Egyelőre iskolázzák a világ legjobbjait az indiai nők

2023. december 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb női teszt kezdődött Indiában, ezúttal a világ legjobb válogatottja, Ausztrália a vendég: csakhogy a mai, első nap alapján nem lehetne azt mondani, hogy valóban a vendégek lennének a legjobbak. Az első játékrészben 219 futással mind kiestek, majd India csak egy kaput vesztve már 98 pontra jött föl.

A Tádzs Mahal (illusztráció)A Tádzs Mahal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ezúttal nem kellett kilenc évet várni egy indiai női tesztre, mindössze öt napot. Az ellenfél viszont más, és ha lehet, még nehezebb, mint múltkor: a többi formátumban világelső Ausztrália, akik tesztben (talán) csak azért nem világelsők, mert abból nem létezik ranglista a kevés meccs miatt. Ha viszont azt nézzük, hogy Ausztrália mikor játszott utoljára Indiában tesztet, akkor még a 9 évnél is jóval többet kell visszamennünk az időben: közel 40 évet...

Az ausztrálok életében nagy változást jelentett, hogy Meg Lanning, az eddigi kapitány nemrég bejelentette visszavonulását a válogatottól, így ma az az Alyssa Healy irányította a csapatot, aki végre visszatért októberi, kutyaharapás okozta kézsérülése után. Rajta kívül egy újoncot is avattak a vendégek, méghozzá a balkezes sebes dobó, Lauren Cheatle személyében. És ha már újoncok: Indiánál is akadt egy, méghozzá a 20 éves közepes rendű ütős, Ricsá Ghos, aki a múltkor jól játszó, de ujjtörést szenvedett Subhá Szatís helyére került be.

Ahogy tesztben szokás, az ausztrálok az ütést választották most is. De mindjárt az első játszmában nagyot hibáztak: Beth Mooney és Phoebe Litchfield is futni indult egy ütés után, de utóbbi egyszer csak megállt, társa pedig már ott tartott, hogy nem fordulhatott vissza... a mezőnyjátékosok könnyedén kifutották Litchfieldet, aki egyetlen dobással sem nézett szembe ma. És a második játszma is hozott egy hibát, bár ez már a dobó érdeme is volt: Púdzsá Vasztrákar dobása átment azon a túl nagy résen, amit Ellyse Perry hagyott az ütője és a lába között, telibe találva a karókat. Utána viszont a vendégek megnyugodtak, Tahlia McGrath pedig teszthez képest szokatlanul lendületesen játszott, sorra ütötte a négyeseket, és bár kétszer is elejtették a mezőnyben, de végül 50-esig jutott, Mooney pedig éppen az ebéd előtti utolsó dobásból búcsúzott 40 ponttal: az állás 103/4 volt ekkor.

Ezek után az ausztrálok Healy vezérletével 143-ig tornászták fel magukat, de ekkor egy kisebbfajta összeomlás következett be: az 56. játszmában már 168/8 állt az eredményjelzőn. Mindebben a legnagyobb érdemei Vasztrákarnak voltak, aki 4-gyel járult hozzá ehhez a 8-hoz. Viszont amikor már legtöbben azt hitték, mindjárt itt a játékrész vége, a sorvég még szívós védekezésbe kezdett: a 8. rendű Jess Jonassen 61, a 10. rendű Kim Garth pedig 71 labdáig volt bent, és igaz, hogy ritkán futottak egyet-kettőt, de főként nekik köszönhetően csak följöttek 219-re, mire kiesett az utolsó ütős is. Közben (180/8-nál) lezajlott a teaszünet is.

A nap végén még maradt egy kis idő, hogy India is belekezdjen a maga játékrészébe, Saifálí Varmá és Szmriti Mandháná pedig szépen ki is használta ezt az időt. Az ausztrálok 5 dobóval is kísérleteztek ez alatt a 19 játszma alatt, és azt lehetett látni, hogy nagy különbség van a három sebes dobó és a két pörgető között: előbbiek ellen könnyedén szerezték a pontokat az ütősök, míg utóbbiak ellen megszenvedtek, sőt, a végefelé Jonassen Varmát (40 futással) még ki is ejtette. De mivel India összesen 98 futást össze tudott szedni, így ők vannak egyértelmű fölényben, és ha tudják folytatni ezt a játékot, ismét elég lehet a 4 nap, hogy ne döntetlen legyen a vége, mint oly gyakran a női teszteken...


Alapból nem látható kép
×