Afganisztán összeomlott a jó dobójáték után

2023. augusztus 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Semleges pályán, Srí Lankában játszik egymással három ENN-t az Ázsia-kupára és a világbajnokságra való felkészülés jegyében Pakisztán és Afganisztán. Az első meccsen a trükkös talajú pályán az afgán dobók mindössze 201 futás után kiejtették az összes pakisztáni ütőst, de a második félidőben sorra potyogtak ki az afgánok, és végül nagy vereségbe futottak bele.

A pakisztáni Karacsi egyik jelképe, a Dzsinnah-mauzóleum (illusztráció)A pakisztáni Karacsi egyik jelképe, a Dzsinnah-mauzóleum (illusztráció)

A kép szerzője: M.irfan44 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Bár nemrég jött a hír, hogy Fahím Ásraf két év után újra bekerült a pakisztáni ENN-keretbe, ma ő nem volt ott a csapatban, de ott volt például a nem túl sok nemzetközi tapasztalattal bíró Uszama Mír. Az afgánoknál a nemrég Banglades ellen sorozatgyőzelmet arató csapat nagy része megmaradt mára is, bár voltak kimaradók, miközben egy nagy visszatérőjük is volt Ikrám Alíhil személyében, aki 2019-ben játszott utoljára egynapos nemzetközit.

A hambantotai időjárás száraz, forró volt ma, a sávtalajon pedig szinte semmi fű nem nőtt: úgy tűnt, nehéz, pörgetőbarát pályának nézünk elébe. És ez mindjárt az elején meg is mutatkozott: az ütéssel kezdő Pakisztán két játszma alatt két ütősét vesztette el, közülük Bábar Ázamot pörgető dobó ellen. A negyedik rendű Mohammad Rizván jól kezdett, négy 4-est is ütött, de 21 pont után búcsúzott – igaz, ezt a 21 pontját mindössze 22 dobásból érte el, ami úgy nagy általánosságban nem túl jó eredmény, de a mai körülmények között ez az arány végül a legjobbnak bizonyult. Ugyanis mindenki más még nála is jóval lassabban ütött... a legtöbb pontig jutó (egyébként nyitó) ütős, Imám ul-Hak a maga 61-ét például 94 dobásból szerezte, de Ága Szalmán meg annyira lassú volt, hogy 29 dobásból is csak 7 futást kapart össze. Az utolsó ütős a 48. játszmában esett ki – ezzel Afganisztán története során először egy ENN-meccsen mind a tíz pakisztáni ütőst kiejtette. A 10 kapuból egy kifutás volt, és mindössze egyet szerzett gyors dobó, 8-at pedig pörgető.

Pakisztán ennek ellenére tudhatott valamit, amit a külső szemlélő kevésbé látott, így egy meglepőt húztak: csupa gyors dobóval kezdtek, az első pörgetőt csak a 12. játszma után küldték be. De a húzás bejött: ez alatt a 12 játszma alatt Sahín Afrídí kettő, míg Naszím Sáh és Hárisz Rouf egy-egy ütőst távolított el a pályáról. Innentől kezdve felváltva dobtak gyors és lassú játszmákat, de a kapukat egy kivétellel továbbra is a gyors dobók szállították – pontosabban fogalmazva: egy gyors dobó, mert ezek után Rouf egymaga ejtett ki négy afgánt, tehát összesen ötös zsákmányig jutott. (Ez volt neki ENN-ben az első!) A leghosszabb ideig, 47 vele szembeni dobásig az egyik nyitó, Rahmánulláh Gurbáz húzta, de ő ennyi idő alatt is csak 18 pontot tudott bezsebelni. A legtöbb határt, hármat, Azmatulláh Omarzí szerezte, ő viszont szerencsétlenül járt: meghúzódhatott egy izom a hátában vagy a derekában, és így vissza kellett vonulnia. A csapat végül kevesebb mint 20 játszma alatt, mindössze 59 ponttal elfogyott. Ez Afganisztán ENN-történetének második legalacsonyabb összpontszáma és a Pakisztán ellen bármely csapat által elért legalacsonyabb pontszám.


Alapból nem látható kép
×