Záporoztak a pontok, ahogy az MI megszerezte első győzelmét

2024. április 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Legmagasabb hazai pontszámát, 234-et teljesített a Mumbai Indians a mai dupla nap első találkozóján a vendég Delhi Capitals ellen – akik szintén átlépték a 200-at, de nem eléggé. Így már nincs nyeretlen csapat a szezonban.

A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)

A kép szerzője: Anoop Ravi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Amikor februárban elkezdődött a WPL, a nyitómeccsről szóló hírünknek ezt a címet adtuk: Jaj ne, már megint MI–Capitals! Ugyanis ez a két klubcsalád igen sok bajnokságban jelen van, így csak idén év elején már más országokban is annyiszor találkoztak egymással, hogy az szinte már unalmassá vált. Most azért kicsit más a helyzet: itt, az IPL-ben ez ugyanis az igazi MI és az igazi Capitals – erre azért már nem mondjuk még félig viccelődve sem, hogy jaj ne! Akkor sem, ha amúgy a tabella két utolsó helyezettjéről volt szó éppenséggel...

A hangulatot jelentősen feldobta, hogy a hazai csapat, a Mumbai most tartotta meg a minden évben szokásos, úgynevezett OSM, azaz Oktatást és Sportot Mindenkinek!-napját, amelynek keretében 18 000 gyermeket hívtak meg, hogy élőben nézzenek meg egy igazi IPL-meccset. Ezt.

A csapatok összeállításaiban jelentős változtatások történtek: egyrészt valószínűleg a korábbi eredménytelenség miatt, másrészt meg azért, mert az MI-hez végre visszatérhetett sérülése után a szurkolók által már nagyon várt Szúrjakumár Jádav: ő most Naman Dhír helyét foglalta el, de kitették a csapatból Kwena Maphakát és Dewald Brevist is, akik helyett ma Romario Shepherd és a veterán afgán, Mohammad Nabí játszott. Ami a vendégeket illeti, náluk a sérült Mitchell Marsh helyét Jhye Richardson vette át, míg Raszikh Szalámét Lalit Jádav. Érdekesség, hogy Richardson tavaly papíron az MI kötelékébe tartozott, de akkor sérülés miatt az egész szezont kihagyta, most pedig pont ellenük játszott először.

A Delhi a dobást választotta, mondván, hogy ez az a pálya, ahol bármilyen cél lekergethető. De nem volt benne sok örömük: mindjárt a nyitók, Rohit Sarmá és Ísán Kisan elkezdte ontani a határokat, és az erőfölény végére már 75/0-n álltak. Sarmá azonban nem érte el az 50-et, mert pont 49-nél Aksar Patel egy (pörgetéshez képest) gyorsabb labdája eltalálta a kapuját. Megérkezett viszont a várva várt Szúrjakumár Jádav: és egy rosszul időzített ütés miatt nulla ponttal búcsúzott is! Utána viszont Kisan és Hárdik Pándjá merítkezett bele szépen a játékba – de most meg Kisan esett ki nem sokkal az 50 előtt, ismét Aksar Patel jóvoltából, aki ráadásul nem csak a dobás miatt dicsérhető, hanem azért is, mert saját labdáját rendkívül látványos módon, egy kézzel kapta el. Utána Tilak Varmá gyorsan kiesett, és Pándjá sem haladt valami észveszejtő sebességgel: 13 játszma után 123/4 volt az állás. Azonban az utolsó két ütős, Tim David és Romario Shepherd már rákapcsolt, és ha az imént az észveszejtőséget hiányoltuk, hát most Shepherdtől megkaptuk: a 20. játszmában egy 4–6–6–6–4–6-os sorozatot produkált, amivel 202-ről hirtelen 234-re hozta fel csapatát! Ez egyrészt az MI eddigi legjobb hazai eredménye, de ami még érdekesebb: a világon Húsz20-as formátumban a legmagasabb pontszám, ami egyéni 50-es nélkül jött össze! Az előző rekord 226 volt, és ezt még az angol Somerset állította fel.

A lecke fel volt tehát adva a Capitalsnek, de mint emlékezhetünk, pont az imént mondta Risabh Pant, a kapitányuk, hogy itt aztán bármi lekergethető – így önbizalomnak biztosan nem voltak híján ezek után sem. Bár ahogy a kergetés elején haladtak, talán mégis megcsappanhatott egy kicsit az önbizalmuk: David Warner például 10 ponttal búcsúzott, és bár Prithví Száv később 66-ot, Abhisek Porel pedig 41-et teljesített, de ezt nem tették elég gyorsan: a 12. játszma végén (amelyikben Porel kiesett) már 15,5 volt a szükséges pontarány. Ekkor azonban megérkezett Tristan Stubbs, és ő már a szükséges hipersebességre kapcsolt: 25 dobásból 71-neskivel végzett, ami 284-es arányt jelent! Csakhogy a fővárosiak legnagyobb sajnálatára Stubbs ezt amolyan magányos harcosként tette, társai a végén nagyon gyorsan este ki mellőle: Gerald Coetzee ráadásul az utolsó játszmában majdnem mesterhármast is szerzett (csak közbeékelődött egy dobás). Ez előtt az utolsó játszma előtt egyébként 201-en álltak a vendégek, vagyis szinte ugyanúgy, mint az MI ugyanekkor: csak éppen ők nem 32, hanem 4 pontot tudtak szerezni ebben a játszmában – és ez döntött.

Első győzelmének köszönhetően az MI az utolsó helyről fellépett a 8-adikra, megelőzve az egy hellyel lejjebb csúszó, és most már mindenki mást alulról figyelő Delhit és egyébként az RCB-t is.


Alapból nem látható kép
×