A nőknél Uganda és Zimbabwe egy lépéssel közelebb a világbajnoki kijutáshoz

2023. december 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Míg a férfiaknál nemrég éppen Uganda ütötte el Zimbabwét a jövő évi világbajnokságon való részvétel lehetőségétől, addig a nőknél a ma befejeződött selejtezőtornáról ez a két csapat kéz a kézben lépett tovább. De míg a férfiaknál már eldőlt a kijutók kiléte, addig itt még egy világszintű selejtezőkör is hátravan.

Zimbabwei táj vonuló elefántokkal (illusztráció)Zimbabwei táj vonuló elefántokkal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Jövőre mindkét nemnél lesz egy-egy Húsz20-as világbajnokság, amelyekre a selejtezők már a végükhöz közelednek, sőt, a férfiaknál már véget is értek. A nőknél mintegy három hónappal ezelőtt zajlott le az afrikai selejtezők első köre, ahonnan Kenya és Botswana jutott tovább a második körbe: abba a második körbe, amelyik pedig ma ért véget.

A sorsolás szeszélye folytán Kenya és Botswana most is éppen összekerült egymással az A csoportban, ahol rajtuk kívül még Zimbabwe és Tanzánia szerepelt. Zimbabwe mindenkit legyőzött, Botswana mindenkitől kikapott, míg Tanzánia viszonylag könnyen verte Kenyát, így aztán Zimbabwe és Tanzánia jutott be az elődöntőbe.

A B csoportban szintén egyértelmű volt az erősorrend: veretlenül végzett az élen Uganda, csak tőlük kapott ki a második Namíbia, a harmadik Nigéria pedig csak a nulla ponttal végző Ruandát tudta felülmúlni.

Az elődöntők valójában szinte egy-egy döntőnek feleltek meg: a szabályok szerint ugyanis nem az volt a lényeg, hogy ki nyeri meg ezt a tornát, hanem az, hogy melyik két csapat jut be a döntőbe: ők jutnak ugyanis tovább a világszintű selejtezőkörbe, amit majd valamikor jövő év elején tartanak (még nem tudni, mikor). Az elődöntőkben Zimbabwe Namíbiát verte, míg Uganda Tanzániát, így már tegnap eldőlt, hogy ez a két válogatott képviseli majd Afrikát a következő tornán.

Ma a harmadik helyért is játszottak volna, de ott eső miatt egyetlen dobásra sem volt lehetőség, majd mivel szerencsére az idő megjavult, a döntőt már le lehetett játszani: itt Zimbabwe legyőzte Ugandát, de mint mondtuk, a továbbjutás szempontjából ez semmit sem számított. A döntő legjobbja egyértelműen a zimbabwei dobó, a veterán (41 éves) Precious Marange volt, aki mesterhármast és ötös zsákmányt is szerzett, így Ugandát igen alacsony pontszámra tudták korlátozni, amit nem volt nehéz lekergetni. Összességében is ő szerezte a legtöbb kaput ezen a tornán (13-at), és a legtöbb futás (131) is egy zimbabwei játékos (Modester Mupachikwa) nevéhez fűződik.


Alapból nem látható kép
×