Elvették a jövői évi 19A-s világbajnokság rendezési jogát Srí Lankától

2023. november 21. – Szerző: Krikettgalaxis

2024. január 13-án Srí Lankában kezdődött volna a 19 év alattiak (19A) világbajnoksága, ám a túlzott kormányzati beavatkozás miatt felfüggesztett Srí Lanka-i szövetséget a Nemzetközi Krikett-tanács azzal (is) büntette, hogy a tornát áthelyezték Dél-Afrikába.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amint azt közel két hete megírtuk, a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) felfüggesztette Srí Lanka tagságát, mivel szerintük az ország kormánya a szabályzattal ellentétes módon túlzott befolyással bírt a Srí Lanka-i Krikettszövetségben (SLC). Egyelőre ez a felfüggesztés nem hozta magával azt, hogy esetleg az országban le kellene állítani akár a belföldi, akár a nemzetközi krikettet, de arról a mai napon döntés született, hogy a 2024-es 19A-s világbajnokságot nem rendezheti meg az ország.

A január 13-tól február 4-ig tervezett torna időpontja valószínűleg nem fog megváltozni, csak a helyszín, ami a mai döntés értelmében Dél-Afrika lesz. Az, hogy Dél-Afrikán belül hol, azt még nem döntötték el véglegesen, de nagyon valószínű, hogy két város (Benoni és Potchefstroom) négy pályáján kerül sor a meccsekre: ugyanott, ahol idén a nők 19A-s világbajnokságát is tartották. Dél-Afrikának ráadásul nem csak azért van gyakorlata egy ilyen rendezvény megszervezésében, mert ez a női torna itt volt, hanem azért is, mert 2020-ban a férfiakét is az országban rendezték meg. Bár az időpont nagyrészt egybeesik az SA20 nevű Húsz20-as liga második idényével (ez január 10-én kezdődik és február 10-éig tart), de ott másik stadionokban játszanak, így az ütközés veszélye nem áll fenn.

A vébére egyébként a legjobb 11 teljes jogú ICC-tagország már 2022-ben kijutott az akkori világtornán elért eredménye alapján, rajtuk kívül pedig Namíbia, Nepál, Új-Zéland, Skócia és az Amerikai Egyesült Államok vívta ki a részvételt regionális selejtezőkön.


Alapból nem látható kép
×