Kanada eddig 100%-os a második ligában

2024. március 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb forduló zajlott le a világbajnokság 2023–2027-es 2. ligájában: most Kanada, Skócia és az Arab Emírségek játszott egymással két-két ENN-t – pontosabban utóbbi kettő csak egyet, mert a másodikat elhalasztották a rossz idő miatt. Kanada minden meccsét megnyerte.

Kanada talán leghíresebb városa, Torontó (illusztráció)Kanada talán leghíresebb városa, Torontó (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzésen a házigazda Emírségek és Kanada találkozott. Sokminden szólt az előbbiek mellett: például az, hogy nemrég fejeződött be az ILT20, ahol sok játékosuk szerzett friss tapasztalatokat világsztárok ellen, és gyakran egész jól is teljesítettek, vagy éppen az, hogy Kanada pár hete bukott el egy hárommeccses sorozatot Nepál ellen. És az ütéssel kezdő Emírségek mégsem mutatott ma valami jó játékot. Igaz, hogy egyik nyitójuk, Mohammad Vaszím majdnem 50-et gyűjtött össze, de ehhez is 82 dobásra volt szüksége, a többiek nagy része pedig kifejezetten gyengén muzsikált ma. Még a 7. és 8. rendű Ájan Áfzal Hán és a válogatottban újonc Zuheb Zuber volt, aki 30 fölé jutott, de a csapatnak a 200 sem lett meg, sőt, az 50 játszmát sem töltötték ki. Aztán a 195-ös cél kergetésében Kandada is lassan kezdett: nagyjából 30 játszma után lettek csak jobbak időarányosan, mint ellenfelük. És bár náluk sem volt sok kiemelkedő ütős, de azért Srimantha Wijeyeratne 59-e és Nicholas Kirton 68-a hozzásegítette őket, hogy 14 dobással a vége előtt levadásszák a célt.

A második meccs Kanada és Skócia között zajlott. Itt meg utóbbiak mellett szólt egy erős érv: az, hogy a legutóbbi ciklus 2. ligáját ők nyerték meg, méghozzá elég meggyőző teljesítménnyel, míg Kanada csak újonc volt – és mégis az újonc nyert ma. Bár az első félidőben, amikor Skócia ütött, George Munsey, az egyik nyitó 68 pontot gyűjtött be, de ezt egyrészt viszonylag lassan tette, másrészt meg a többiek hozzájárulása jóval kisebb volt, és senki még csak a 100-as arányt sem tudta elérni a skótoknál. Így, bár legalább nem esett ki az összes ütősük, de csupán 215 pontot tudtak felhalmozni. Bezzeg Kanada sokkal jobban haladt az ütésben: első három ütősük is mind legalább 40-et teljesített, de ketten közülük az 50-et is átlépték, sőt, Pargat Singh 87-neksivel zárt, így elég hamar, majdnem 10 megmaradó játszmával lekergették a célt. Annyi vigaszuk lehetett talán az európaiaknak, hogy debütánsuk, Scott Currie (akinek egyébként testvére, a régebb óta válogatott Bradley is ott volt a csapatban) megszerezte első kapuját skót színekben.

A harmadik összecsapáson az Arab Emírségek ezúttal Skócia ellen kapitulált. Továbbra sem érthető igazán, mi történt velük, de ma ismét rendkívül gyengén ütöttek, még a múltkorinál is gyengébben. Csak Ájan Áfzal Hán ért el 45-neskit, Vrítja Aravind 26-ot, de mindenki más 20, sőt, a többség 10 alatt maradt, miközben a Currie-fivérek taroltak: Bradley 3, míg Scott 2 ütőssel végzett, és gazdálkodásuk is rendkívül kedvező volt. Skócia előtt mindössze 133-as cél emelkedett a második félidőre: náluk ketten is megközelítették a 40 futást, míg az egyik nyitó ütősük, az újonc Charlie Tear bemutatkozása álomszerűre sikerült: 54-neskivel zárta a félidőt. Az Emírségeknek a dobójáték sem igazán ment: bár Áfzal Hán ezen a fronton is eredményes tudott lenni egy alkalommal, de ezen kívül csak egyetlen másik kapu született, a skótok pedig 158 (!) megmaradó labdával beértek a célba.

A negyedik találkozón hiába játszott már jobban az Arab Emírségek Kanada ellen, mint először, ismét csak kikapott. Az elsőként ütő Kanadánál csak egyetlen játékos emelkedett ki a mezőnyből, név szerint Harsh Thaker, aki 111 ponttal zárta a félidőt: szerencséjére vége lett a játékrésznek, mielőtt Nelson átka lesújthatott volna rá. A többi ütős között ugyan még csak a 30 futást sem érte el senki, de ez is elég volt ahhoz, hogy a félidő közepén látott nagy lassulás után végül 241 pontra jöjjenek föl a végére: arra a végére, ami két dobással kevesebb lett, mint 50 játszma, ugyanis a meccs helyszínén, a sivatagi Dubajban eső (!) eredt el. Ugyanemiatt a második félidőt csak 46 játszmányi hosszra tudták betervezni, 237-es céllal. A második félidőben Mohammad Vaszím ismét 40 és 50 közötti ponttal esett ki (ahogy Kanada ellen legutóbb), viszont most már volt egy valódi 50-es is, amit Vrítja Aravind mutatott be, és láthattunk három 30-közeli pontszámot is, így összesítésben elég jól meg tudták közelíteni a célt a végére – elérni azonban nem, így az öbölpartiak maradtak nulla ponttal.

Az ötödik meccs hőse ismét Thaker volt, aki szinte egymaga felülmúlta egész Skóciát. Na jó, ez kicsit túlzás, de nézzük csak meg azért az eredménylapot! A skótoknál, akik először ütöttek, 36 volt a legmagasabb pontszám, míg Kanadánál 105-neski: ezt ki más érte volna el, mint Thaker? A skótoknál egy dobó legfeljebb két kaput szerzett, Kanadánál volt egy, aki hármat: ki más, mint Thaker – ráadásul nem is a sorvégben tarolt, hanem a három legmagasabb rendű ütőst ejtette ki! Miután Skócia 197 futással végzett az első félidőben, és elkezdődött a második, egy ideig még lehetett azt hinni, hogy mégis van esélyük a kékeknek: hiszen Kanada 7 játszmán belül már 4 kaput is elvesztett, és mindössze 34 futásnál járt – de ekkor jött az imént emlegetett hős, és az ő vezényletével az amerikai földrészről érkezők úgy kergették le a célt, hogy még 27 dobás meg is maradt a végére.

A hatodik összecsapást, ahol a házigazdák Skóciát fogadták volna, egy nappal előtte lefújták: az előrejelzések szerint ugyanis egy csúnya vihar érkezett volna a meccs időpontjában Dubajba. Hogy mikor játsszák le, azt még nem tudni. A korábbi tervek szerint az Emírségek és Skócia most a következő napokban három NH20-at játszott volna egymással: egyelőre nincs hír arról, hogy ezek a tervek megváltoztak volna az ENN halasztása miatt.

Most, hogy véget ért a második forduló, a 8-ból 6 csapat már bemutatkozott a ligában. A tabellát jelenleg a 100%-os Kanada vezeti, míg az utolsó helyen az Egyesült Arab Emírségek áll, pont nélkül.


Alapból nem látható kép
×