Ausztrália 19A-ban is világbajnok!

2024. február 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Az elmúlt hetekben zajlott Dél-Afrikában a 19 éves és fiatalabb fiúk (19A) ENN-világbajnoksága. Megállapíthatjuk: az erőviszonyok igen hasonlóak a felnőttek mezőnyéhez, többek között azért is, mert a döntőt Ausztrália és India játszotta, és előbbiek nyerték.

Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)Koala valahol Ausztráliában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A 19A-s világbajnokságot 1998 óta kétévenként rendezik meg. Idén Srí Lanka lett volna a helyszín, de 2023 novemberében túlzott politikai befolyás miatt az ICC felfüggesztette Srí Lanka tagságát, emiatt pedig a rendezés jogát is elvették tőlük. A tornát Dél-Afrikába helyezték át, ahol 2020-ban is volt.

A vébén 16 válogatott vett részt: a 12 teljes jogú ICC-tag közül 11-en automatikusan bejutottak, csak Új-Zélandnak kellett regionális selejtezőt vívnia: ők onnan ki is jutottak végül, csakúgy, mint a maguk selejtezőjéből Namíbia, Nepál, Skócia és az USA.

A 16 résztvevőt négy négyes csoportra osztották, és mindegyikből hárman jutottak tovább a Szupertizenkettesbe, ami pedig valójában két hatos csoport volt: itt viszont mindenki csak két mérkőzést játszott már, amelyek eredménye hozzáadódott a csoportból továbbhozott pontokhoz. A Szupertizenkettesről egyébként az Egyesült Államok, Skócia, Namíbia és Afganisztán maradt le – utóbbi kisebb meglepetésre ugyanis kikapott Nepáltól (is).

Az elődöntőkben a Szupertizenkettes két csoportjának két-két legjobbja találkozott: India nagy hajrában verte Dél-Afrikát, míg Ausztrália a végletekig kiélezett mérkőzésen, mindössze egy megmaradt kapuval gyűrte le Pakisztánt. Ehhez képest a döntő már sokkal simább volt számukra: 253 pontot értek el, míg India összes ütőse kieset a második félidőben 174 futással. Ezzel Ausztrália negyedik világbajnoki címét ünnepelhette 19A-s férfi ENN-ben.

A torna legjobbjának a 17 éves dél-afrikai dobót, Kwena Maphakát választották (akinek ezennel létre is hoztuk a Krikettgalaxis-adatlapját): ő összesen 21 kaput szerzett a tornán. A jövő egy másik nagy ígérete lehet a 19 éves indiai ütős, Udaj Szaháran, aki 397 futással a legtöbb pontot gyűjtő játékos lett. Neki is most hoztuk létre az adatlapját.


Alapból nem látható kép
×