Bangladesé a feszültségektől sem mentes Nágin-rangadó

2023. november 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Előzetesen azt hittük, a mai mérkőzés a delhi légszennyezés miatt lehet emlékezetes, végül egyáltalán nem amiatt lett, hanem Anydzseló Mattijúsz nevezetes időtúllépése miatt. Végül Banglades le tudta győzni Srí Lankát, így mindkét csapat 4 ponton áll: ez már csak a két év múlva rendezendő Bajnokok Trófeája miatt fontos.

Bangladesi zászlócskák (illusztráció)Bangladesi zászlócskák (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

India levegője többhelyütt napok óta borzasztóan rossz minőségű: Delhiben például, ahol a mai meccset rendezték, nemrég még a 400-as értéket is átlépte a levegőminőségi index, ami miatt például edzéseket is el kellett halasztani. Szerencsére mára nagyjából 250 alá csökkent ez az érték, de még ez is egészségre ártalmas szint... A stadionban ugyan nem volt vastag füstköd, de azért szemmel látható volt, hogy nem teljesen tiszta a levegő.

Már az is felmerült egyébként korábban, hogy esetleg meg sem tartják a mai találkozót, vagy esetleg csak lerövidítve: ez bármilyen esetben sajnálatos lett volna, de pont egy Nágin-rangadón? Ott meg különösen! Aki esetleg nem tudná, mit jelent ez a kifejezés, számukra itt írtunk a Nágin-rangadóról egy kicsit: a lényeg, hogy ez egy viszonylag fiatal klasszikus Banglades és Srí Lanka között, amely annak ellenére, hogy (még) nincs túl hosszú története, már számos feszült helyzetet hozott a múltban is. Ma sem alakult ez másként.

A sokpontos meccsek kedvelői számára ráadásul jó hír érkezett: ezt az összecsapást ugyanabban a stadionban, sőt, azon belül is ugyanazon a sávon játszották, ahol a világbajnokság eddigi két leggyorsabb százasa is megszületett, vagyis igen ütősbarát talajról van szó. A várható harmat miatt ráadásul a második félidőben még tovább könnyebbedhetett az ütés, így nem csoda, hogy a pénzfeldobást megnyerő Banglades a dobást választotta.

Az összeállításokban néhány változás történt a legutóbbi alkalmakhoz képest. Bangladesnél kimaradt a nem teljesen jó állapotban levő Musztáfidzsur Rahmán, aki helyett Tándzsim Hászán Szákib jött be, míg Srí Lanka esetén két cseréről számolhatunk be: Dimut Karunáratna és Dusán Hémanta helyett visszatért Dhanandzsaja da Szilvá és Kuszal Perérá.

Az első félidő különösebb események nélkül csordogált egészen a 25. játszmáig, amikor is Sákib Ál-Hászán dobását Szadhíra Szamaravikrama a mélységi középpálya fölött megpróbálta kizúdítani, ám jóval keresztirányúbbra sikerült az ütés, így végül a mélységi keresztláb elkapta. Szamaravikrama lesétált, Anydzseló Mattijúsz pedig be: ám amikor már felkészült az ütésre, észrevette, hogy a sisakjának a pántja el van törve, ezért sisakcserét kért. Ám eközben annyi idő eltelt, hogy teljesültek a sokak által kevéssé ismert kiesési mód, az időtúllépés feltételei: és mivel a bangladesi kapitány, Ál-Hászán apellált a bíróknál, a játékvezetők a szabályoknak megfelelően kiküldték Mattijúszt, aki így egyetlen labdával sem nézhetett szembe. Ilyen eset a nemzetközi krikettben még SOHA nem történt korábban, így ez hatalmas szenzációnak számít: kicsit bővebben ma már korábban egy külön hírben írtunk is róla. A lényeg, hogy amit Banglades és azon belül Sákib Ál-Hászán kapitány tett az apellációval, teljesen szabályos volt, de sokan nem tartották sportszerűnek – így aztán máris feszültté vált a légkör. Mindezen ellenére a Srí Lanka-i ütősök, főként Csarit Aszalanka százasának köszönhetően 279 pontot tudtak felhalmozni a félidő végére, ami ugyan kicsit kevesebbnek tűnt az elvárhatónál, de azért mégis csak olyan pontszám, amire lehetett alapozni valamennyire.

A második félidő legelején viszont máris valóban megjelent a harmat, ami nem kecsegtetett sok jóval a Srí Lanka-i dobók számára. Az viszont Banglades számára nem, hogy Litan Dászt mindjárt az elején többször is ápolni kellett. Az egyik ilyen ápolás során Mattijúsz és Marais Erasmus játékvezető között élénk beszélgetés folyt: Mattijúsz valószínűleg szóvá tette, hogy milyen igazságtalan, hogy egy ilyen ápolással több idő elmegy, mint az ő sisakcseréjével... Talán még igaza is volt, de a szabály az szabály... Dász aztán hamarosan kiesett, és bejött a helyére Sákib Ál-Hászán. Sokan kíváncsian várták, vajon bejön-e dobni ellene Mattijúsz, hogy megbosszulja, ami az első félidőben történt: egy ideig nem jött, de amikor igen, akkor mindjárt a második dobásából majdnem ki is ejtette Ál-Hászánt! Csak (számára sajnos) a rövid extra fedezet, Aszalanka elejtette a kínálkozó elkapást... Aztán a 32. játszmában eljött az igazság pillanata a szigetországiak számára: ekkor Mattijúsz egy Ál-Hászán elleni jótávos jobbra vágódó dobása egy kicsit hozzáragadt a talajhoz, így az ütős korán mozdult, és csak az elülső élével tudott beleérni, a labda pedig a szép mozdulattal előre vetődő nyílt közép mezőnyjátékos (ki más, mint Aszalanka) kezében kötött ki. Mattijúsz a csuklójára mutogatva (mintha egy óra lenne ott) utalt az előzményekre, amikor Ál-Hászánnak el kellett indulnia lefelé a pályáról. És ha ez egyéni megkönnyebbülést jelentett is számára, de a csapat szempontjából későn jött ez a kapu: a bangladesi kapitány már 82 pontot begyűjtött eddigre, így már csak 70 futás hiányzott a zöldeknek a győzelemhez. Ez pedig, bár néhány kapu elfogyott még a végéig, viszonylag könnyedén sikerült nekik, így a bengáliak bezsebelhették végre második győzelmüket a tornán. A pályán jelen levő feszültséget egyébként az is mutatja, hogy korábban Szamaravikrama és Nádzsmul Hoszen Sánta is összeszólalkozott, később pedig ugyanezt tette Csarit Aszalanka és Táohíd Hridaj is – szerencsére egyszer sem fajult el a helyzet nagyon.

A mai eredménnyel biztossá vált (bár előtte sem volt nagyon kérdéses), hogy már Srí Lanka sem lehet idén világbajnok: már csak heten vannak versenyben. De a 2025-ös Bajnokok Trófeája-kijutásért még zajlik a csata, hiszen azt a vébé első 8 helyezettje érdemli majd ki. Ebből 6 hely már el is kelt, a maradék kettőre pedig még pont ennek a két válogatottnak is esélye van Anglia és Hollandia mellett.

Ja és még valami: arról nem tudunk, hogy a mai napon a játékosok közül valaki Nágin-táncolt-e, de a nézőtéren sok példát láttunk rá már a mérkőzés közben is. Egyelőre tehát úgy tűnik, nem veszett ki a köztudatból ez a krikett-történeti érdekesség.


Alapból nem látható kép
×