A Srí Lanka-i esőben folytatódtak Zimbabwe gyötrelmei

2024. január 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Három ENN-en mérte össze erejét az igencsak gyengélkedő Zimbabwe és a szintén nem a története legjobb formáját mostanában megélő vendéglátó Srí Lanka. Mindhárom mérkőzésen volt valamennyi eső, de szerencsére legalább kettő eredménnyel tudott végződni: egyet nehezebben, de egyet nagyon könnyen nyertek a hazaiak. Vanindu Haszaranga sok hónap kihagyás után visszatért, és rögtön varázsolt is.

A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Megkezdte tehát a 2024-es évet Srí Lanka és Zimbabwe is. Előbbieknél nem sokkal a kezdés előtt egy fontos hír érkezett: egyik alapemberük, Petum Nisszanka dengue-láz gyanúja miatt ki kellett, hogy hagyja a sorozatot. Végül ellentmondó híreket lehetett olvasni arról, hogy valóban ezt a betegséget kapta-e el: van, ahol kifejezetten azt írták, hogy igen, máshol meg ugyanennyire határozottan állították, hogy nem... De ettől függetlenül nem játszott, ennyi biztos.

Az első mérkőzés eleinte hullámzó játékot hozott, de amikor a második félidő elején eső miatt meg kellett szakítani, hamarosan pedig teljesen lefújni, már egyértelműen Srí Lanka volt jobb helyzetben. Az első félidőben rögtön nulla ponttal elvesztették ugyan Aviska Pranándut, de utána Kuszal Mendisz és Szadhíra Szamaravikrama is megközelítette az 50-et, Csarit Aszalanka pedig végül átlépte a 100-at is, főként azért, mert az utolsó játszmákban jócskán begyorsított és négy hatost is beütött. Zimbabwe két ENN-debütánst is behozott mára: Faraz Akram szerzett is két kaput, de Tapiwa Mufudza hiába próbálkozott sokáig, ő nem. Ráadásul az ő nevéhez fűződik a nemrég próbaként bevezetett játszmák közti időmérés miatti első figyelmeztetés: mivel első játszmáját nem kezdte el 60 másodpercen belül az előző vége után, a csapat figyelmeztetést kapott. Ezek után már jobban siettek, mert a harmadik ilyen figyelmeztetésre büntetőpontok jöttek volna. Srí Lanka végül 273 ponttal zárta a félidőt, ami se nem jó, se nem rossz eredménynek nem tűnt. Az viszont mindenképpen jót jelentett számukra, hogy alig kezdődött el a második játékrész, a 3. játszmában Dilsán Madusanka kétszer is lecsapott. Ám néhány dobással később, 12/2-nél eleredt az eső, és csak esett, esett... Így a találkozó eredmény nélkül végződött.

A második meccsre is lecsapott egy kicsit az időjárás, de ott hamar vége lett az esőnek, és még játszma sem veszett el. Izgalomban viszont nem volt hiány, főleg a végén, mert mindkét csapat jól dobott (a pörgetőket a talaj is segítette), így alacsony pontszámú mérkőzés kerekedett ki belőle. Az első félidőben szegény Tinashe Kamunhukamwe ugyanúgy kacsázott egy Madusanka-dobásból, mint múltkor, de a zimbabwei csapat európai származású játékosai valamelyest kisegítették a válogatottat a bajból: elsősorban Craig Ervine, aki 82 pontot gyűjtött be, de azért Ryan Burl 31-e is sokat számított. A fiatal Mahís Tíksana viszont már az ötödik négyes zsákmányát szerezte meg ma pályafutása során, és még egy kifutás is történt az ő egyik dobása után. A kezdeti lassúság és a sorvég gyors összeomlása miatt így a vendégek csak 209-es célt állítottak fel, de még ez sem bizonyult könnyűnek a Srí Lanka-iak számára. Ott volt ugyanis Richard Ngarava, a zimbabweiek sebes dobója, aki a pörgetőbarát talaj ellenére rendkívül eredményes volt: első ötös zsákmányát szerezte meg ugyanis, ráadásul az ötből négy ütős, akit kiejtett, legfeljebb ötödik rendű volt! A győzelem végül az utolsó előtti játszma végére jött össze a szigetországiaknak, leginkább Dzsanit Lijanagének köszönhetően, aki 95 pontig menetelt, miközben a második legtöbb pont 21 volt...

A ma lejátszott harmadik találkozó óriási Srí Lanka-i fölényt hozott. Igaz, hogy Zimbabwe nagyjából 8 játszmáig igen jól menetelt: 40/0 volt az állás, amikor 7.4 után eső miatt több mint két órára fel kellett függeszteni a játékot. A szünet viszont teljesen megzavarta a vendégeket, ugyanis három játszma alatt Vanindu Haszaranga három ütőst is kiejtett: az a Haszaranga, aki még tavaly nyáron, az LPL-ben szenvedett combsérülést, és azóta most először lépett pályára a válogatottban. És pont úgy folytatta, ahogy a sérülés előtt abbahagyta: bombaformában! Ezúttal ez a három kapu csak a kezdet volt, a félidő során összesen 7-et gyűjtött be, miközben csak 19 futást szerzett vele szemben az ellenfél. Ez a saját maga legjobb dobóteljesítménye, de a férfi ENN-krikett hosszú történetében is csak négyen értek el ennél jobb dobóeredményt! Vajon mi lehetett volna, ha játszhatott volna a világbajnokságon? – tette fel minden bizonnyal a kérdést milliónyi Srí Lanka-i szurkoló. Ezt már nem tudjuk meg, de azt tudjuk, hogy ma Zimbabwe csak 96 pontig jutott, és 22.5 játszma alatt elfogyott. Az eső miatt amúgy is 27 játszmányira rövidült mindkét félidő, és a DL-eljárással újraszámolt cél véletlenül éppen 97 lett, mintha mi sem változott volna. Igaz, hogy a Srí Lanka-i ütősök közül sem mindenki volt éppen a csúcson, de Kuszal Mendisz 66 futása meg a többiek pár pontja bőven elég volt, hogy simán, több mint 10 játszmával a vége előtt megnyerjék a meccset – és ezzel a sorozatot is 2–0-ra.

A két csapat közti ENN-örökmérleg ezt a három meccset is figyelembe véve a következőképpen alakul: 64 találkozóból 49-et nyert Srí Lanka, 12-t Zimbabwe, háromszor pedig nem született eredmény.

Az afrikaiak szigetországi turnéja hétvégétől egy hárommeccses NH20-as sorozattal folytatódik.


Alapból nem látható kép
×