Tarolt Srí Lanka, és azon belül Petum Nisszanka az afgánok ellen

2024. február 14. – Szerző: Krikettgalaxis

A könnyedén megnyert teszt után most három ENN-en is vendégül látta Srí Lanka azt az Afganisztánt, akiktől tavaly a vébén ebben a formátumban kikaptak: most azonban mindhárom mérkőzést könnyedén nyerték a szigetországiak. Petum Nisszanka parádézott.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Az első mérkőzés rendkívül érdekes volt, és több rekordot is hozott. Kezdjük a legfontosabbal: az ütésre kényszerülő (de azt nyilván nem bánó) Srí Lanka nyitó ütőse, Petum Nisszanka 200-asával. Egészen pontosan 210-neskit ért el, amivel a világon a 10. játékossá vált, aki ENN-ben elérte a 200-at, de mindössze az első Srí Lanka-i volt: a rekordot eddig Szanat Dzsajaszúrija tartotta 189-cel, amit még 2000-ben ért el India ellen. Ez az eredmény egyébként az Afganisztán ellen valaha is szerzett legtöbb egyéni pont is lett, és mivel mindössze 136 dobás kellett hozzá, ezért ebből a szempontból a világon a harmadik helyre futott be. A csapat 381 pontja a harmadik legtöbb lett, amit hazai pályán értek el, a mérkőzésen született összesen 720 futás pedig a legtöbb, ami az országban valaha is volt. De térjünk rá Afganisztánra is: amikor a 9. játszmában 55/5 volt az állás, mindenki úgy hitte: valami borzalmasan nagy vereség következik. Ehelyett ők is felállítottak egy rekordot: bejött hatodik kapus társulásnak Azmatulláh Omarzí és Mohammad Nabí, akik 242 pontot szereztek együtt. Ez minden idők második legjobb társulása lett ezen a kapuszinten, és persze a legjobb afgán – sőt, a második legjobb afgán társulás bárhányadik kapuért. Ha pedig azt nézzük, hogy egy vesztes csapatban mekkora volt a legeredményesebb pár pontszáma, akkor a világon az övék lett most a legtöbb! A csapat 339-cel végzett, ami pedig a valaha volt legjobb eredményük, és a legtöbb, amit egy kergetés során bármelyik csapat Srí Lanka-i földön teljesíteni tudott. Mivel Nabí már elmúlt 39 éves, így ő lett a világ hatodik legidősebbje, aki ENN-százast szerzett, az afgán játékosok közül pedig a legidősebb.

A második találkozó ilyen rekordokat nem hozott, talán csak egy rekordgyors összeomlást az afgánoktól. Pedig nem indult rosszul egyik félidő sem a vendégek számára: az elsőben, amikor Srí Lanka ütött, Nisszankát múltkori eredményének kevesebb mint egytizedével, 18 ponttal sikerült kiejteni, és a másik nyitó sem bírta sokáig: 11 játszma után még csak 41/2 volt az állás. Viszont ezek után a 3–6. rendű ütősök mind ötvenest szereztek: név szerint Kuszal Mendisz, Szadhíra Szamaravikrama, Csarit Aszalanka (ő alig maradt le a 100-ról is) és Dzsanit Lijanagé. Nekik köszönhetően a csapat ismét átlépte a 300-as határt, így igazán volt mit védeniük a második félidőben. És mint írtuk, Afganisztán a második félidőt sem kezdte rosszul: bár Rahmánulláh Gurbáz hamar kiesett, de Ibráhim Zadrán és Rahmat Sáh náluk is átlépte az 50-et, így nem sokkal a félidő fele után 128/1-en álltak. De ekkor jött a hatalmas összeomlás: innentől kezdve kilenc (!) kaput vesztettek el úgy, hogy mindössze 153 pontra tudtak följönni! Persze több dobó is kellett ehhez, de az oroszlánrészt Vanindu Haszaranga vállalta, aki 4 ütőst ejtett ki.

A mai, harmadik találkozó ismét Nisszanka perceit, óráit hozta. De előbb még Afganisztán ütött: bár náluk Rahmánulláh Gurbáz majdnem, Rahmat Sáh és Azmatulláh Omarzí pedig sikeresen eljutott 50 pontig, de megint megmutatkozott az afgán válogatott régi hibája: a sorvég és a közepes rend nagy része alig-alig tudott hozzátenni valamit a pontszámhoz. Szokták mondani: egy ENN-ben a 30. játszma utáni pontszám a félidő végéig jó játék esetén megduplázódik, de ma például csak 1,6-szeresére nőtt, így a csapat 266-tal zárt. Azért ez persze nem annyira rossz, de ne feledjük, milyen jó ütőjátékot láttunk az elmúlt két alkalommal a hazaiaktól. És ugyanez következett most is: Nisszanka és nyitó párja, Aviska Pranándu 173 futásos társulást alkotott, Pranándu 91 ponttal esett ki, majd később Nisszanka újra megszerzett egy százast. Ő a mai teljesítményével egyébként messze a leggyorsabb Srí Lanka-i ütőssé vált, aki elérte a 2000 ENN-futást: neki csupán 53 játékrész kellett ehhez, míg az eddigi csúcstartó Upul Tarangának 62. A győzelemhez még Kuszal Mendisz is hozzájárult egy könnyed 40-essel, aminek köszönheteőn 88 dobással a vége előtt beértek a célba.

A két ország közti örökmérleg férfi ENN-ben ezzel még jobban Srí Lanka felé billent: ők már az eddigi 15 találkozóból így 10-et nyertek meg, míg Afganisztán csak négyet. Egy alkalommal nem született eredmény.

A két válogatott szombattól kezdve három NH20-ban is megmérkőzik, készülve a nyári világbajnokságra.


Alapból nem látható kép
×