Már megint ez a Man-sziget!

2023. augusztus 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Itt és itt már beszámoltunk egy-egy közelmúltbeli esetről, amikor a Man-sziget férfi illetve női válogatottja simán verte többször is Ausztriát. Most egy Romániában rendezett női tornán újabb nagyobb európai csapatokat leckéztetett meg a kis sziget.

Man-szigeti táj (illusztráció)Man-szigeti táj (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A torna eredménylapjait elnézegetve teljesen egyértelmű, hogy a Man-sziget ma még kiemelkedik ebből a közép- és dél-európai mezőnyből: nem csoda, hiszen mégiscsak brit hagyományokon alapuló sportkultúrájuk van, így a krikettet ott már régóta játsszák. De az eredménylapokat, a statisztikákat és a dobásról dobásra részletezett meccstörténetet böngészve egész sok más érdekesség is kibontakozik előttünk.

Ejtsünk először egy pár szót a pozitív hősökről, hiszen talán Málta kivételével mindhárom csapatban akadt egy-egy igen kimagasló teljesítmény!

  • A tornát megnyerő Man-sziget legjobbja a mindössze 16 éves Lucy Barnett volt, aki 173 futást és 6 kaput gyűjtött be, amivel mindkét mutatóban az egész torna második legeredményesebbje lett. Barnettet a Man-sziget mind a négy mérkőzésén megválasztották a meccs legjobbjának (nem csak a saját csapatán belül).
  • A görög válogatottból kiemelkedett a 22 éves Angelikí Szaváni, aki messze a legtöbb kaput szerezte a tornán: 11-et, ráadásul ez úgy jött össze, hogy a Málta elleni meccsen négyes, Románia ellen pedig hatos (!) zsákmányt kaszált be.
  • Románia pedig sehol sem lenne a részben román, részben angol származású Rebecca Blake játéka nélkül, aki a torna egyetlen százasát ütötte, és az összesített futásranglista élén végzett. Érdekesség, hogy ha nem számítjuk az extra pontokat, csak azt nézzük, hogy az ütősök maguk mennyit szereztek, akkor Blake egyedül a teljes román csapat összpontszámának több mint 80%-át szerezte. Igen, négyszer annyit, mint a többi 10 játékos összesen!

És ha már az extrák szóba kerültek, akkor említsük meg a tornán látott talán legnagyobb negatívumokat: ez pedig a dobók ügyetlensége. A torna 8 mérkőzésén ugyanis 54 extra született rossz és nem kevesebb mint 292 széles dobás után! Mindezért leginkább a máltai és a román dobók voltak a felelősek, de azért a Man-szigetnél is akadt olyan dobó, aki sokat adott hozzá... A görög dobók viszont elég jók voltak ebből a szempontból, messze-messze a legkevesebb széleset dobták például.

Néhány szélsőséges példát érdemes megtekinteni. A Románia–Man-Sziget összecsapáson a Man-sziget a 42-es célt 1.4 játszma alatt kergette le. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy az első játszmában a román dobó, Chirilă Ana 11-szer próbálkozott, ugyanis 5-ször is rosszat vagy széleset dobott, ráadásul azok is 2–3 futást eredményeztek, az érvényesek között meg több 4-es is volt. Vagy mondjuk a Málta–Man-sziget találkozón a Man-sziget újonca, Finnola Martin mutatott be valami borzalmasat: az 1. félidő 13. játszmájában 7-szer dobott széleset és 3-szor rosszat! A játszmát nem is ő fejezte be egyébként, pedig a szabályok erre nem nagyon adnak lehetőséget... Lehet, hogy megsérült vagy csak simán szégyenében egyszerűen elhagyta a pályát? Nem tudjuk. A csúcspont a csoportkör utolsó találkozója, a Románia-Málta volt, amikor mindkét csapat legalább 40 ponthoz (!) juttatta ellenfelét széles dobások által... Itt sok hosszú játszma volt, de a 2. félidő 18. játszmája még ezek közül is kiemelkedett: itt a román válogatott tagjának, Armadura Dineshinek nem kevesebb mint 15 próbálkozásra volt szüksége, hogy 6 érvényeset tudjon dobni.

Szóval levonhatjuk a következtetést, hogy még térségünkben nem túl fejlett a női krikett, de azért reméljük, hamarosan ez is változni fog.


Alapból nem látható kép
×