A Knight Riders elsöpörte a szuperóriásokat

2024. április 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Kiváló dobó- és ütőjátékot bemutatva, nagy különbségű győzelmet aratott az idén már most az egyik bajnokesélyesnek tűnő Kolkata Knight Riders a hullámzó Lucknow Super Giants ellen. Végre a liláknál azok a játékosok is jól teljesítettek, akiktől korábban hiába várták.

Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)

A kép szerzője: Manuel Menal (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Mindkét együttes mellett szóltak ma érvek előzetesen. A múlt egyértelműen a Lakhnau oldalán állt, hiszen három korábbi találkozásuk alkalmával mindannyiszor ők kerekedtek felül, még ha néha csak nehezen is – a jelen viszont talán inkább a lilák felé húzott, hiszen náluk a legtöbb játékos igen jó formában volt. Talán csak a vételára miatt hírhedt Mitchell Starctól hiányzott valami áttörés, esetleg még a nyitó ütős Phil Salttól, bár neki volt már például 50-ese is néhány gyengébb eredmény mellett.

Mivel ma a KKR a dobást választotta, így Rinkú Szinh nem került be a kezdőbe, Harsit Ráná viszont igen. Az LSG-nél viszont nem a csereemberek miatt történtek változások: ott Devdatt Padikkal és Navín ul-Hak is kimaradt, bekerült viszont Dípak Húdá, Mohszin Khán és életében először megjelent egy IPL-meccs csapatában a köztudatba nemrég berobbant karibi dobó, Shamar Joseph is – igaz, az a berobbanás tesztben történt, ez pedig itt Húsz20...

A kezdésre hívó harangot ma Justin Langer, a vendégek edzője szólaltatta meg, majd kezdődhetett a játék. Az elején úgy tűnt, Starc továbbra is adós marad a jó játékkal, hiszen Quinton de Kock azonnal két négyessel indított ellene, ám az ütős ezek után nem húzta sokáig: a rosszul induló (széles, rossz, majd rövidesen hatos) Vaibhav Arorá már a 2. játszmában kiejtette. Érdekesség, hogy De Kock nyitó társa, a lassú kezdése miatt sok szurkoló által kikezdett Kannaur Lokes Ráhul 2019 és 2023 között egyetlen alkalommal sem ütött hatost az első három vele szembeni labda valamelyikéből, múltkor viszont igen – és ma is! Igaz, hogy olyan elképesztő sebességgel ma sem haladt összességében, de azért 39 pontig csak eljutott 27 dobásból, míg az utána következők ennél jóval szerényebb teljesítményt mutattak csak fel. Dípak Húdá, a 3. rendű ütős például 8 ponttal búcsúzott – és amúgy végre Starc volt ellene eredményes. Az erőfölény végén 49/2, a félidő felénél pedig 72/2 volt csak az állás, pedig a pálya nem tűnt rossznak az ütősök számára – még ha kicsit rosszabb is volt, mint előre sejteni lehetett. Még Nicholas Pooran volt az, aki később a maga 45 pontjával egy nagyobbacskát lendített a vendégek játékán, de az utolsó játszmában visszatérő Starc végül vele és a csereként bejövő Arsad Khánnal is végzett – így 3 kapuval zárt, ráadásul a gazdálkodása sem volt túl rossz (7,0): ha így folytatja, nem fogja szó érni azt a döntést, ami a megvételét eredményezte az árverésen! A Super Giants végül 161 ponttal zárt, ami kicsit átlag alattinak tűnt, de mint tudjuk, ők azért elég jók az ilyen kisebb célok megvédésében!

A kergetést sokan már csak azért is különös izgatottsággal várták, mert végre bemutatkozhatott Shamar Joseph, akitől nagyon sokat vártak – ám ő ma egyelőre csalódást keltett. Az első játszma utolsó dobásával például 5-ször (!) kellett próbálkoznia, mert kétszer rosszra, kétszer pedig szélesre sikerült a kísérlete – aztán amikor végre érvényeset dobott, abból Phil Salt 6-ost ütött: 22/0 egy játszma után! Talán nagyon izgult még szegény, egyenlőre írjuk ennek a számlájára. Nem izgult viszont Mohszin Khán, aki a 2. játszmában két pöttyössel kezdett, majd kiejtette Sunil Narine-t, sőt, a 4. játszmában még Angkris Raghuvansít is. Azonban innentől kezdve Salt és Srejasz Ajjar megbonthatatlan társulást alakított ki, egy érdekes munkamegosztással: Ajjar elég lassan, 100-as aránnyal haladt, míg Salt közel a duplájával (!), és végül 47 dobásból 89-neskivel zárt. De nem ugrottunk egy kicsit nagyot, hogy már a zárásról beszélünk? Nos, nem igazán, ugyanis az elkövetkező nagyjából 12 játszma alatt semmi különös nem történt, csak ez a társulás ütött, és így 26 megmaradó dobással megnyerték a meccset a liláknak. Esetleg annyit érdemes megemlíteni, hogy Joseph egyik dobásából már megadta a bíró Ajjar LKE-jét, de a videózás alapján ezt a döntést vissza kellett vonnia, így ma még nem lett meg Joseph első IPL-kapuja. A gazdálkodásán viszont javított valamelyest az első játszmához képest.

Győzelmével a KKR megerősítette a 2. helyét, viszont a Lakhnau NFA-ja leromlott egy kicsit: pont annyira, hogy ezzel lecsúsztak a 4. helyről az ötödikre, és a Sunrisers jött föl a rájátszást érő negyedik helyre.


Alapból nem látható kép
×