Krikettgalaxis
Krikettgalaxis
Krikettgalaxis

Charles Bannerman

Charles Bannerman

Krikettgalaxis-azonosító: j60

Ország: Ausztrália

Születés: 1851. július 3.

Halál: 1930. augusztus 20.

Nem: férfi

Szerepkör: ütős

Ütés: jobbkezes

Krikettező rokonság: Alec Bannerman (testvér)


Ütési és mezőnyjáték-statisztika:

FormátumMérk.Jr.NEKFutásMaxFutÜÁDVSZÜA1005046Elk.Lev.
Teszt362239165*59,75--10-100
1. osztály448461687165*21,62--19--200

Dobóstatisztika:

FormátumMérk.Jr.DobásFEKapuLDT (jr)LDT (m)Gazd.DTA4 k/jr5 k/jr10 k/m
Teszt3------------
1. osztály44-137440---1,92-000

1851-ben született az angliai Kentben, azon belül is a ma már Londonhoz tartozó, Temze-parti Woolwichben, de nem sokkal születése után apja, William és anyja, Margaret az ausztráliai Új-Dél-Walesbe költözött, így Charles később (első angolként) az ausztrál krikettválogatottban szerepelt.

Azt mondják róla, nem csak azért volt kiváló játékos, mert szinte mindenféle ütéstípust jól ütött, hanem azért is, mert bármely mezőnypozícióban is kitűnően teljesített. Igazi hírnevet szerzett számára, amikor pályára lépett azon az 1877-es mérkőzésen, amelyet ma a történelem első tesztmérkőzésének könyvelünk el, sőt, ő volt az első ütős, akivel szemben dobtak, és ő volt az első pont szerzője is a teszttörténelemben. Ezen a meccsen az első játékrészben 165 futást ért el, miközben egyetlen csapattársa sem jutott el 20-ig; csak az első játéknapon csapata addig elért 166 pontjából 126-ot ő szerzett. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy bármilyen ausztrál ütős bármilyen angol csapat ellen százast érjen el, egyben a világ első teszt-százasa. Az is világrekord, hogy ebben a játékrészben csapata pontjainak 67,3%-át egyedül ő szerezte: ez a rekord még a 21. században is fennállt. Csúcstartó azzal is, hogy bemutatkozó tesztmérkőzésén még egyetlen ausztrál játékos sem tudott 165-nél több pontot ütni. Sőt, még valamiben első lett ezen a mérkőzésen, de ez már kevésbé örömteli: mivel a második nap ebédje után egy labda szerencsétlenül találta el, és eltörte jobb kezének középső ujját, ő lett az első krikettező, aki tesztmeccsen sérülés miatt kényszerült visszavonulni.

Játszott a második tesztmeccsen is, majd amikor 1878-ban az ausztrálok először léptek fel Angliában, annak a csapatnak is tagja volt. Azon a nyáron ő volt az egyetlen ausztrál ütős, akinek sikerült 100-ast szereznie: ezt a százast a Leicestershire ellen teljesítette, 133 futással, sőt, Új-Zélandon és Kanadában történt fellépésein is eljutott a százig. Az összesen 14 hónapig (!) tartó turné során 2630 futást szerzett 23,90-es átlaggal. 1878. május végén részt vett azon a híres összecsapáson, ahol a Marylebone CC és az ausztrál válogatott mérte össze tudását: ő maga két játékrészben ugyan összesen csak egyetlen pontot szerzett, de azon a meccsen még ez sem volt különösen feltűnő: a négy játékrészben ugyanis összesen (!) nem több mint 105 pontig jutottak el a csapatok!

Kezdetben a sydney-i Warwick krikettklub tagja volt, ahol a korábbi surreyi William Caffyn edzette. Ezek után lett válogatott, majd amikor nem az ausztrál válogatottban szerepelt, az új-dél-walesi csapatban játszott. Betegsége miatt azonban rövidesen abba kellett hagynia az aktív krikettezést. Edzőként még dolgozott Melbourne-ben, Sydneyben és az új-zélandi Christ’s College csapatánál, később pedig játékvezetőként is tevékenykedett.

Megbízható forrást még nem találtunk róla, de több helyen az olvasható, hogy kétszer házasodott, és öt gyermeke volt.