Megint párban jöttek a százasok, ahogy a Rádzsasztán beállította a kergetés rekordját

2024. április 16. – Szerző: Krikettgalaxis

A tabella első két helyezettjének mai csatáján először a Kolkata Knigt Riders egy jó magas célt állított fel, és sokáig úgy tűnt, a Rajasthan Royals nem is tud vele megbirkózni. A végére aztán a rózsaszínek beleerősítettek, és az utolsó labdából mégis megszerezték a győzelmet.

A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)

A kép szerzője: Chainwit. (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Mi történik, ha a mindent feldöntő ágyúgolyó egy mozdíthatatlan oszlopnak ütközik? – szól a régi logikai feladvány. Nos, a választ nem tudjuk, de az ma kiderült, hogy mi történik akkor, amikor a legtakarékosabb dobóosztaggal rendelkező klub szembekerül az egyik legmagasabb aránnyal ütő együttessel. A Rádzsasztán ugyanis eddig igen alacsony gazdálkodással teljesített, míg a tegnapi Sunrisers-rekord előtt a Kalkutta még a leggyorsabban ütő csapatnak mondhatta magát. Két ellentétes erő: de mindegyik hatásos, hiszen ez a két gárda foglalta el a tabella első két helyét a találkozó előtt (és amúgy utána is).

Míg a hazai Knight Riders nem változtatott legutóbbi összeállításán, addig a Royals természetesen igen: azért természetesen, mert múltkor csak kényszerűség (apróbb sérülések) miatt hagyták ki Jos Buttlert és Ravicsandran Asvint, mára pedig mindketten elérhetővé váltak – be is kerültek hát a csapatba. Bár Buttler még nem a kezdőbe, csak csereként állt be a szünetben.

A dobást választó Royals számára nagyon felemásan sikerült az első játszma, amit egyébként Trent Boult dobott. Egyrészt pompás volt azért, mert csak 2 futás született alatta, másrészt szomorú, mert a második dobásból Riján Parág elejtett egy extrakönnyű elkapást a múltkor nagyon veszélyes Phil Salt ellen! Végül ezért nem kellett nagy árat fizetniük, mert hamarosan, 10 ponttal mégiscsak sikerült kiejteniük, ráadásul egy sokkal nehezebb (és ezért sokkal szebb, egyébként egykezes) elkapással, amit maga a dobó, Aves Khán mutatott be. De a KKR sem fázott rá nagyon erre az egy kiesésre, mert utána Sunil Narine és Angkris Raghuvansí szép menetelésbe kezdett, és az erőfölény végére már 56/1-re jöttek föl, sőt, Narine még a félidő fele előtt, 29 dobásból már 50-est is ünnepelhetett. Raghuvansí végül a 11. játszmában esett ki 30 ponttal, és az őt követő ütősök egyike sem tudta már elérni ezt a 30-at – de Narine meg sem állt 109-ig! Érdekesség, hogy bár a KKR most játszotta 84. mérkőzését hazai pályán, de ez volt az első százas, amit egy játékosuk el tudott érni az Eden Gardensben! Csapata végül 223 ponttal végzett, amire nemrég még azt mondtuk volna, hogy igen szép eredmény – de ebben a szezonban már senki sem mehet biztosra ennyivel sem. És ne feledjük: itt az IPL-ben van cserelehetőség, így lényegében minden csapat egy plusz ütőssel tud játszani, ez is az egyik oka a sok magas pontszámnak.

A Royalsszal nemrég megtörtént, hogy az első félidőben százast szerzett ellenük valaki. Akkor a válasz az volt, hogy Buttler náluk is bemutatott egy 100-ast – a csereként beküldött angol ütős pedig ma is erre készült. Bár első határát csak a 3. játszmában szerezte, de ennek oka inkább az volt, hogy addig többnyire Jasaszví Dzsájszvál volt az aktív ütős – már amíg ki nem esett, ugyanis 19 futás után az 1.5-ben ez megtörtént. Ezúttal Szandzsu Szaimszan nem igazán tudta kiegészíteni Buttlert, de Riján Parág egy gyors 34-gyel elég jól megdobta a csapatát: az erőfölényben már 76/2, Parág kiesésekor a 8. játszmában pedig már 97/3 volt az állás. Ekkor nagyon úgy tűnt, simán behúzhatja a meccset a vendég Royals, ám a következő játszmák már sokkal jobban sikerültek a kalkuttai dobóknak, és az 5–6–7. rendű ütősöket gyorsan búcsúztatni tudták. A 14. játszma végére már 16-ra kúszott föl a szükséges pontarány az RR szempontjából – de ekkor egy hatalmas véghajrá indult meg Buttler és Rovman Powell részéről. Utóbbi 13 dobásból 26 pontot gyűjtött, nem kis részben három határának köszönhetően, amelyeket Narine ellen ütött: érdekesség, hogy Narine-nek ez volt a 12. játszmája idén ebben a stadionban, és csak most szerezték ellene a első (!) határt (aztán rögtön még kettőt). Buttler pedig a 20. játszma elején egy hatossal elérte a maga százasát: már a másodikat ebben a szezonban! Igaz, hogy utána három pöttyös labdára volt csak képes, így igen izgalmassá tudta tenni a végét: két dobásból 3 futás hiányzott még, de végül meglett az is, így a Royals lekergette a 224-es célt! Ez egyébként rekord, mert ennél magasabbat az IPL-ben még senki sem vadászott le, bár pont ennyit (még 2020-ban) az RCB egyszer már igen.

Győzelmükkel a rózsaszínek megerősítették első helyüket, a lilák viszont a második helyüket tartották meg.


Alapból nem látható kép
×