Rossz kezdés után visszajött a meccsbe és simán nyert a Dubai Capitals

2024. január 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb két csapat mutatkozott be ma az ILT20-ban: a Mumbai Indians helyi fiókcsapata, az MI Emirates nagyon jól kezdett, de a Dubai Capitals hamarosan átvette az irányítást, így az utóbbiak vitték el a két pontot.

Dubaj látképe éjjel (illusztráció)Dubaj látképe éjjel (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kinek sajnos, kinek nem sajnos, de az ILT20-ban is szerepel jópár IPL-beli klub hasonmása, vagyis egy-egy olyan csapat, amelyeknek ugyanaz a tulajdonosa, és a nevük, címerük mellett részben a játékoskeretük is hasonlít a csapatéra. Ma két ilyen együttes mutatkozott be az idei szezonban: az MI Emirates és a Dubai Capitals, amelyek természetesen a Mumbai Indianshez és a Delhi Capitalshez tartoznak.

Utóbbiak a dobást választották ma, és a második játszmában meg is szerezték Will Smeed kapuját – utána viszont, főként holland dobóik (Roelof van der Merwe és Paul van Meekeren) rossz teljesítményének köszönhetően az MI hirtelen nagyon följött: a 6 játszmányi erőfölény után már 75/1 volt az állás. Az ütősök részéről ebben leginkább a grenadai Andre Fletcher és a hazai (emírségekbeli) Mohammad Vaszím teljesítménye volt benne: előbbi összesen (nem csak az erőfölényben) 18 dobásból szerzett 30 futást, utóbbi pedig 26-ból 51-et. Ez egyébként az egész ILT20 egyik nagy haszna, hogy az Emírségek krikettezői hatalmas értékű tapasztalatot szerezhetnek itt, ami által idővel a válogatottjuk is bekerülhet majd a világ legjobbjai közé. (Persze ahhoz más is kell, de úgy tűnik, a szándék meg is van rá az országban.) Fletcherrel is éppen egy itteni dobó, Ákif Rádzsá végzett, majd a 10. játszmában Vaszímot a zimbabwei Sikandar Raza dobásából kapták el. Innentől nagyon visszaesett a vendég MI játéka: csak az SA20-at nemrég elhagyó Nicholas Pooran és a BBL-ből jövő Tim David lépte át a 20 futást, a többiek még csak a 10-et sem. Raza végül 3 kapuval és igen jó, 5,25-ös gazdálkodással végzett: és mivel az MI által elért 159 pont nem volt valami sok, elkezdhetett abban reménykedni, hogy végre talán csapatszinten is összejön neki valami siker. Az utóbbi időkben ugyanis igen sokszor fordul elő szegény Razával, hogy a zimbabwei válogatottban kiválóan játszott, mégis vereség lett a vége.

A szünet táján lezajlottak a cserék: az MI-nél az amúgy 1 ponttal búcsúzó Ambátí Rájadú helyére Fazalhak Fárúkí érkezett, míg a Capitalsnél Van Meekerent a BBL-ben több meccsen is sziporkázó Jake Fraser-McGurkre cserélték.

A második félidő rögtön a harmadik dobásban egy fontos eseményt hozott: Rahmánulláh Gurbáz véletlenül visszaütötte a labdát a dobónak, Trent Boultnak, aki azonban elejtette az elkapást! Ennek pedig később tragikus vége lett az MI szempontjából: Gurbáz ugyanis a következőkben folyamatosan kezdte ütni a négyeseket és a hatosokat, végül 39 dobás alatt 81 pontig száguldott! De csak azok után, hogy a 3. játszmában Boult javított valamicskét az iménti hibáján, és búcsúztatta a dubajiak kapitányát, David Warnert. Csakhogy a harmadik rendben bejövő csereember, Fraser-McGurk ma is jó napot fogott ki, márpedig ha neki jó napja van, akkor brutális tud lenni: ezúttal 25 dobásból szerzett 54 pontot. Gurbáz és ő 44 dobásból érte el a 100-as társulást, majd még tovább folytatták, és 114-ig vitték – igaz, ehhez az is kellett, hogy az MI a mezőnyben ügyetlenkedjen, hiszen több kifutási lehetőséget is elszalasztottak. Innentől a befejezés már csak formalitás volt, és annak sem volt semmi jelentősége, hogy a 16.1-es labdát, amit a bíró szélesnek ítélt, és ami ezáltal meghozta a győzelmet a Capitals számára, még megvideóztatták, hogy nem ért-e bele az ütős... Nem ért, de ha beleért volna, hát akkor sem forgott volna veszélyben a Dubaj sikere.


Alapból nem látható kép
×