23 éves pályafutást zár le Collins Obuya

2024. március 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Az egykor szebb napokat is megélt kenyai válogatott történetének egyik legjobb játékosa, a 42 éves Collins Obuya befejezi a krikettet. NH20-ban ő szerezte a legtöbb futást az ország színeiben, de ENN-ben is az élmezőnyben van.

Tájkép a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban, háttérben a Kilimandzsáróval (illusztráció)Tájkép a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban, háttérben a Kilimandzsáróval (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Nairobiban, 1981-ben született Collo a kenyai krikett történetének egyik legnagyobb alakja. Miután szombaton az Afrika-játékokon csapatával elbukta a bronzmeccset Uganda ellen, bejelentette: befejezi 23 éve tartó pályafutását.

Több mint 100 ENN-en lépett pályára (pedig Kenya jópár éve már nem is jogosult erre a formátumba), az első, ahol megjelent, még 2001-ben volt. NH20-ban 2007-től mostanáig volt aktív, ez alatt pedig 76 mérkőzésen 1794 futást gyűjtött. Ezzel nem csak Kenya legeredményesebb ütőse, de a világon is benne van az első 50-ben (bár valószínűleg nem sokáig, mert világszerte egyre több játékos játszik egyre több meccset, így sokan le fogják hagyni hamarosan).

Pályafutásának valószínűleg legemlékezetesebb mérkőzése a 2003-as világbajnokságon volt, amikor Kenya legyőzte a bombaerős Srí Lankát: ekkor Obuya 5 kaput szerzett, többek között kiejtve Aravinda da Szilvát, Mahéla Dzsajavardhanát és Kumár Szangakkárát is. Ez lett egyébként egész pályafutása legjobb dobóteljesítménye. A legjobb eredményét ütősként is egy világbajnokságon mutatta be: 2011-ben, és nem is akárkik, hanem az ausztrálok ellen: ezen a mérkőzésen 98-neskivel zárt (igaz, Kenya így is kikapott).

Mind ENN-ben, mind NH20-ban 2011-től 2013-ig kapitánya is volt a válogatottnak, de miután nem jutottak ki a 2014-es Húsz20-as vébére, lemondott.


Alapból nem látható kép
×