Ausztrál–karibi teszt: hiába volt a nap hőse az újonc

2024. január 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Elkezdődött a teszt-világbajnokság újabb fejezete: Ausztrália fogadja a Karib-térséget. A tesztben ma bemutatkozó Shamar Joseph ugyan ütésben és dobásban is szépen teljesített, de Ausztrália mégis fölényből várhatja a holnapi folytatást.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Bár a sportokban soha sem jelenthetjük ki előre, hogy biztos az eredmény, azért azt igen, hogy nagyon valószínű: erre a tesztre lényegében mindenki ausztrál győzelmet vár, várt. A legérdekesebb talán nem is az eredmény lesz, hanem az, hogy az új emberek, vagy az új pozícióba került emberek hogyan teljesítenek egyik vagy másik csapatban: a hazai ausztrál együttesben például az elbúcsúzott David Warner helyére Steven Smitht jelölték ki nyitó ütősnek – sokak megdöbbenésére. A karibiaknál pedig rögtön három újoncot is avattak ma: a 30 éves Kavem Hodge, a 29 éves Justin Greaves és a 24 éves Shamar Joseph is első tesztjét játszotta ma. De a többiek nagy része sem volt túl tapasztalt: a 11 játékos eddig összesen 235 tesztet játszott, ebből 166-ot Kraigg Brathwaite és Kemar Roach...

Az adelaide-i stadionban a szokásosnál jóval hűvösebb idő, a pár nappal ezelőtti 34 fok helyett csak 17 fok és borult égbolt fogadta a csapatokat, és bár a lelátók jó része eleinte elég foghíjas volt, a nézősereg később 26 000 fölé duzzadt.

A sávot viszonylag sok fű borította, és az időjárás is azt sugallta: talán érdemes ma dobással kezdeni, így ebből a szempontból nem meglepő, hogy Ausztrália valóban ezt is választotta. De a múltat böngészve mégiscsak csodálkozhatunk egy kicsit: 1992 óta ez csak a második alkalom, hogy valaki ezen a pályán a dobást választotta, és olyan csak egyetlen egyszer esett meg, hogy a dobást választó csapat itt győzni tudott: még 1982-ben éppen a Karib-térség!

És bizony óvatosan is kezdtek a karibi ütősök. Az 5–9. játszmák kivétel nélkül szüzek lettek, ami viszont talán már egy kis nyomást kezdett ébreszteni az Brathwaite-ben és Tagenarine Chanderpaulban: talán ez lehetett az oka, hogy újabb 3 pöttyös labda után utóbbi ki is esett. A másik nyitót, ahogy az elsőt is, szintén a kiváló formában játszó Pat Cummins ejtette ki, de a harmadikat már Josh Hazlewood: neki ez lett a 250. tesztkapuja, így a világon először fordult elő olyan pillanat, hogy egy pályán levő tesztcsapatban négy dobó is legalább 250 kapuval állt. Ha ez a három kapu nem lett volna, még nem mondhattuk volna, hogy nagyon nagy problémát jelent a még a teszthez képest is rendkívül sok nullás labda, de így bizony az volt érezhető, hogy ez igen kevés a vendégektől. Az ebéd 54/3-nál érkezett el.

Ebéd után Kirk McKenzie volt az, aki még tartotta a lelket a karibiakban, hiszen ő azért jópár négyes határt is bemutatott, de miután elérte az 50 pontot, azonnal kiesett. A többiek pedig alig-alig tudtak begyűjteni pár pontot, mindenki 20 alatt búcsúzott, kivéve... Kivéve a 11. rendű ütőst, az újonc Shamar Josephet, aki nem kevesebb mint 36-ig vitte, amivel bőven a második legeredményesebb ütős lett a csapatában! Ő és Roach 133/9-ről tudták 188-ig felemelni a csapatot, és olyan sokáig voltak bent együtt, hogy hiába halasztották el először egy kicsit a teaszünetet (gondolva, hogy úgyis mindjárt kiesik az utolsó ütős, és akkor a teaszünet egyben játékrészek közti szünet is lehet), végül mégis a tea megtartása mellett döntöttek, mert csak nem akart kiesni egyikük sem. Érdekesség, hogy ennek az eredménynek köszönhetően Ausztráliával két egymás utáni teszten is előfordult, hogy egy utolsó kapus társulás legalább 50-et szerzett ellenük: ilyen (mármint hogy kétszer egymás után meglegyen ez) eddig csak kétszer történt meg velük, utoljára 1951-ben...

A második játékrészre tehát Steven Smith jött ki nyitni: a közönség egy része őt úgy megtapsolta, mintha újonc lenne – lényegében az is volt ebben a pozíciójában. A negyed nem kezdődött jól a vendégeknek: mindjárt a 2. játszmában a kapus, Joshua Da Silva elejtett egy elég könnyű elkapást Usman Khawaja ellen. A 9. játszma azonban meghozta nekik is az örömöt: Shamar Joseph ugyanis élete első dobásából máris kiejtette Smitht, aki csak beleélezni tudott a labdába, és a 3. számú katona elkapta. Ezzel Joseph lett a világon a 23. dobó, aki debütáló meccsén az első dobásból kaput szerzett. Aztán hamarosan folytatta is: a 15. játszmában Marnus Labuschagne szintén az ő labdáját húzta meg rosszul, és ennek is elkapás lett a vége. Több dolog aztán nem nagyon történt már a mai napon: Ausztrália 59/2-vel zárt, ami ugyan 129 futásos hátrány, de nem sok kétséget érzünk afelől, hogy ez az állás nekik kedvező.


Alapból nem látható kép
×