Nem ismétlődik meg a tavalyi döntő a WPL-ben

2024. március 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a mai elődöntő vége előtt néhány dobással még rendkívül valószínűnek tűnt, hogy idén is a Mumbai Indians lesz a Delhi ellenfele a döntőben, a Royal Challengers dobói megőrizték hidegvérüket, és megvédték a csapat előnyét: így aztán Delhi–Bengaluru döntőt láthatunk vasárnap.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Mint ismert, mivel a WPL-ben csak 5 csapat van, ezért itt mindössze egyetlen elődöntőt játszanak, méghozzá az alapszakasz 2. és 3. helyezettje, vagyis a címvédő MI és a tavalyi negyedik RCB között. Bár a csoportkörben először a Mumbai nyert, de három nappal ezelőtt Ellyse Perry remeklésének köszönhetően visszavágtak a bengaluruiak. Az MI egyébként sem játszott olyan kirobbanó formában idén, mint tavaly, így teljesen nyitott volt a kérdés, hogy vajon most ki érheti el a döntőt. A lelátókon egyébként szemmel láthatóan a Bengalurut támogató szurkolók voltak többen.

Külön érdekességet adott az összecsapásnak, hogy ugyanazon a pályán, egy kivétellel ugyanazok a játékosok játszottak most, mint a három nappal ezelőtti találkozón: az egy kivétel az volt, hogy a Mumbainál Prijanká Bálá helyére visszatért Jásztiká Bhátijá.

Tapasztalat, hogy itt, Delhiben az ütést választó együttesek általában a sikeresebbek, viszont a két csapat két előző meccsén mindig a kergetők nyertek. Így aztán igazán nem volt kézenfekvő, hogy mit válasszon, aki megnyeri a pénzfeldobást: végül az RCB kapitánya, Szmriti Mandháná az elsőként ütés mellett döntött.

Mindjárt az első félidő elején kisebb hullámokat vetett a játék. Az első játszmában Mandháná és Sophie Devine együtt három négyest ütött, bár az egyik csak elég szerencsés volt, mert Devine csak beleélezett a labdába, ami még a láb-karó alját is érintette, de végül négyesre gurult. A következő játszma elején akár kifutást is véghez vihettek volna a mumbaiak, ha egy közvetlen találattal eltalálták volna a kaput – de nem így történt. Rövidesen azonban mindkét ütős valóban búcsúzott, sőt, a 4. játszmában a 7 dobásból pontot még nem szerző Disá Kaszát is kiesett. Az erőfölény végén látott 34/3-as állás sokkal inkább az MI-szurkolóknak okozott örömet. Hát még az, hogy ezek után Shabnim Ismail végigdobott egy szűz játszmát Ricsá Ghos ellen! Amikor pedig a félidő felénél 51/4 volt az állás, nyilván sokan voltak az RCB-rajongók között, akik teljesen kétségbe estek... Na ők voltak azok, akik ezek szerint még Ellyse Perryben sem bíztak: pedig ekkor ő már egy ideje bent volt a pályán, és éppen 16 pontnál tartott. És bár mint láttuk, sem az előtte levő ütősök, és mint most eláruljuk, sem az utána levők nem tudtak kitörni a szürkeségből, neki sikerült: a 17. játszmában már 50-est ünnepelhetett, és még utána is beütött néhány nagyon fontos határt, így 66 pontjával lényegében megmentette a csapatát: bár a végül elért 135 elég átlag alattinak tűnt, de egy kis esély azért volt rá, hogy meg tudják védeni.

Viszont valószínűleg megvolt a pályatalajban az ok, hogy miért nem tudtak nagyobb pontszámot összehozni a bengaluruiak: ugyanis láthatóan a Mumbainak sem ment könnyen az ütés. A második félidő első dobásából még túléltek egy elkapásgyanú miatt kikért videózást, de aztán hamar elvesztették a tavalyi önmagát idén eléggé alulmúló Hayley Matthewst, és az erőfölény végéig ők is csak 37/1-ig kúsztak fel. Hamarosan újra Perry volt az, aki megmutatta, hogy még van keresnivalója a Royal Challengersnek: a 8. játszmában Bhátijá láb-karóját fordította ki a földből egy bombája. Ezek után két határ nélküli játszma jött, de a félidő felénél látott 60/2 még így is jobb volt, mint az állás az első játékrészben ugyanekkor. A következő játszmák hasonlóan teltek az eddigiekhez: nem túl gyors haladás (hatos például egyáltalán nem volt sem ekkor, sem máskor ebben a félidőben), egy kapuvesztés, de a szükséges pontarányt szépen kézben tartották a mumbaiak. Olyannyira kézben tartották, hogy 3 játszmával a vége előtt már csak 20 futás hiányzott a győzelmükhöz. Ám az RCB három dobójának végül sikerült megakadályoznia, hogy ezt elérjék: először Srejanká Pátil hozott le egy 4/1-es játszmát, aztán Sophie Molineux egy ugyanilyet, végül pedig Sobhaná Ásá egy 6/1-eset! Ezzel aztán az RCB 5 futással nyert és bejutott a döntőbe, míg a Mumbai a bronzéremmel kellett, hogy megelégedjen.

Vasárnap tehát Delhi Capitals–Royal Challengers döntő lesz. Mivel ez a két klub a férfi IPL-ben még soha sem volt bajnok, így egyikük majd elmondhatja magáról, hogy náluk a nők előbb szereztek bajnoki címet, mint a férfiak!


Alapból nem látható kép
×