Trent Bridge

Krikettgalaxis-azonosító: p26

Országrész: Anglia

Ország: Egyesült Királyság

Település: West Bridgford

Helyi idő: 2024. február 21. 05:17

Alapítás/megnyitás éve: 1838

Névadó: A Trent folyó hídja

Végek nevei: Pavilon vég, Radcliffe úti vég

Térkép:

Rövid leírás

A Nottinghamshire megye székvárosa, Nottingham melletti West Bridgfordban található Trent Bridge egész Anglia egyik legnagyobb jelentőségű krikettstadionja, a világ tesztstadionjai közül a harmadik legrégebbi. Nem csak a Nottinghamshire csapatának ad otthont, hanem már 1899 óta rendszeresen tartanak benne nemzetközi összecsapásokat: az utóbbi évtizedekben szinte minden nyáron rendeznek itt egy-egy tesztet is. Neve egyébként a közelben húzódó Trent folyó hídjára utal (az angol bridge szó jelentése: híd).

De a kezdeti években nem csak a krikettnek, hanem a focinak is az otthona volt: egészen 1910 tájáig a megyei futballcsapat is itt játszott, de mivel ezekben az időkben a foci- és a krikettnaptár egyre nagyobb átfedésbe került egymással, a labdarúgók új otthonba költöztek, a közeli Meadow Lane-re. 1950-ben a Trent Bridge-ben szerelték fel az akkori világ legnagyobb és legrészletesebb, elektronikusan vezérelt eredményjelzőjét.

A stadionhoz szinte szervesen hozzá tartozik a közvetlenül mellé épült irodaház is: ez az után létesült, hogy a terület egyik sarkát, hogy a tulajdonosok pénzhez jussanak, eladták. Később megépült a látványos, stílusos Radcliffe és Fox úti lelátó is, amelyek az egyik legjobb kilátással rendelkező stadionná teszik az épületet az országban. A 17 500 férőhelyes létesítmény hátrányaként említhető, hogy kevés körülötte a parkolóhely; igaz, csúcsidőben a belvárosból buszok mintegy ötpercenként járnak errefelé, és a vasútállomás is csak nagyjából negyed órányira van gyalog. Világhírű vendéglátóhely (főként meccsek utáni italozgatásra) a szomszédos Trent Bridge Inn: ez a stadion északnyugati sarkánál áll.

Emlékezetes krikettpillanatokból természetesen nem volt hiány a stadion hosszú történetében. Példa erre Dél-Afrika híres 1965-ös győzelme, amelyből különösen Graeme Pollock első játékrésze (125 futás) érdemel említést: még évtizedek múltán is úgy tartották, ez volt az egyik legjobb játékrész, amit valaha is dél-afrikai ütőjátékos végigcsinált. Aztán ott van az az 1989-es, Ausztrália elleni teszt, amikor az első napon a két ausztrál nyitó ütős, Geoff Marsh és Mark Taylor egész napon át a pályán volt, és aznapi társulásuk 301 futással zárt.

Története

Tudni lehet, hogy a nottinghamshire-i krikettcsapat valahol a Trent folyó hídjának környékén már 1783-ban játszott egy mérkőzést, illetve azt is, hogy 1822-ben a West Bridgford is összecsapott ezen a vidéken egy Samuel Chapman embereiből álló együttessel, de valódi, kijelölt krikettpálya ezekben az időkben még nem létezett arrafelé. A Nottinghamshire a városi lóversenypályán kialakított, Forest nevű pályán játszott, főhadiszállásuk pedig a Régi Piactéren található Bell fogadó volt. Ennek a fogadónak a tulajdonosa volt az a William Clarke, akinek a Trent Bridge pálya a létét köszönheti.

Clarke (aki egyébként valamikor 1830 táján csapatkapitány is lett) ugyanis elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne pénzt szerezni a krikettből. Tudta, hogy a londoni Lord’sban már beépődíjért járhattak meccsre, miközben Nottinghamben az akár 20 000 főt is elérő tömeg ingyen. 1836-ban elhunyt Jane, Clarke felesége, így az özvegy apa öt 14 év alatti gyermekével új társat keresett magának: ezt az új társat pedig egy szintén nemrég megözvegyült nőben, a nála tíz évvel idősebb Mary Singlehurst személyében találta meg, aki történetesen annak a Samuel Chapmannek a felesége volt korábban, akit az imént is említettünk, 23 éves fia, John pedig ügyes krikettező volt. És nem mellesleg: a nőé volt a Trent-híd közelében található Trent Bridge fogadó is! Clarke és özvegy Chapmanné 1837 decemberében házasodtak össze, közös életüket pedig a Trent jobb partján, a Trent Bridge fogadóban folytatták. És 1838-ban kijelölték és elkerítették a vendéglő melletti Trent Bridge pályát, ahol egy füves mezőn ugyan már korábban is zajlottak meccsek, de ez volt az a pillanat, amikortól már valódi krikettpályának lehetett nevezni a helyet. Az újonnan kijelölt pályán 1838 májusában a Forest Club és a South Nottinghamshire részvételével már mérkőzést is rendeztek.

Az új pálya azonban nem hozta azt az anyagi sikert, amit Clarke előzetesen remélt tőle, főleg mert fontos meccsből nagyon kevés volt: az alatt a 8 év alatt, amíg Clarke üzemeltette a pályát, mindössze 10. És bár a játékosokat könnyű volt meggyőzni, hogy pártoljanak át az új pályára, hiszen azért a kevéske bevételből ők is részesedtek (míg előtte semmit sem kaptak), de a nézők hozzá voltak szokva az ingyenességhez, így őket nehezebb volt átszoktatni, ezért a korábbi ezres nagyságrend helyett már csak néhány százan lézengtek a pálya körül... Egy kis pluszbevétel jött viszont 1840 tájától kezdve abból, hogy megalakult a Nottinghami Amatőr Kereskedőklub, ami szintén ezt a pályát használta otthonául. Emellett a tulajdonos néhány kriketten kívüli eseménnyel is megpróbálta felpezsdíteni a forgalmat, de nagy pezsgést ezek sem eredményeztek.

1845-ben Clarke Londonba költözött és mostohafiára, Johnra hagyta a pályát és a vendéglőt, de ő sem járt sokkal több sikerrel, ezért hamarosan ő is felhagyott vele. 1859-ben viszont nagy változás történt: egy John Johnson nevű helyi ügyvéd jelent meg a Nottinghamshire klubnál, és elkezdte rendbe tenni és megszervezni az addigi szétszórt klubéletet. Ő volt az is, aki felépíttette a pálya első, ezúttal még csak egyszintes, téglából készült pavilonját. De Johnsonnak nem csak tehetsége volt, hanem szerencséje is: a csapatban ugyanis kiváló játékosok szerepeltek ekkortájt, köztük a legjobb angol ütősnek tartott George Parr és a félelmetes gyors dobó, John Jackson. 1865-ben így a második (nem hivatalos) megyebajnokságot a Nottinghamshire nyerte meg, így nem csoda, hogy az egyre több néző egyre több bevételt is hozott.

1872-ben már arra is volt pénz, hogy egy új, jobb pavilont emeljenek, ezúttal a fogadóval szembeni oldalon. De a sikerek folyatódtak, és hamarosan már ez a pavilon sem volt elég: miután újabb két holdnyi földet vásároltak meg a hátsó részen, 1886-ban építettek egy mééég nagyobbat: akkorát, hogy ez lett egész Anglia legnagyobb krikettpavilonja!

A füves terület elég nagy volt ahhoz, hogy keleti felét a megyei focicsapat is használhassa: ők pedig az 1890-es években három lelátót is építettek köré. A krikettre használt rész körül csak padok és sátrak álltak, illetve a pavilonban volt 2000 ülőhely. De mindez megváltozott, amikor 1899-re megkapták jogot, hogy megrendezhessék a pálya első tesztjét: erre készülve 1898-tól fedett, félkörív alakú lelátó és riporterállás épült, a dobósávokat pedig úgy rendezték el, hogy a focilelátók is hasznosíthatóak legyenek nézőtérként. Még egy külön pavilont is létesítettek a hölgyek számára.

1910-ben a futballklub kiköltözött erről a pályáról a saját otthonába, így a terület már szinte csak a krikettklubé lett: már csak az volt a bökkenő, hogy jogilag nem volt az övék, hiszen West Bridgford nagy részét a Musters család birtokolta. De közvetlenül az első világháború után a Nottinghamshire klub megvásárolta tőlük a pályát és a fogadót is, majd egy ügyes húzással a fogadót annyi pénzért el is adták egy sörfőzdének, amennyiért a pályát plusz a fogadót megvették – így lényegében ingyen az övék lett a pálya.

A klub egyik legnagyobb támogatója ezekben az időkben a saját erejéből milliomossá vált Julien Cahn volt: az ő segítségével öt nagy betonlelátó épült, amelyek közül kettő (a nyugati szárny és a Radcliffe úti) emeletes lett. Ugyancsak az ő pénzéből kialakítottak egy beltéri hálót is a pavilon hátsó részén. Mindezek után már nagyjából 30 000 néző fért el a stadionban. Egy becslés a legnagyobb nézőtömeget 35 000 főre teszi, bár ekkor még nem számolták meg őket hivatalosan, így ez valóban csak egy közelítő érték lehet.

Míg az első világháborúban a pavilont hadikórházként használták, addig a második világháború során a hadsereg sajátította ki az építményt, ahol postai elosztóközpontot alakítottak ki. A háború alatt egyetlen kár keletkezett csak a létesítményben: az egyik egyszintes építmény sérült meg a beltéri háló mellett. Ezek után egészen 1956-ig kisebb javításoktól eltekintve nem változott semmi a stadionban, ekkor azonban felépült a nyugati oldali Parr-lelátó. Ez a lelátó egyébként egy öreg szilfa előtt állt, amelyet Parr fájának szoktak nevezni: a legendás 19. századi ütős, George Parr ugyanis arról volt híres, hogy nagyon gyakran ütötte bele a labdát ebbe a fába.

1950-ben egy hatalmas, ausztrál stílusú, elektronikus eredményjelzőt állítottak fel az északkeleti-részen: ez volt az akkori világ legnagyobb ilyen eszköze. Ezt azonban később leszerelték, mivel abban a sarokban egy többemeletes irodaház épült az 1970-es évek elején. Ugyanekkor lett kész a délkeleti sarokban kialakított fallabdapálya is. 1979-ben a pavilont felújították, és új kommentátorállásokat is létrehoztak. Az irodaházhoz parkolókat alakítottak ki, emiatt viszont el kellett bontani a két világháború között épült betonlelátók egy részét. Mivel emellett még azt is megtiltották, hogy a nézők a füvön üljenek, így a teljes befogadóképesség jelentősen lecsökkent, nagyjából 13 000 főre.

A régi hölgypavilont még az 1970-es években vendéglővé alakították, majd az 1990-es években lebontották, és helyére egy háromszintes lelátót építettek. Ennek az építménynek a középső szintjét úgy alakították ki, hogy akár 200 fős banketteket is lehessen ott tartani.

Teszt, egynapos nemzetközi (ENN) és nemzetközi Húsz20 (NH20) mérkőzések a stadionban:

A lista az 1877-2023 közötti időszakra (147 év) nézve teljes, az idei évből pedig legfeljebb csak a legfrissebbek hiányozhatnak esetleg.

MérkőzésDátum1. csapat2. csapatEredményMegjegyzés
60. teszt1899-06-01 – 1899-06-03AusztráliaAngliaDöntetlen
83. teszt1905-05-29 – 1905-05-31AngliaAusztráliaAnglia nyert 213 futással
127. teszt1912-08-05 – 1912-08-07Dél-AfrikaAusztráliaDöntetlen
140. teszt1921-05-28 – 1921-05-30AngliaAusztráliaAusztrália nyert 10 kapuval
163. teszt1926-06-12 – 1926-06-15AngliaAusztráliaDöntetlen
194. teszt1930-06-13 – 1930-06-17AngliaAusztráliaAnglia nyert 93 futással
233. teszt1934-06-08 – 1934-06-12AusztráliaAngliaAusztrália nyert 238 futással
242. teszt1935-06-15 – 1935-06-18AngliaDél-AfrikaDöntetlen
263. teszt1938-06-10 – 1938-06-14AngliaAusztráliaDöntetlen
285. teszt1947-06-07 – 1947-06-11Dél-AfrikaAngliaDöntetlen
299. teszt1948-06-10 – 1948-06-15AngliaAusztráliaAusztrália nyert 8 kapuval
325. teszt1950-07-20 – 1950-07-25AngliaKarib-térségA Karib-térség nyert 10 kapuval
334. teszt1951-06-07 – 1951-06-12Dél-AfrikaAngliaDél-Afrika nyert 71 futással
372. teszt1953-06-11 – 1953-06-16AusztráliaAngliaDöntetlen
388. teszt1954-07-01 – 1954-07-05PakisztánAngliaAnglia nyert 1 játékrésszel és 129 futással
407. teszt1955-06-09 – 1955-06-13AngliaDél-AfrikaAnglia nyert 1 játékrésszel és 5 futással
425. teszt1956-06-07 – 1956-06-12AngliaAusztráliaDöntetlen
441. teszt1957-07-04 – 1957-07-09AngliaKarib-térségDöntetlen
474. teszt1959-06-04 – 1959-06-08AngliaIndiaAnglia nyert 1 játékrésszel és 59 futással
494. teszt1960-07-07 – 1960-07-11AngliaDél-AfrikaAnglia nyert 8 kapuval
533. teszt1962-07-26 – 1962-07-31AngliaPakisztánDöntetlen
561. teszt1964-06-04 – 1964-06-09AngliaAusztráliaDöntetlen
595. teszt1965-08-05 – 1965-08-09Dél-AfrikaAngliaDél-Afrika nyert 94 futással
607. teszt1966-06-30 – 1966-07-05Karib-térségAngliaA Karib-térség nyert 139 futással
622. teszt1967-08-10 – 1967-08-15PakisztánAngliaAnglia nyert 10 kapuval
657. teszt1969-08-07 – 1969-08-12Új-ZélandAngliaDöntetlen
700. teszt1972-07-13 – 1972-07-18AusztráliaAngliaDöntetlen
722. teszt1973-06-07 – 1973-06-12AngliaÚj-ZélandAnglia nyert 38 futással
14. ENN1974-08-31AngliaPakisztánPakisztán nyert 7 kapuval
23. ENN1975-06-11AngliaÚj-ZélandAnglia nyert 80 futással
30. ENN1975-06-14PakisztánSrí LankaPakisztán nyert 192 futással
777. teszt1976-06-03 – 1976-06-08Karib-térségAngliaDöntetlen
23. ENN1976-08-08AusztráliaAngliaAnglia nyert 9 kapuval
806. teszt1977-07-28 – 1977-08-02AusztráliaAngliaAnglia nyert 7 kapuval
829. teszt1978-08-10 – 1978-08-14AngliaÚj-ZélandAnglia nyert 1 játékrésszel és 119 futással
62. ENN1979-06-09Srí LankaÚj-ZélandÚj-Zéland nyert 9 kapuval
66. ENN1979-06-13 – 1979-06-14PakisztánAusztráliaPakisztán nyert 89 futással
69. ENN1979-06-16Karib-térségÚj-ZélandA Karib-térség nyert 32 futással
64. teszt1979-06-23 – 1979-06-25Karib-térségAngliaDöntetlen
880. teszt1980-06-05 – 1980-06-10AngliaKarib-térségA Karib-térség nyert 2 kapuval
903. teszt1981-06-18 – 1981-06-21AngliaAusztráliaAusztrália nyert 4 kapuval
154. ENN1982-07-17PakisztánAngliaAnglia nyert 7 kapuval
199. ENN1983-06-09ZimbabweAusztráliaZimbabwe nyert 13 futássalEz volt Zimbabwe első férfi ENN-mérkőzése.
207. ENN1983-06-13AusztráliaIndiaAusztrália nyert 162 futással
218. ENN1983-06-20PakisztánÚj-ZélandPakisztán nyert 11 futással
960. teszt1983-08-25 – 1983-08-29AngliaÚj-ZélandAnglia nyert 165 futással
265. ENN1984-06-02Karib-térségAngliaAnglia nyert 3 kapuval
1019. teszt1985-07-11 – 1985-07-16AngliaAusztráliaDöntetlen
1050. teszt1986-08-07 – 1986-08-12AngliaÚj-ZélandÚj-Zéland nyert 8 kapuval
449. ENN1987-05-23AngliaPakisztánPakisztán nyert 6 kapuval
1098. teszt1988-06-02 – 1988-06-07AngliaKarib-térségDöntetlen
567. ENN1989-05-27AngliaAusztráliaHoltverseny
1125. teszt1989-08-10 – 1989-08-14AusztráliaAngliaAusztrália nyert 1 játékrésszel és 180 futással
1145. teszt1990-06-07 – 1990-06-12Új-ZélandAngliaDöntetlen
635. ENN1990-07-20AngliaIndiaIndia nyert 5 kapuval
1173. teszt1991-07-04 – 1991-07-09AngliaKarib-térségA Karib-térség nyert 9 kapuval
759. ENN1992-08-20AngliaPakisztánAnglia nyert 198 futással
1225. teszt1993-07-01 – 1993-07-06AngliaAusztráliaDöntetlen
1260. teszt1994-06-02 – 1994-06-06Új-ZélandAngliaAnglia nyert 1 játékrésszel és 90 futással
1000. ENN1995-05-24 – 1995-05-25AngliaKarib-térségA Karib-térség nyert 5 kapuval
1302. teszt1995-08-10 – 1995-08-14AngliaKarib-térségDöntetlen
1329. teszt1996-07-04 – 1996-07-09IndiaAngliaDöntetlen
1111. ENN1996-09-01AngliaPakisztánPakisztán nyert 2 kapuval
1375. teszt1997-08-07 – 1997-08-10AusztráliaAngliaAusztrália nyert 264 futással
1421. teszt1998-07-23 – 1998-07-27Dél-AfrikaAngliaAnglia nyert 8 kapuval
1345. ENN1998-08-14Srí LankaDél-AfrikaSrí Lanka nyert 57 futással
1461. ENN1999-05-25ZimbabweAngliaAnglia nyert 7 kapuval
1474. ENN1999-06-05PakisztánDél-AfrikaDél-Afrika nyert 3 kapuval
1480. ENN1999-06-12IndiaÚj-ZélandÚj-Zéland nyert 5 kapuval
301. ENN1999-07-11IndiaAngliaAnglia nyert 3 kapuval
1498. teszt2000-06-01 – 2000-06-05AngliaZimbabweDöntetlen
321. ENN2000-06-22Dél-AfrikaAngliaAnglia nyert 9 kapuval
1618. ENN2000-07-20Karib-térségAngliaA Karib-térség nyert 3 futással
1725. ENN2001-06-19PakisztánAusztráliaPakisztán nyert 36 futással
1554. teszt2001-08-02 – 2001-08-04AngliaAusztráliaAusztrália nyert 7 kapuval
1847. ENN2002-06-27AngliaSrí LankaAnglia nyert 44 futással
1612. teszt2002-08-08 – 2002-08-12IndiaAngliaDöntetlen
2028. ENN2003-06-26AngliaZimbabweZimbabwe nyert 4 kapuval
1654. teszt2003-08-14 – 2003-08-18AngliaDél-AfrikaAnglia nyert 70 futással
1704. teszt2004-06-10 – 2004-06-13Új-ZélandAngliaAnglia nyert 4 kapuval
2135. ENN2004-06-27AngliaKarib-térségA Karib-térség nyert 7 kapuval
2164. ENN2004-09-01IndiaAngliaAnglia nyert 7 kapuval
2252. ENN2005-06-21AngliaBangladesAnglia nyert 168 futással
1762. teszt2005-08-25 – 2005-08-28AngliaAusztráliaAnglia nyert 3 kapuval
1804. teszt2006-06-02 – 2006-06-05Srí LankaAngliaSrí Lanka nyert 134 futással
2411. ENN2006-09-08PakisztánAngliaAnglia nyert 8 kapuval
2598. ENN2007-07-07Karib-térségAngliaA Karib-térség nyert 93 futással
1841. teszt2007-07-27 – 2007-07-31AngliaIndiaIndia nyert 7 kapuval
1878. teszt2008-06-05 – 2008-06-08AngliaÚj-ZélandAnglia nyert 1 játékrésszel és 9 futással
2754. ENN2008-08-26Dél-AfrikaAngliaAnglia nyert 10 kapuval
93. NH202009-06-06IndiaBangladesIndia nyert 25 futással
96. NH202009-06-08BangladesÍrország és Észak-ÍrországÍrország és Észak-Írország nyert 6 kapuval
97. NH202009-06-08AusztráliaSrí LankaSrí Lanka nyert 6 kapuval
100. NH202009-06-10Srí LankaKarib-térségSrí Lanka nyert 15 futással
101. NH202009-06-10Írország és Észak-ÍrországIndiaIndia nyert 8 kapuval
102. NH202009-06-11Új-ZélandÍrország és Észak-ÍrországÚj-Zéland nyert 83 futással
103. NH202009-06-11AngliaDél-AfrikaDél-Afrika nyert 7 kapuval
112. NH202009-06-16Srí LankaÚj-ZélandSrí Lanka nyert 48 futással
113. NH202009-06-16Dél-AfrikaIndiaDél-Afrika nyert 12 futással
40. NH202009-06-18Új-ZélandIndiaÚj-Zéland nyert 52 futással
114. NH202009-06-18PakisztánDél-AfrikaPakisztán nyert 7 futással
2890. ENN2009-09-15AngliaAusztráliaAusztrália nyert 4 kapuval
2891. ENN2009-09-17AusztráliaAngliaAusztrália nyert 111 futással
3018. ENN2010-07-08BangladesAngliaAnglia nyert 6 kapuval
1967. teszt2010-07-29 – 2010-08-01AngliaPakisztánAnglia nyert 354 futással
3169. ENN2011-07-06Srí LankaAngliaAnglia nyert 10 kapuval
2001. teszt2011-07-29 – 2011-08-01AngliaIndiaAnglia nyert 319 futással
2044. teszt2012-05-25 – 2012-05-28Karib-térségAngliaAnglia nyert 9 kapuval
246. NH202012-06-24Karib-térségAngliaAnglia nyert 7 kapuval
3304. ENN2012-09-05AngliaDél-AfrikaDél-Afrika nyert 7 kapuval
3362. ENN2013-06-05AngliaÚj-ZélandAnglia nyert 34 futással
2090. teszt2013-07-10 – 2013-07-14AngliaAusztráliaAnglia nyert 14 futással
2128. teszt2014-07-09 – 2014-07-13IndiaAngliaDöntetlen
3520. ENN2014-08-30AngliaIndiaIndia nyert 6 kapuval
3657. ENN2015-06-17Új-ZélandAngliaAnglia nyert 7 kapuval
2175. teszt2015-08-06 – 2015-08-08AusztráliaAngliaAnglia nyert 1 játékrésszel és 78 futással
3751. ENN2016-06-21Srí LankaAngliaHoltverseny
3773. ENN2016-08-30AngliaPakisztánAnglia nyert 169 futással
2264. teszt2017-07-14 – 2017-07-17Dél-AfrikaAngliaDél-Afrika nyert 340 futással
3913. ENN2017-09-21AngliaKarib-térségNincs eredmény
4011. ENN2018-06-19AngliaAusztráliaAnglia nyert 242 futással
4014. ENN2018-07-12AngliaIndiaIndia nyert 8 kapuval
2316. teszt2018-08-18 – 2018-08-22IndiaAngliaIndia nyert 203 futással
4138. ENN2019-05-17PakisztánAngliaAnglia nyert 3 kapuval
4144. ENN2019-05-31PakisztánKarib-térségA Karib-térség nyert 7 kapuval
4148. ENN2019-06-03PakisztánAngliaPakisztán nyert 14 futással
4152. ENN2019-06-06AusztráliaKarib-térségAusztrália nyert 15 futással
4166. ENN2019-06-20AusztráliaBangladesAusztrália nyert 48 futással
1191. NH202021-07-16PakisztánAngliaPakisztán nyert 31 futással
2428. teszt2021-08-04 – 2021-08-08AngliaIndiaDöntetlen
2465. teszt2022-06-10 – 2022-06-14Új-ZélandAngliaAnglia nyert 5 kapuval
1631. NH202022-07-10AngliaIndiaAnglia nyert 17 futással
145. teszt2023-06-22 – 2023-06-26AusztráliaAngliaAusztrália nyert 89 futással
2232. NH202023-09-05AngliaÚj-ZélandÚj-Zéland nyert 6 kapuval
4653. ENN2023-09-23AngliaÍrország és Észak-ÍrországAnglia nyert 48 futással
Alapból nem látható kép
×