett amúgy is világszerte nagy lendülettel terjedő népszerűségének.

Bár mind a férfiaknál, mind a nőknél csak 6–6 csapat fog kijutni az olimpiára (a végleges kvalifikációs szabályokat várhatóan 2025-ben döntik el), de a mai döntés mégis nagy hatással lehet a fejletlenebb krikettkultúrájú országokra is, ugyanis a helyi olimpiai bizottságoktól ezentúl a helyi krikettszövetségek is kapnak majd pénzbeli támogatást, és amúgy is sok országban az olimpiai sportágak szövetségei több forráshoz juthatnak hozzá, mint a nem olimpiai sportokéi. Természetesen az infrastruktúra is fejlődhet, újabb és újabb krikettpályák épülhetnek világszerte.


Alapból nem látható kép
×