Az Emírségek és Omán is ott lesz jövőre az Ázsia-kupán

2024. április 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Lezajlott a 2025-ös Ázsia-kupa utolsó selejtezőköre, az úgynevezett Elsődleges Kupa. A 10 résztvevő közül a tornát megnyerő Egyesült Arab Emírségek és a döntő másik résztvevője, a házigazda Omán jutott ki az Ázsia-kupára.

Dubaj látképe éjjel (illusztráció)Dubaj látképe éjjel (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tornán a 8 legmagasabban rangsorolt, az ICC-ben nem teljes jogú válogatott vett részt, valamint a most télen lejátszott Kihívás-kupa két döntőse, Szaúd-Arábia és Kambodzsa. A térségben pusztító özönvízszerű esőzéseket okozó vihar mellékhatása ezen a kupán is érződött, még ha nem is olyan súlyosan: bár egy meccs sem maradt el, de többet is le kellett rövidíteni a (nem olyan nagy mennyiségű) csapadék miatt.

A 10 csapatot két ötös csoportba osztották. Az A csoportban Nepál mindenkit legyőzött, de a maradék négy csapat már vegyesen teljesített. Hongkong igen gyenge kezdés után egy Malajzia elleni győzelemnek köszönhetően végül befutott a második, továbbjutó helyre, míg a malájok utolsók lettek. Közöttük a 4-pontos Katar és a Hongkongot egyébként legyőző Szaúd-Arábia végzett. A B csoportban egyértelmű volt az erősorrend: mindenki legyőzte azt, aki végül mögötte végzett a tabellán. Itt Omán jutott tovább az első helyen, míg az Arab Emírségek a másodikon. Utánuk Kuvait, Bahrein és Kambodzsa volt a sorrend.

A csoportkör talál legemlékezetesebb eseménye az volt, amikor a Katar elleni meccsen a nepáli ütős, Dípendra Szinh Airí hat hatost ütött egy játszmában: ilyen NH20-ban csak harmadszor fordult elő a világon.

Az elődöntőkben a csoportelsők a csoportmásodikokkal csaptak össze, és érdekes módon mindkét esetben a B csoportból érkező válogatott lett a győztes: az Emírségek Nepált, míg Omán Hongkongot verte. Mivel a szabályok szerint a két elődöntő győztese volt az, aki kijutott az Ázsia-kupára, így a lényegi kérdések itt már eldőltek, a döntőt már csak azért játszották le, hogy legalább el lehessen mondani, hogy ezt a tornát ki nyerte meg, és az jó érzés legyen az adott csapatnak. Na meg azért, hogy a játékosok tovább gyűjtögessék a futásokat és kapukat az adatlapjukra: ez most Mohammad Vaszímnak sikerült a legjobban, aki a döntőben 100-ast ért el, így az Emírségek visszavágott Ománnak a csoportban elszenvedett vereségért.

Végül az egész torna legjobb játékosának Vaszímot választották meg, ugyanis összesítésben is ő szerezte az egyik legtöbb futást (269-et), de volt még egy kapuja és 7 elkapása is. A legtöbb futást csapattársa, Alísan Sarafu mondhatja magáénak, aki 9-cel megelőzte Vaszímot, míg a dobóranglista élén az ománi Ákib Éliász végzett 12 kapuval.


Alapból nem látható kép
×