Szegény Nepál!

2023. augusztus 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Elkezdődött a várva várt Ázsia-kupa, amit Nepálban talán még annál is jobban vártak, mint bárhol máshol a világon, de a nyitómeccsnek bizony csúnya vége lett számukra: bár Bábar Ázam és Iftihár Ahmed extra teljesítményt nyújtott, de Pakisztán még nélkül is simán nyert volna.

Ázsia térképe (illusztráció)Ázsia térképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Már az önmagában is nagy izgatottságra ad okot, ha egy Ázsia-kupa elkezdődik, hiszen a kontinenskupák közül ma még ez az egyetlen értelmes rendezvény: a többi földrészen jelenleg nincs túl nagy verseny, hiszen mindenhol csak 1 vagy 2 kiemelkedő válogatott van, kivéve Ázsiát, ahol igazi izgalom várható egy ilyen tornán.

De ha még azt is hozzátesszük, hogy Nepálnak ez az első Ázsia-kupája, ráadásul az első ENN-meccse Pakisztán ellen, akkor érthető, hogy a himalájai országban miért várták ennyire ezt a meccset. Az egész országban nagy lelkesedés volt mérhető, sok iskolában még szünetet is hirdettek a mai napra – kizárólag a mai krikettmérkőzés miatt.

Igen forró, napos idő fogadta a pakisztáni Multánban a csapatokat és az időjárás miatt eleinte lassan gyülekező nézősereget – na meg két szép és tehetséges énekesnő a nyitóműsorban. A csapatok himnuszai után először a nepáli Trisná Gurun lépett fel a Jo Mán című dallal, majd a pakisztáni Áimá Beg énekelt.

Aztán kezdődhetett a játék. Fáhar Zamán jól rá is ijesztett a vendégekre, miután az első három dobásból két határt ütött, de a következő játszmákban elcsendesedtek a dolgok, sőt, Zamán ellen még egy szűz játszmát is sikerült kihoznia Szompál Kámínak. Aztán Zamán hamarosan búcsúzott, csakúgy, mint a másik nyitó ütős, Imám ul-Hak, és máris elérkezett a híresen stabil Bábar ÁzamMohammad Rizván társulás. Akik azonban nem csak stabilságukról híresek, hanem arról is, hogy eleinte lassan szoktak haladni – és ezt a hírnevüket ma is beigazolták. Rizván a 24. játszmáig húzta, de ekkor lecsapott Nelson átka, és a csapat 111 pontos állásánál kifutás áldozatává vált: ekkor az együttes pontaránya bőven 5 alatt volt. Hamarosan a pályára érkezett viszont Iftihár Ahmed, aki a még mindig bent levő Ázammal együtt még a Rizvánnal alkotott párnál is sokkal jobb társulást alkotott, főként a 30. játszma tájékától, ahonnan kezdve egyre gyorsítottak, sőt, a végére már azt is lehet mondani, hogy egymás után záporoztak a határok. A 42. játszmában már (két egymás utáni dobásból) Iftihár megszerezte a maga 50-esét, Ázam pedig a maga százasát – utóbbi neki már a 19. volt pályafutása során, így a játékrészek számát tekintve a világon a leggyorsabban érte el ezt a mennyiséget. Szóval: ez a 42. játszmában volt, a félidő végén pedig Iftihár már élete első 100-asát ünnepelhette, Ázam pedig második 150-esét. Ázam pontszámáról tudni kell, hogy Virát Kohlí 2012-es eredménye (183) után ez lett az Ázsia-kupák történetének második legmagasabb pontszáma, az Ázam–Iftihár Ahmed társulásról pedig azt, hogy ez volt Pakisztán legtöbb futást gyűjtő 5. kapus párja az ENN-ek történetében. Az, hogy az utolsó 3 dobásból 2 kapu is esett, már senkit nem zavart igazán pakisztáni oldalon.

Ez a begyorsulás végül 346 pontra hozta föl Pakisztán válogatottját, így a világranglistán 14 hellyel hátrébb álló Nepálnak nem sok esélye maradt a sikeres kergetésre. Főleg azok után, hogy Sahín Afrídí az első játszmában (ahogy gyakran szokta) máris kaput szerzett, ráadásul kettőt, sőt, a 2. játszmában Naszím Sáh is lecsapott... A kukacgrafikon ezek után viszont nagyon-nagyon hasonlóan haladt nepáli részről, mint Pakisztánnál, csak a kapuk fogytak vészjóslóan – megjósolva azt a vészt, hogy a csapat nem fog tudni begyorsítani a pontszerzésben úgy a végére, ahogy kellene. Sőt, annyira elkezdtek fogyni a kapuk, hogy a végére el sem jutottunk, a második félidőnek még a fele sem telt el, amikorra az utolsó nepáli ütős is kipottyant.

Nepálnak tehát igen rosszul sikerült a bemutatkozás, Pakisztánt pedig legfeljebb az aggaszthatja, hogy egy időre Afrídí is elhagyta a mezőnyt, Ázam helyett is helyettesítő jött ki, majd Hárisz Rouf is lement, akit úgy tűnt, a hőség viselt meg nagyon. A nagy rangadót, India ellen majd szombaton rendezik, de egész máshol, Srí Lanka középső táján, ahol hőmérsékleti szempontból sokkal jobb időjárás várható (de az eső nem kizárt).


Alapból nem látható kép
×