Nagy ausztrál fölény az év első női tesztjén

2024. február 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Az év első (és egyben utolsó előtti) női tesztje kezdődött el ma Perthben. Dél-Afrika igen gyorsan, 76 ponttal összeomlott, így a második játékrészben Ausztrália szép előnyt tudott felépíteni: attól már nem nagyon kell félni, hogy a meccs döntetlen lesz.

Krikettező lányok (illusztráció)Krikettező lányok (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Annyira azért nem ritka a női tesztmeccs, mint a fehér holló, de bizony nem sokkal gyakoribb. Tavaly például hármat játszottak, tavalyelőtt kettőt, de sok olyan év is volt, amikor egyet sem. 2024-re is csak kettő van betervezve: ez most itt, valamint egy év végére, amikor Dél-Afrika Angliát fogadja majd.

A mostani teszthez azok után érkeztünk el, hogy Dél-Afrika és Ausztrália már megküzdött egymással egy NH20-as és egy ENN-sorozatban, és bár mindkettőt megnyerték a hazaiak, de mindegyikben született egy-egy dél-afrikai győzelem is: mindkettőből az első a két válogatott egymás elleni története során. Ezek után sok izgalmat várhattunk az egyetlen teszttől is: ez a remény azonban az első nap alapján máris szertefoszlott.

Az összeállításokban három fontos dolog említendő meg. Az egyik, hogy Dél-Afrikából betegség miatt hiányzott a fehérlabdás sorozatok egyik legjobbja, Marizanne Kapp. A második, hogy az afrikaiak négy tesztújoncot is avattak, igaz, ők már más formátumokban voltak válogatottak: Ayanda Hlubiról, Delmi Tuckerről, Masabata Klaasról és Tazmin Britsről van szó. A harmadik pedig az, hogy Ausztrália csapatába hosszú elülsőkeresztszalag-sérülése után visszatért Sophie Molineux, a balkezes ortodox dobó, aki egyébként utoljára 2021-ben játszott a válogatottban, 2022-ben csak klubcsapatokban, míg a 2023-as évet teljesen kihagyta.

Közel 40 fokos, egyre fokozódó forróság várta a csapatokat a pályán: az előrejelzések szerint 43 fok is várható volt délutánra. Ennek ellenére Alyssa Healy, az ausztrál kapitány a dobást választotta elsőnek: ez legalábbis az első napra furcsa ötlet volt, hiszen így az egész csapatot ki kellett tenniük a perzselő Napnak, és majd (ha úgy alakul), ezek után, nyilván jóval kimerültebben kellett bejönniük ütni. De mivel tesztről van szó, itt úgysem lehet tudni, hogy a többi napon mi lesz, ezért talán annyira nem számít a döntés ebből a szempontból.

Ami a játékot illeti: az első időszak egyértelműen Darcie Brownról és Annabel Sutherlandről szólt, akik az első öt rendű ütőst 20 játszmán belül búcsúztatták, mindössze 41 futás után, majd beszállt a pusztításba Tahlia McGrath is, aki két kaput is szerzett – de végül Brown lett a háziverseny győztese, aki 5-ös zsákmányig jutott. Az első két kiesés érdekessége, hogy mindkettő előtt egy vagy két dobással a mezőnyben már elejtették egyszer az ütőst, de egyik esetben sem kellett érte nagy árat fizetni, hiszen utána rögtön meglett a sikeres elkapás is. Az ebéd egyébként még 55/8-nál, ebben a játékrészben lezajlott, de valószínűleg nem éheztek volna meg akkor sem nagyon a játékosok, ha elhalasztották volna, amíg az utolsó két kapu is elveszik: ez ugyanis a 32. játszma végére megtörtént. A legeredményesebb afrikai ütős Suné Luus lett 26 ponttal, de mindenki más legfeljebb 10-et tudott begyűjteni, így a csapat 76 futással zárt. Ez lett egyébként minden idők negyedik legrövidebb olyan játékrésze női tesztben, amikor mindenki kiesett.

A második negyed elején úgy tűnt, akár rekordsok kapu is elveszhet ma: 5 játszma alatt ugyanis máris 3-an kiestek, méghozzá mindhárman Klaas dobásaiból. Innentől kezdve azonban Alyssa Healy és Beth Mooney egészen más játékot mutatott be, mint amit eddig bárkitől láttunk: teára már 70 futásra hozták fel a csapatot, de utána is folytatták, és 165-ig bent tudtak maradni együtt. Mivel az első negyed nagyon rövid lett, így jól jöttek ki abból, hogy a dobást választották, mert a forróság csak mostanra érkezett meg igazán: emiatt pedig a teljes dél-afrikai csapat egyre jobban fáradt, míg az ausztráloknál legalább kilencen árnyékban hűsölhettek ezalatt... Mooney végül 78 ponttal esett ki, a helyére bejövő Sutherland pedig jól szállt be, ugyanis ő innentől kezdve már a nap végéig kibírta, és ezalatt 50 fölé is eljutott. Healy azonban igen bosszús lehet: az 55. játszmában 99 pontnál esett ki – így aztán ő is elmondhatja magáról ugyanazt, amit férje, Mitchell Starc: nincs tesztszázasuk, de 99-esük van... Rajta kívül egyébként négy nő van a világon, akivel előfordult, hogy tesztben 99-cel búcsúzott. Ettől függetlenül viszont ez egyértelműen az ausztrálok napja: 251/5-tel zártak, ami 175 pontos előnyt jelent számukra. Ne feledjük: ez a meccs, mivel női, ezért csak 4-napos, de most nem tűnik úgy, hogy elhúzódna olyan sokáig.


Alapból nem látható kép
×