Újabb felfoghatatlan rekordok a Sunrisers jóvoltából

2024. április 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Gyengén dobó ellenfél. Viszonylag kicsi pálya. Travis Head. Heinrich Klaasen. Mi kell még egy rekordmagas pontszámhoz? A Sunrisers Hyderabad megmutatta, hogy ennyi lényegében elég: múltkori 277-es csapatrekordjukat újabb 10 futással megdöntve győzték le az utolsó helyezett Royal Challengers Bengalurut.

Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)

A kép szerzője: Hari Om Prakash (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Bár tizenkét nappal ezelőtt már majdnem megdőlt a Sunrisers 277-es rekordja, azt azért mégsem hitte volna senki, hogy még idén valóban átadja valaki a múltnak ezt az eredményt. De ha valaki képes lehetett erre, az maga a Sunrisers: elképesztő tűzerejű ütősrendjével, a nem túl nagy pályával rendelkező Csinnászvámí stadionban, ráadásul az ellen az RCB ellen, amelynek dobójátékát régóta erős kritikák érték... Pedig a Bengalurunak égető szüksége lett volna a győzelemre, mert az utolsó helyen álltak, ráadásul a mai nekik már a 7. meccsük volt az idényben, míg a többiek csak 6-ot játszottak (sőt, a KKR és a mai ellenfél, a Sunrisers e meccs előtt csak 5-öt).

A jó formában játszó vendégek nem is változtattak a múltkori összeállításukon, viszont a Royal Challengersnél kihagyták a mostanában nem túl fényesen teljesítő Mohammad Szirádzsot és Glenn Maxwellt, helyettük pedig betették a csapatba Lockie Fergusont és Szaurav Csauhánt.

Ahogy a legutóbbi 277-nél, itt sem igazán érdemes időrendi sorrendben lekövetni a dolgokat: mindenki nagyokat ütött és kész. Az eredménylapból a lényeg látszik. Inkább felsoroljuk a különféle rekordokat és olyan eredményeket, amelyek ugyan nem rekordok, de azért érdekesek.

  • A Sunrisers 287-es pontszáma természetesen IPL-rekord, de a világ összes férfi Húsz20-as meccsét tekintve is a második (a tavalyi Nepál–Mongólia után).
  • A Sunrisers lett az első klub az IPL-ben, amely története során kétszer is átlépte a 250 futást – a Royal Challengers pedig pár órával később a második ilyen klub lett! Az összes Húsz20-at tekintve három angol klubcsapat van még ilyen a világon, illetve a cseh válogatott.
  • Az egy IPL-félidőben ütött legtöbb hatos eddig 21 volt, amit éppen az RCB teljesített még 2013-ban. Ma a Sunrisers 22 darab 6-ost szerzett.
  • A világon most történt meg először, hogy egy férfi Húsz20-as mérkőzésen egy csapat négy dobója ellen is legalább 50 pontot szerezzen az ellenfél. Az IPL-ben eddig még olyan sem volt soha, hogy 3 ilyen dobó legyen.
  • A világ első IPL-meccsén, 2008-ban történt meg utoljára ebben a ligában, hogy egy csapatban négy olyan társulás is volt, ami elérte az 50 futást. Ma volt a második alkalom. Érdekesség, hogy mindkétszer a Royal Challengers volt a szenvedő fél.
  • Travis Head 39 dobásból szerzett százasa a haidarábádi klub történetének leggyorsabb százasa lett (az előző rekordot 2017 óta 43-mal tartotta David Warner), az egész IPL-történelemben pedig ez lett a 4. leggyorsabb 100-as.
  • Az RCB ellen most már 13 százas született összesítve: nincs másik csapat az IPL-ben, aki ellen ilyen sok lett volna. Igaz, mentségükre szóljon, hogy nekik a hazai pályájuk elég kis méretű.
  • A Sunrisers idén már harmadszor ért el legalább 75 futást az erőfölényben: más csapatok erre idén még nem voltak képesek.
  • Az SRH 15 játszma alatt érte el a 200 futást, ami a 3. leggyorsabb az IPL történetében.
  • A két csapat összesen 549 futásig jutott, ami nem csak az IPL-ben, de bármilyen Húsz20-as találkozón is rekord. Az előző legtöbb, 523, azon a bizonyos 277-es meccsen volt pár héttel ezelőtt.
  • Ugyancsak azon a mérkőzésen 38 hatos született, ami Húsz20-as rekord lett: ma ugyanennyit ütött a két csapat összesen.
  • A négyes és hatos határesemények száma összesítve 81 volt, ami szintén csúcsbeállítást jelent a Húsz20-as formátumban.
  • Az RCB második félidőben elért 262 futása a legmagasabb vesztes eredmény a teljes Húsz20-ban.
  • A két együttesben összesen 7 társulás érte el az 50-et: eddig a legtöbb 5 volt, szintén bármilyen Húsz20-as meccset tekintve.

Ennyi talán elég is ahhoz, hogy átérezzük, micsoda történelmi meccs volt ez a mai! A tabellán viszont nem hozott változást, már ami a helyezéseket illeti: a narancsok maradtak negyedikek, a bengaluruiak pedig utolsók.


Alapból nem látható kép
×