Férfi Capitals: Pant a kapitány, Brook kihagyja a szezont

2024. március 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Visszatér a Delhi Capitals kapitányi pozíciójába a balesete miatt több mint egy évet kihagyó Risabh Pant – közben viszont egy kieső emberről is érkezett hír: az angol légiós, Harry Brook személyes okokból az egész idénytől visszalépett.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Miközben a Delhi Capitals női csapata épp az imént jutott be a WPL döntőjébe, a férfi együttesnél is zajlanak a történések.

A legfontosabb hír, hogy miután tavaly csak a 9. helyen végzett a csapat David Warner kapitánysága alatt, idén ismét a korábbi kapitányt, Risabh Pantot láthatjuk ebben a szerepben. Pant 2022 decemberében szenvedett súlyos autóbalesetet, ami után sokak szerint még az is csoda, hogy egyáltalán teljes értékű emberként felépült, és folytathatja a magas szintű krikettet. Ezen a szinten 14 hónapot hagyott ki, de most visszatérésre kész: és mint mondta, izgatott és ideges egyszerre – úgy érzi, mintha újra debütálna. Köszönetét fejezte ki minden szurkolójának és azoknak, akik jókívánságokkal halmozták el, és persze az Indiai Krikett-tanácsnak (BCCI) és a Nemzeti Krikettakadémia (NCA) stábjának.

Pant az utóbbi két hónapban Bengaluruban tartózkodott, ahol már egy sor gyakorlómeccsen fejlesztette az erőnlétét. Még az utolsó hónapban is felmerültek kérdőjelek azzal kapcsolatban, hogy vajon a kapusságra alkalmas lesz-e vagy az ütésre mennyire lesz alkalmas, de végül az NCA kiadta a tanúsítványt, miszerint igen, alkalmas mindkettőre.

Tavaly az ő pótlására szerződtették Abhisek Porelt, akit aztán meg is tartottak, és megvették a szintén kapus–ütős szerepkőrű Kumár Kuságrát is, hogyha szükséges, Pantot csereemberként használhassák. A BCCI egyik képviselője pedig azt is nyilatkozta: meglátják, hogyan teljesít az IPL-ben, aztán még az is lehetséges, hogy a nyári világbajnokságra már a válogatottban is ott lehet.

Eközben viszont kiderült az is, hogy a decemberben nem kevés pénzért, 40 millió rúpiáért megvett angol ütős, Harry Brook lemondta a szereplést az idei IPL-ben. Neki ugyanis nemrég meghalt a nagymamája, és most szeretne együtt lenni a gyászoló családdal. Mint fogalmazott: Megerősíthetem, hogy meghoztam azt az igen nehéz döntést, hogy nem játszok a következő IPL-ben. Nagyon izgatott voltam, hogy a Delhi Capitals kiválasztott magának, és nagyon vártam már, hogy csatlakozhassak a többiekhez. Bár nem hiszem, hogy meg kellene osztanom a személyes okaimat, amelyek emögött a döntés mögött állnak, de tudom, hogy sokan mégis megkérdeznék: miért? Ígyhát megosztom: múlt hónapban elhunyt a nagymamám, aki egy szikla volt számomra, és gyermekkorom jelentős részét az ő otthonában töltöttem. Az élethez való hozzáállásomat és a krikett iránti szeretetemet ő és elhunyt nagyapám formálta. Amikor otthon voltam, alig voltak olyan napok, amikor ne láttam volna őt. Boldoggá tesz, hogy láthatott engem játszani az angol válogatottban, és büszke vagyok, hogy néhány díjat átvehetett helyettem az elmúlt években, amikor nem tudtam jelen lenni, és tudom, hogy örömmel tette ezt.

Bár Brook még ott volt a januártól márciusig tartó Anglia–India tesztsorozat előtti edzőtáborban az Arab Emírségekben, de éppen mielőtt Indiába utazott volna a csapat, megkapta a hírt, hogy a nagymama nagyon beteg, és már csak kevés ideje van hátra, ezért a(z akkor) 24 éves krikettező úgy döntött, nem tart a csapattal a tesztsorozatra. Mint elmondta: az elmúlt évek során megtanulta, hogy saját magának és családjának a szellemi jólétét kell elsődlegesnek tekintenie, és hogy semmi sem fontosabb neki, mint a családja.

A Capitals egyébként március 23-án játssza az első meccsét, méghozzá a Punjab Kings ellen.


Alapból nem látható kép
×