Zimbabwe utolsó 5 meccse is elvesztette NH20-as besorolását

2024. március 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég adtuk hírül, hogy Dél-Afrika valószínűleg lemondhat több, az Afrika-játékokon lejátszott mérkőzésének NH20-as státuszáról: ez most már hivatalossá és biztossá vált, ráadásul az is, hogy Zimbabwe férfi válogatottjával ugyanez a helyzet.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Mint ismert: Dél-Afrika egy teljesen újoncokból álló, gyenge válogatottat küldött az Afrika-játékok férfi krikett-tornájára, de a nőknél sem éppen egy erős, igazi csapattal álltak ki. Így aztán még zajlott a férfi torna, amikor kiderült: utólag megvonják az NH20-as státuszt Dél-Afrika meccseitől. Akkor ebben még volt egy kis bizonytalanság, hogy valóban igaz-e a hír, de most a Nemzetközi Krikett-tanács megerősítette, hogy igen, igaz, sőt, a férfiak esetén Zimbabwétől is elvettek öt NH20-as meccset.

Az hagyján, hogy ezzel a világ krikettadatbázisainak szerkesztőit hozzák kellemetlen helyzetbe: nekik ez a dolguk, hogy lekövessék a valóságot, és ne panaszkodjanak, ha a valóság furcsán viselkedik. De hogy magukat a játékosokat is kellemetlen helyzetbe hozzák, az már kevésbé szívderítő. És apróság ugyan, de elrontottak egy krikett-történelmi pillanatot is: négy nappal ezelőtt ugyanis úgy tűnt, a világon lejátszott férfi NH20-as meccsek száma éppen utolérte a tesztek számát, a 2535-öt – most viszont az NH20-ak száma 2533-ra csökkent, így mégsem volt valós a történelmi pillanat. De sebaj, így pár nap múlva újra lehet ünnepelni, hiszen nemsokára most már tényleg utol fogja érni a rövid formátum a hosszút...

Az ügytől függetlenül egyébként más problémák is felvetődtek az Afrika-játékokkal: jelesül az accrai infrastruktúra. A Dél-Afrikai Krikettszövetség aggódni kezdett amiatt, hogy egyáltalán az ottani pályák megfelelőek-e a rendes játékra, ezért közbenjárásukra egy zimbabwei szakértő érkezett a ghánai fővárosba, hogy segítsen a helyieknek felkészíteni a játékteret.


Alapból nem látható kép
×