Srí Lanka 2–1-re elvitte az NH20-as Nágin-sorozatot

2024. március 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Mint ismert, egy viszonylag új keletű rivalizálás létezik mostanában Srí Lanka és Banglades között: a Nágin-rangadó. Mivel Srí Lanka most egy bangladesi turnéba kezdett, újra feléledtek ezek az izgalmak. Kezdetnek egy NH20-as sorozatot játszottak, amit 2–1-re a vendégek nyertek meg.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mindkét csapat úgy vágott neki a sorozatnak, hogy legjobb mindenesük hiányzott. Sákib ál-Hászán a teljes sorozatot kénytelen volt kihagyni szemproblémái miatt, míg Vanindu Haszaranga két mérkőzésre szóló eltiltása miatt nem lehetett itt, amit azért kapott, mert múltkor nyilvánosan kritizált egy játékvezetőt.

Az első összecsapás látványos játékot, sok határt és ezáltal sok pontot, valamint szűk Srí Lanka-i győzelmet hozott. A várható harmat miatt a dobást választó hazaiak gyorsan kiejtették ugyan Aviska Pranándut, de utána Kuszal Mendisz és Szadhíra Szamaravikrama is egy-egy ötvenessel igen sokat tett hozzá a vendégek eredményéhez, Csarit Aszalanka pedig 21 dobásból ért el 44-neskit, így a csapat 206 futással zárt. Mivel letelt a 20 játszma, így például Anydzseló Mattijúsznak már nem jutott idő, hogy bejöjjön ütni – cserébe ő kezdte a dobást, és ő is mindjárt az első játszmában lecsapott, kikacsázva Litan Dászt. Amikor a kergetők 8.5 játszma után 68/4-re álltak, nem sokan hittek benne, hogy innen lesz még feltámadás, de mégis lett: Máhmudulláh 31 labdából gyűjtött be 54 futást, míg Dzsáker Álí 34-ből 68-at. Utóbbira viccesen mondhatnánk: lassan ütött, hiszen 25 dobás kellett neki az első négyeséhez – ez utóbbi félmondat önmagában igaz is, csakhogy előtte már hat hatoson túl is volt. Mindenesetre az utolsó játszma előtt már csak 12 pont hiányzott a Bangladesi győzelemhez, de mivel Irinyi József(?)Az 1848-as 12 pontot a közhiedelemmel ellentétben nem Petőfi állította össze, hanem (legalábbis az eredeti, később kicsit módosított változatát) Irinyi József hírlapíró, műfordító, országgyűlési képviselő. nem náluk játszott, így nem lett meg a 12 pont – na meg azért sem, mert Daszun Sánaka olyan kiváló játszmát dobott a végén, hogy két kapu mellett csak 8 futást hagyott az ellenfélnek. Banglades hiába lépte át a 200-as álomhatárt, így is 3 futással alulmaradt.

Bár az első alkalommal csak nagyjából 8000 néző gyűlt össze a szileti stadionban, a második meccsre már sokkal nagyobb számban gyülekeztek, a hírek szerint rengetegen még a szomszédos körzetekből is elutaztak Sziletbe, mert annyira meghozta a kedvüket az előző találkozón látott játék. És ma sem maradtunk izgalmak, feszültség nélkül: milyen is lenne egy Nágin-rangadó enélkül? Az első játékrész még nyugodtan telt. Egy szűz játszmával és Aviska Pranándu kacsájával indult, de a két Mendisz, Kuszal és Kamindu közel 40–40 futása jó alapot adott a folytatáshoz. Végül kicsit gyengébb játékkal, mint múltkor, Srí Lanka 165-ig ért el. A feszültség a második félidő 4. játszmájában pattant ki, amikor a pályán levő játékvezető elkapás miatt kiküldte a bangladesi ütőst, Szaumja Szarkárt. Ő kikérte a videózást, ahol azonban ellentmondásos eredmény született: a hangérzékelő grafikonján megjelent egy tüske, de ugyanabban a pillanatban a képeken egyértelmű rés volt az ütő és a labda között. Az előző képkockán nem látszott rés, de ott meg hangrezgés nem volt. Ilyenkor gyakran úgy döntenek: marad az ítélet, mert valószínűleg csak a rendszer nincs megfelelően kalibrálva – most viszont úgy döntöttek, mégsincs kiesés! A vendégek ezt nehezen vették tudomásul, és próbáltak vitázni a pályán levő bíróval is, de ő már nem tehetett semmit. Végül Szarkár 26 pontig jutott, de a többiek még többig, például Nádzsmul Hoszen Sánta 50-est is szerzett, és végül Banglades 11 megmaradó dobással lekergette a célt, 1–1-re egyenlítve a sorozatban.

A harmaik mérkőzésre Haszaranga már visszatért, viszont Matísa Patirana sérülése miatt Nuvan Tusára is lehetőséget kapott – ez majd a második félidőben derült ki, hogy mennyit számított. Ugyanis Banglades kezdett dobással, így Tusára előtt előbb egy kiváló ütőjátékost láthattunk a Srí Lanka-i csapatból: méghozzá Kuszal Mendiszt, aki 55 dobásból szerzett 86 futást. A többiek hozzájárulása viszont igen kevés volt, közöttük egy sem volt, aki akár csak 20-at is gyűjtött volna, így a csapat 174-gyel zárt. A második félidő rosszul kezdődött a vendégek számára, ugyanis Mattijúsz dobás közben (talán az ágyéktáján) megsérült, és el kellett hagynia a pályát – de az eredmény szempontjából jobban folytatódott nekik, mert hamarosan megjött Tusára, és a 4. játszmában mesterhármast szerzett, ráadásul a játszma szűz is lett – később pedig még két kaput is begyűjtött, így ötös zsákmánnyal zárt. A meccs egyébként ennek és még pár korai kapunak köszönhetően nagyon hamar eldőlt: 32/6-nál már nagyjából 0 volt az esélye a bengáli győzelemnek. Igaz, hogy a 8. rendű Risád Hoszen még mutatott valami különlegeset: 30 dobásból 7 hatost ütött (négyest egyet sem), így 53 futással zárt, de ez is bőven kevés volt, Srí Lanka 28 futással nyert.

A két válogatott férfi NH20-as örökmérlege ezek után úgy alakul, hogy 16 találkozóból 11-et nyert Srí Lanka és 5-öt Banglades. Jövő héttől három ENN-ben is találkoznak majd egymással, utána pedig két teszt is következik még.


Alapból nem látható kép
×