Csak szépítésre futotta az afgánoknak a Srí Lanka-i turné végén

2024. február 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Miután egy teszten és három ENN-en is kikaptak, egy 3-meccses NH20-as sorozatban is megmérkőztek a házigazda Srí Lankával az afgán válogatott tagjai: az első kettőt ebben a formátumban is elbukták, de végül az utolsó találkozót sikerrel vették, így kicsit jobb hangulatban utazhatnak haza.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Az első összecsapás (ami egyébként a dambullai nemzetközi stadion első férfi NH20-as meccse volt) igen izgalmasra sikeredett. Az első félidőben az afgánok meglehetősen jól dobtak (és igen jól használták ki a videóbírós lehetőségeiket is, mert a játékvezetők eredetileg többször tévedtek a kárukra), így Srí Lanka legtöbb ütőse csak szenvedett: egy volt, aki nem, mégpedig Vanindu Haszaranga, aki 32 dobásból 67 (!) futásig száguldott. A 200. Húsz20-as mérkőzését játszó Anydzseló Mattijúsznak nem sikerült jól az ütés, de amikor az afgánok belekezdtek a közepes, 161-es cél kergetésébe, akkor Mattijúsz szerezte az első kaput. Igen ám, de Ibráhim Zadránnal utána senki nem bírt sokáig, így ő 67-neskiig vitte – viszont a többiek itt is gyengélkedtek. (Tehát mindkét csapatnál volt egy 67-es pontszám, meg sok kicsi!) Az utolsó két játszma előtt már csak 14 futás hiányzott az afgánoknak, de a dobók ezt is sikeresen megvédték: elsősorban Matísa Patirana emelendő ki, aki a félidő során 4 kaput szerzett, a 19. játszmában pedig kettőt, miközben csak 3 pontot hagyott az ellenfélnek.

A második meccs viszont egyoldalú lett, és leginkább az jellemezte, hogy Srí Lanka csapatában sok játékos teljesített rövid ideig kiemelkedően vagy pedig hosszabban úgy, hogy azt mondjuk rá, hogy igen, ez jó, de nem extra. Petum Nisszanka például 11 dobásból 25, Haszaranga pedig 9 dobásból 22 futást szedett össze, így ők az első kategóriába tartoznak, Szadhíra Szamaravikrama pedig 42-ből elért 51-ével a másodikba. A kettő között van Mattijúsz, aki 22 labda alatt ért el 42 pontot, a második félidőben pedig az első két kapu is az ő nevéhez fűződik. Miután egyébként Srí Lanka 187-es összpontszámot ért el, a dobásban is egyenletesen jeleskedtek a játékosaik: mindenki szerzett egy-két kaput, aki csak próbálkozott. Afganisztánból igazából senkit sem lehet kiemelni, egyik játékrészben sem mutattak sokat, és végül simán, 72 futással kikaptak.

A mai, harmadik mérkőzést röviden így lehetne összefoglalni: kísérletezés, afgán szépítés, rengeteg futás, sérülések. A kísérletezés azért, mert ezúttal mindkét csapat sok korábbi játékosát pihentette, és olyanoknak adott lehetőséget, akiknek máskor ritkábban: hátha pont most találnak valakit, aki bekerülhet majd a nyári vébékeretbe. Afganisztán az ütést választotta, és sokáig igen jól is tartották magukat: Hazratulláh Zazái 45, míg Rahmánulláh Gurbáz 70 futást gyűjtött, így például a félidő felére már 113/1 volt az állás. Utána egy kicsit megtorpant a csapat, de a végére megint begyorsítottak egy kicsit, és 209-cel végeztek – amiben benne volt a gyenge Srí Lanka-i mezőnyjáték is, hiszen több elkapást is elejtettek. A második félidőben Petum Nisszanka folytatta a jó formáját, és 30 dobásból szerzett 60 futást, ám a 9. játszmában egy hatos után (valószínűleg lendületből) elesett, és mivel már korábban sem volt teljesen egészséges, ez után a mostani baleset után úgy döntött, inkább sérülten visszavonul. De előbb még az afgánoknál is történt egy (talán ennél komolyabb) sérülés: Sarafuddín Ásraf egy elkapás után/közben szintén elesett, és a fejét valahogy beütötte a földbe. Le is kellett cserélni végleges cserével. A hazaiaknál még Kamindu Mendisz is bemutatott egy gyors 65-öt, így a végére egész jól följöttek, de összességében 3 futással Afganisztán nyert.

A sorozat legjobb játékosának egyébként Vanindu Haszaranga da Szilvát választották, aki 102 futással és 4 kapuval járult hozzá a Srí Lanka-i összesített sikerhez. Amelynek köszönhetően a két csapat örökmérlege még jobban a szigetországiak felé billent: jelenleg úgy áll, hogy 8 meccsből 5-öt nyertek ők és 3-at az afgánok.


Alapból nem látható kép
×