Az ICC megszüntette a Srí Lanka-i szövetség felfüggesztését

2024. január 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Úgy néz ki, rendeződött a tavaly novemberben kialakult helyzet, amikor a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) túlzott politikai befolyás miatt felfüggesztette a Srí Lanka-i Krikettszövetség (SLC) tagságát. Bizonyos változtatások, majd több egyeztetés után a felfüggesztést most megszüntették.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

2023 novemberében az ICC felfüggesztette a Srí Lanka-i szövetséget, miután úgy észlelték: szabályaiknak ellentmondó módon a politika túlzott befolyással van a sportszövetség működésére.

Később, de még ugyanabban a hónapban Ranil Vikramaszinha Srí Lanka-i elnök elbocsátotta Rosán Ranaszinha sportminisztert, helyére pedig Harín Pranándut nevezte ki. Ez a változtatás (illetve amiket az új miniszter a háttérben elvégzett) már elnyerték az ICC tetszését: miután januárban Geoff Allardice, a világszervezet elnöke személyesen is találkozott Vikramaszinhával és Pranánduval, most a felfüggesztés megszüntetéséről született döntés.

A felfüggesztés egyébként nem érintette a Srí Lanka-i válogatottat (emlékezhetünk, például Zimbabwe ellen egy ENN-sorozatot és egy NH20-as sorozatot is játszottak), viszont annál érzékenyebb veszteséget jelentett, hogy az eredetileg Srí Lankába tervezett 19A-s világbajnokságot elvették az országtól: ez a torna jelenleg is Dél-Afrikában zajlik.

Srí Lanka volt egyébként a világon a második, ahol ideiglenesen felfüggesztették a szövetség ICC-tagságát: az első még Zimbabwe volt 2019-ben, hasonló okokból, mint most az ázsiaiak.


Alapból nem látható kép
×