Két rosszul kezdett negyed, érdekes játék a Banglades–Srí Lanka teszten

2024. március 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a világ figyelmének nagy része a ma kezdődő IPL felé fordul, azért rengeteg érdekességet tartogathat a ma kezdődött kétmeccses tesztsorozat is Banglades és Srí Lanka között. Az első mérkőzés első napja máris 13 kaput és két 100-ast hozott.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Sokmindenről beszéltek az emberek már ennek a tesztnek a megkezdése előtt is. Például a várható összeállításokról, ugyanis mindkét oldalon előre lehetett tudni nagy hiányzókról, és sejthető volt újoncok érkezése is. De beszéltek a Nágin-táncról és a híres időtúllépésről is – utóbbira utalva már láthattunk néhány kapuörömöt a két ország nemrég befejeződött fehérlabdás sorozataiban is. De latolgatták a szurkolók a tesztvilágbajnokság esélyeit is: bár még nagyon az elején vagyunk, de azért csak szépen nézne ki Banglades számára, ha felugrana a vébé tabellájának élére – márpedig a mostani és a következő teszt megnyerésével ezt meg is tehetné. És nem utolsó sorban lehetett hallani az időjárásról is: főként a következő napokra jósoltak esősebb körülményeket, de mostanra, az első napra is érkezett valamennyi csapadék a kezdés előtt – emiatt viszont nem kellett aggódni, mert aztán egyre jobban kisütött a Nap és kezdett felszáradni a pálya.

Térjünk most vissza kicsit részletesebben a hiányzókra és az újoncokra! Bangladesnél Musfikur Rahim hüvelykujjtörése miatt volt kénytelen kihagyni a sorozatot, ami jelentős csapást jelent a közepes ütősrend számára, de Srí Lanka dobóosztaga sem járt jól azzal, hogy Aszita Pranándu egy combsérülés miatt kidőlt: az ő fáradhatatlan rövidlabdás stílusának nagy szerepe volt abban, hogy legutóbb, 2022-ben Srí Lanka meg tudta nyerni a tesztsorozatot Banglades ellen.

De náluk is több figyelem övezte Vanindu Haszarangát: bár ő tavaly nyáron már bejelentette, hogy nem kíván több tesztet játszani, most ennek ellentmondva mégis ott volt a keretben. Ám mégsem játszhatott, ugyanis azok után, hogy nemrég a játékvezetők nyilvános kritizálása miatt letöltött egy eltiltást, a Banglades elleni 3. ENN-ben újra kisebb összetűzésbe keveredett egy bíróval, amiért újabb személyes büntetőpontokat kapott: emiatt pedig két tesztről vagy négy fehérlabdás nemzetközi meccsről eltiltották. Mármost ez azért különösen érdekes, mert ha nem nevezték volna a tesztekre, akkor nem tudta volna letölteni a büntetését, és nyáron négy NH20-as vébémeccsről kellett volna hiányoznia! Ezért egyre többen kezdték azt gondolni, hogy csak azért változtatta meg a tavaly nyáron bejelentett tesztvisszavonulási szándékát, hogy le tudja fogyasztani a büntetést a vébé előtt. Erre Adzsanta Mendisz, a válogatott válogatótestületének tagja úgy reagált: ez nem igaz, mert a döntést, hogy benevezik a tesztekre, már az előtt meghozták, hogy sor került volna a harmadik ENN-re, ahol a büntetésre okot adó esemény történt.

Az imént leírtak alapján mindenki átérezheti, hogy nem egy egyszerű meccs kezdődött el ma. Újoncot végül csak egyet avattak a csapatok, jelesül Banglades, Náhid Ráná, a sebes dobó személyében. A hazaiak érdekes módon a dobást választották: ez 9 év óta először fordult elő velük hazai teszten.

Bár Srí Lanka hamar elvesztette első ütősét, Nisán Maduskát, utána Dimut Karunáratna és Kuszal Mendisz szépen tartotta magát, ráadásul a bengáli dobók sem igazán tudták tartani a megfelelő hosszakat, így 11 játszma után a vendégek 40/1-ig jöttek föl. Utána viszont csapás csapás hátán érte őket: előbb az egyébként az első kaput is szerző Kháled Áhmed egy játszmán belül búcsúztatta mindkét imént említett ütőst, majd rövidesen Anydzseló Mattijúsz vált kifutás áldozatává, miután egy pillanatnyit késve indult el futni társa, Dinés Csandimál hívására. Végül a 17. játszmában Csandimál is kiesett: a videóbíró ugyan sokáig nézegette a különböző szögekből készült felvételeket, de aztán úgy állapította meg, hogy érvényes elkapás történt vele szemben, a labda nem ért le a földre az elkapás pillanatában. Az állás 57/5-re változott, Banglades nagy örömére. Innentől kezdve azonban nagyon megváltozott a játék képe, talán a labda is puhulni kezdett, és nehezebbé vált a gyors dobók dolga: mindenesetre Kamindu Mendisz és Dhanandzsaja da Szilvá rendkívül stabil társulássá állt össze. Ők ketten ebédre 92/5-re hozták fel a csapatot.

Ebéd után pedig a két ütős ott folytatta, ahol abbahagyta, sőt, még talán annál is jobban: biztosan álltak a helyükön, és több olyan játszmájuk is volt, amikor kettő vagy akár 3 határt is beütöttek. A 32. játszmában két egymás utáni dobásból mindketten elérték a maguk ötvenesét is, majd néha kicsit lassulva, néha visszagyorsulva csak ütöttek és ütöttek tovább: a teaszünet 217/5-tel érte őket.

A szünet után, az 54. játszmában volt egy LKE-gyanús eset, amire nem kértek ki videózást a bengáliak – pedig, mint utólag a tévés közvetítésből kiderült, ha kikérték volna, Da Szilvá kiesett volna! Ehelyett folytatta az ütést, és továbbra is nagyon hasonlóan haladt társával. Olyannyira hasonlóan, hogy nem csak az 50-est érték el az imént egy játszmán belül, de a százast is! Ez a játszma pedig az 57. volt, ami azonban a százasok mellett hozott egy kis (nagy) örömet Banglades számára is: Mendisz a százasát követő dobásból Ráná labdájába csak beleélezni tudott, és a kapus elkapta: az újonc dobó megszerezte első tesztkapuját! Sőt, két játszmával később ugyanő végzett Da Szilvával is, akinek húzását a mélységi keresztlábon elkapták. További érdekesség, hogy mind Mendisz, mind Da Szilvá éppen 102 ponttal esett ki. Innentől kezdve már nem kellett sok a játékrész befejezéséhez: bár időben azért ez elnyúlt egy kicsit, mert a hátralevő sorvégi ütősök sokat védekeztek és keveset kockáztattak, de pontszámban már keveset tudtak hozzátenni, így Srí Lanka végül 280 ponttal zárt. A talajról sokat elmond, hogy az első kapu, ami pörgető dobásból esett, a kilencedik volt. Statisztikai érdekesség, hogy ez a 280 lett a világon a második legalacsonyabb olyan pontszám tesztben, amikor volt két egyéni százas, és mindenki kiesett. A legalacsonyabb 279 volt: ezt még Új-Zéland érte el 2009-ben.

A nap végén volt még egy kis idő belekezdeni a második negyedbe is. Egészen pontosan 10 játszma fért bele: ez összesen 78 játszmát jelent az első napra, ami csalódást keltően kevés. A kevés játék fő oka a bangladesiek lassú üteme volt: de mivel az első játékrész 80 játszmán belül véget ért, ezért nem fognak büntetést kapni a lassúság miatt. De térjünk vissza erre a 10 mai játszmára, ugyanis ezek is hoztak még eseményeket: nem kevesebb mint 3 kaput például. Már az első 5 játszmában két LKE-t adott meg a bíró (amiket a videóbíró is megerősített): így aztán Dzsákir Hászán és Nádzsmul Hoszen Sánta is ballaghatott lefelé. A nap zárásaként Maminul Hak is beleélezett egy labdába, amit a harmadik katona elkapott: az állás így estére 32/3 lett, ami 248-as Srí Lanka-i előnyt jelent.


Alapból nem látható kép
×