Véglegesek a világbajnoki keretek – 4. rész

2024. május 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Rövid cikksorozatunkban pár szót szólunk a nyári Húsz20-as vébé mind a 20 csapatának összeállításáról. Ebben a negyedik, utolsó részben Banglades, Hollandia, Namíbia, Pakisztán és Srí Lanka szerepel. Nem soroljuk föl az összes nevet, csak néhány érdekeset.

Különféle zászlók (illusztráció)Különféle zászlók (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

  • Banglades: A Húsz20-as vébék alapítása, vagyis 2007 óta minden (!) világbajnokságon ott levő Sákib ál-Hászán természetesen most sem hiányozhat a bengáli csapatból, amelynek kapitánya viszont nem ő, hanem ahogy már egy ideje, Nádzsmul Hoszen Sánta lesz. Annál meglepőbb viszont, hogy a mostanában gyenge formát mutató Litan Dász is bekerült a keretbe, valamint a nemrég véget ért, Zimbabwe elleni sorozaton az oldalában húzódást szenvedő Tászkin Áhmed is. Ő az addig hátralevő hetekben még orvosi kezelésekben részesül. Szintén érdekes döntés, hogy a mostanában sok kaput szerző Mohámmad Száifuddin helyett a tapasztalatlanabb Tándzsim Hászán Szákibot válogatták be.
  • Hollandia: A hollandokat számos tapasztalt versenyzőjük hiánya sújtja – igaz, közülük többen is saját döntésük alapján maradnak ki. Timm van der Gugten és Brandon Glover, a két dobó esetével nincs mit tenni, mert ők sérültek, de Colin Ackermann és Roelof van der Merwe egy kissé érdekes döntést hozott: az angol megyék Húsz20-as bajnokságát, a Blastet választották a világbajnokság helyett – az ugyanott szereplő Bas de Leede (Durham) és Fred Klaasen (Kent) viszont a vébén lesz ott. Van der Merwe helyett így a több mint 2 méter magas, Sint Maarten-i balkezes pörgetőt, Daniel Doramot nevezték be a keretbe, aki a bejelentés idején még nem rendelkezett hivatalos válogatottsággal (azóta már igen). A csapatkapitány, ahogy 2022-ben is, Scott Edwards lesz.
  • Namíbia: A Gerhard Erasmus vezette csapat nehéz helyzetbe került azáltal, hogy egyik legjobb játékosuk, a nemrég világrekord gyorsasággal százast elérő Jan Nicol Loftie-Eaton ellen fegyelmi eljárás folyik (a részleteket nem hozták nyilvánosságra), így őt ki kellett hagyni a világbajnoki keretből. Ugyancsak hiányozni fog Pikky Ya France, viszont a 2021-es vébé csapatából (akik akkor Namíbia történetének eddigi legjobb eredményét érték el), kilencen is meghívót kaptak az idei tornára. Köztük például a világ számos Húsz20-as ligájából ismert mindenes, David Wiese vagy éppen a jó formában levő gyors dobó, Ruben Trumpelmann – amúgy is a csapat dobóosztaga erősen támaszkodik a sebes dobókra. Namíbia egyébként egyelőre 16 nevet adott meg a 15 helyett: egyet majd még ki kell húzniuk a listáról.
  • Pakisztán: A 20 válogatott közül ők jelentették be utoljára a csapatukat, ami nem is csoda, mert az egész pakisztáni krikettet nem jellemezte túl nagy stabilitás az elmúlt hónapokban. Nemrég derült ki, hogy új edzővel, Gary Kirstennel vágnak neki, és végre most a játékosok is megvannak. Ami elsőre feltűnhet, az az, hogy sok, összesen öt sebes dobót neveztek be, míg vérbeli balra pörgetőjük csak egy lesz: Abrár Ahmed. A régi-új kapitány Bábar Ázam lesz, de érdekes módon kapitányhelyettest nem neveztek meg. A keret ugyanaz lesz, akik jelenleg is Angliában vannak: vagyis bekerült például a visszavonulását nemrég visszavonó Imád Vaszím, a sérülésből felgyógyult Hárisz Rouf és az Emírségek válogatottságáról Pakisztán kedvéért lemondó (és ezért az arab országban eltiltást kapó) Uszmán Hán is.
  • Srí Lanka: A csapatkapitány az a Vanindu Haszaranga lesz, aki saroksérülése miatt az egész idei IPL-t kihagyta – bár valószínűleg nem lett volna muszáj, de úgy gondolták, jobb, ha pihen, hogy a vébére 100%-os állapotban érkezhessen meg. Bekerült a csapatba az elmúlt teszteken jól teljesítő Kamindu Mendisz, vagy éppen a nagy öregek közül Anydzseló Mattijúsz, illetve meghívót kapott például Nuvan Tusára és az a 21 éves Dunit Vellálagé, a lassú balkezes dobó, aki még életében sosem játszott NH20-at. A nagy hiányzók közé tartozik Kuszal Perérá, Aviska Pranándu és Binura Pranándu: mindhárman azért, mert az utóbbi időszakban nem teljesítettek elég jól. Utóbbinál a válogatóbizottság például jobbnak találta Nuvan Tusárát, így ő lesz ott a végé Srí Lanka-i gyors dobói között.

Alapból nem látható kép
×