Visszavágott a döntőben a Heat, itt a második bajnoki címük!

2024. január 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár öt nappal ezelőtt az első elődöntőben a Sixers felül tudta múlni a Brisbane Heat csapatát, ám utóbbiak pont a legjobbkor, a mai döntőben tudtak visszavágni, történetük második bajnoki címét bezsebelve. A pályafutását befejező Steve O’Keefe-ben kétszeres hiányérzet is lehet: 99 BBL-kapu és egy elvesztett döntő után vonul vissza.

Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)Brisbane belvárosa a Brisbane (vagy Maiwar) nevű folyóval (illusztráció)

A kép szerzője: Kgbo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Érdekes párosítást hozott az idei BBL-döntő, és nem csak azért, mert az első elődöntőben is ugyanez a két klub találkozott (ez gyakran megesik), hanem azért is, mert a két legutóbbi szezon döntőjének vesztese csatázott ma: mindketten a Scorcherstől kaptak ki tavaly illetve tavaly előtt.

A sydney-i stadion lelátói zsúfolásig megteltek a 43 000-nél is több nézővel, és bizony a vendégeknek is szép számmal voltak jelen támogatóik. Szerencsére az egész BBL-idényről elmondhatjuk: idén vissza sikerült csalogatni sok szurkolót a stadionokba, talán a rövidebb tornának is köszönhetően.

A Heat visszatért a kettővel ezelőtti összeállításához, vagyis a legutóbbi változtatást fordított sorrendben hajtotta végre: az elődöntőhöz képest ma Charlie Wakim maradt ki, és Mitchell Swepson került be. A hazaiaknál nem történt változtatás, bár majdnem felforgatta a csapatot, hogy kapitányuknál, a köhögéssel küszködő Moisés Henriquesnél egy teszt koronavírusos fertőzést mutatott ki: de hát ma már ezt sem veszik olyan szigorúan, mint pár éve, még játszani is engedték ilyen állapotban – igaz, a csapattársaihoz (és nyilván az ellenféléihez sem) nem engedték túl közel menni, és még a közös fényképről is kihagyták. Az a játékos, akit még nagyon fontos kiemelni a Sixersnél, Steve O’Keefe volt: róla már pár hete tudni lehetett, hogy ez lesz az utolsó szezonja, aztán 39 évesen befejezi. Neki két kapu hiányzott volna, hogy meglegyen a 100 a BBL-ben – ez végül egy híján nem jött össze neki.

Valószínűleg nem keveseket lepett meg, amikor az ütőfeldobást megnyerő sydney-iek a dobást választották: ők ugyanis eddig ezen a pályán jóval eredményesebbek voltak elsőként ütve, és a Heat is 6-ból 6-ot nyert meg, amikor ők kezdtek ütéssel, miközben 4-ből csak 2-t, amikor dobással. Aztán az első játszma mindjárt rácáfolni látszott a kétkedőkre: Sean Abbott ugyanis mindjárt ki is ejtette Jimmy Peirsont. A múltkori hős, a legutóbb 140 futásig jutó Josh Brown pedig nem nagyon találta a helyét: a második játszmában például 6 dobásból csak 2 futást hozott össze, és az erőfölény végére is csak 16/1 állt az eredményjelzőn. Sőt, a 4. játszmában Ben Dwarshuis még el is ejtette őt – igaz, azért nem lett volna egy nagyon könnyű elkapás, szóval nagy hibának mégsem nevezhetjük. Ezek után viszont Brown és Nathan McSweeney visszaharcolt, és 10 játszma után már 81/1 volt az állás. A helyzet a 12. játszmában látszott megváltozni, amikor O’Keefe egy dobása a lábán találta el Brownt, amiért ugyan a bíró elsőre nem ítélt semmit, de a Sixers kikérte a DFR-t, és az elemzés során kiderült, hogy szabályos LKE-ről van szó: Brown ezúttal 53 futással távozott! De ha ő nem volt ott ezek után, hát ott volt Matt Renshaw, akinek eddig nem volt ugyan túl jó idénye, de pont most, amikor a legfontosabb volt, gyorsan összehozott egy 40-est (22 dobásból), és Max Bryant 19-ből 29-e is nagyon hasznos volt a Heat számára. Így hiába veszett el 5 kapu az utolsó két játszmában, a Brisbane 166 ponttal zárt, ami pont átlagosnak tűnt: izgalmas folytatás volt várható!

Aztán ahogy az első, úgy a második játékrész is kaput hozott az első játszmában: itt Michael Neser búcsúztatta Daniel Hughest. De a dobók közül a következő percekben már Spencer Johnson emelkedett ki: róla már sokan azt vizionálják, hogy hamarosan az ausztrál válogatottban is alapember lehet. Ezúttal a 2. és a 3. rendű Jack Edwards és Josh Philippe kiejtése fűződött a nevéhez, de ami még ennél is fontosabb, hogy mire ez bekövetkezett, addigra már letelt majdnem 9 játszma, és a rózsaszínek még csak alig lépték át az 50 pontot! A Sixers ütősei pedig a későbbiekben is csak szenvedtek: néha volt ugyan egy-két eltévedt határesemény, de többségük még 100-as aránnyal sem volt képes haladni, a kapuk pedig folyamatosan fogytak – Johnson egyébként az alacsonyabb rendben még kétszer lecsapott. A 12. játszma végén Hayden Kerr egy lábsérülés miatt visszavonult, de hamarosan már jött is vissza, így ezen valószínűleg nem múlt semmi: 5 játszmával a vége előtt már 8 kapu esett el, és még 72 futás kellett volna – az eredmény lényegében eldőlt. És aztán az is elég hamar kiderült, hogy nem is igaz, hogy 5 játszmával a vége előtt jártunk az imént, hiszen a sydney-iek nem tartottak ki 20-ig: 112 futással, 17.3 után elfogytak.

A Brisbane Heat lett tehát a 2023–2024-es BBL bajnoka, 11 év után másodszor, és összességében ők lettek a harmadik klub a Scorchers és a Sixers után, amely többszörös bajnoknak mondhatja magát.

A díjátadáskor a Heat tagjai új, bajnokoknak járó sapkákat kaptak – régi fejfedőiket pedig elosztogatták a gyerekek között, akik így igen értékes kincsek birtokába juthattak! Egy kicsit lehangoló volt, de teljesen érthető, hogy amikor a látványos műsor lezajlott, tűzijátékkal meg konfettiesővel meg mindennel, ami ilyenkor kell, a lelátók már szinte üresek voltak, hiszen a csalódott hazai szurkolók régen hazaindultak...

És a végére egy kis statisztika, aminek nem sok értelme, de mindig le szoktuk írni egy-egy idény végeztével. Mielőtt elkezdődött a szezon, ahhoz, hogy valaki bent legyen a BBL legjobb száz játékosa között akár a lejátszott mérkőzések számát, akár a szerzett futások vagy kapuk számát tekintve, 43 meccs, 468 futás vagy 19 kapu elegendő volt. Most már ugyanehhez 47 mérkőzés, 501 futás vagy 21 kapu kell – egyre nagyobb fegyvertényt jelent tehát, ha valakinek az adatlapján azt látjuk, hogy bent van a BBL első 100-jában!


Alapból nem látható kép
×