Pár rövidhír a most kezdődő vébé előtt

2024. június 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Real Madrid–Dortmund BL-döntő? Ki foglalkozik azzal, mikor ugyancsak ma este kezdődik a Húsz20-as krikettvilágbajnokság is? Na jó, persze a kettő nem üti egymást, hiszen az amerikai időzóna miatt a krikett pár órával később lesz. Addig is összegyűjtöttünk néhány hírecskét a világbajnokságról.

Földünk, világunk (illusztráció)Földünk, világunk (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kezdjük például azzal, hogy a torna előtt a csapatok jó része már a helyszínen gyakorolt, és le is játszottak egymás között több (nem hivatalos) edzőmeccset is. Bár ezek eredményeiből nem szabad túl sok következtetést levonni, de azért volt néhány érdekesség. Sajnos két meccset eső miatt el sem kezdtek, további hármon pedig ugyancsak a rossz idő miatt nem született eredmény, de ahol igen, ott azért akadtak meglepetések. Az egyik ilyen volt, hogy Hollandia 20 futással legyőzte Srí Lankát – bár tegyük hozzá, hogy utóbbiak legjobb dobóikat szinte mind pihentették. Szintén feltűnést keltett, hogy a Karib-térség 257 futást gyűjtött be Ausztrália ellen (és nyertek is 35 futással), ráadásul Nicholas Pooran 25 labdából szerzett 75 pontot! A társházigazda amerikaiak mindkét meccsét elmosta az eső, míg a legtöbb szurkoló által figyelemmel kísért India egyetlen felkészülési meccset játszott: ott elég könnyen verték Bangladest.

Történtek változások az előzetesen nyilvánosságra hozott keretekben is. Kanadánál megsérült Harsh Thaker, helyette így Nikhil Duttát hívták be (vagyis még egy kicsit tovább idősödött az amúgy sem fiatal keret). A karibiaknál ugyancsak sérülés miatt Jason Holdernek kellett lemondania a vébéről, helyére Obed McCoy került be, a hollandoknál pedig az ígéretesnek tűnő Daniel Doram esett ki, helyére Saqib Zulfiqart tették be.

A (talán) legjobb és leghíresebb nepáli dobó, Szandíp Lámicsháne nem lesz ott a világbajnokságon. Nepál még akkor hirdette ki a keretét, mielőtt megszületett volna az őt felmentő ítélet a nemi erőszak ügyében, így a kihirdetett csapatban értelemszerűen nem szerepelt. Utána viszont, amikor a bíróság felmentette a vád alól, ezáltal pedig az ország krikettszövetsége is megszüntette az eltiltását, meg is próbálták benevezni a válogatottba – csakhogy ezek után nem kapta meg az amerikai vízumot. Hogy miért, azt nem lehet tudni, mert az USA az ilyen ügyeket bizalmasan kezeli, és nem hozzák nyilvánosságra az okokat.

Mint ismert, június 9-én a New York melletti új stadionban rendezik majd a világ egyik legnagyobb rangadójának számító IndiaPakisztán meccset. Ez azonban nem csak a sport szempontjából kiemelt esemény, hanem biztonsági szempontból is, tekintve a két ország közötti, évek óta igen feszült politikai viszonyt. A Long Island-i hatóságokhoz el is jutott egy magányos farkastól származó fenyegetés, amire ugyan bizonyítékot állítólag nem találtak, de azért (vagy talán ettől függetlenül is) megnövelték a biztonsági fokozatot: többek között az alapesethez képest 100-zal több rendőrt vezényelnek majd a helyszínre. Patrick Ryder, Nassau megye rendőrkapitánya például a megye történetének legnagyobb biztonságát ígérte, és hozzátette: aznap a megye területén a legbiztonságosabb hely a stadionon belül lesz.


Alapból nem látható kép
×