Véglegesek a világbajnoki keretek – 2. rész

2024. május 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Rövid cikksorozatunkban pár szót szólunk a nyári Húsz20-as vébé mind a 20 csapatának összeállításáról. Ebben a második részben az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Afrika, Kanada, a Karib-térség és Új-Zéland szerepel. Nem soroljuk föl az összes nevet, csak néhány érdekeset.

Különféle zászlók (illusztráció)Különféle zászlók (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

  • Amerikai Egyesült Államok: Ritka az olyan játékos, aki két válogatottban is megfordul élete során, márpedig Corey Andersonnal most ez történik, sőt, nem csak simán játszik ezekben a válogatottakban, de világbajnokságokon is ott lesz velük: korábban Új-Zélanddal, most pedig az USA-val. Rajta kívül, ahogy azt a múltkori, Kanada elleni sorozatban is láttuk, több honosított játékos is szerepel majd a csapatban, míg a válogatott gerincét továbbra is a régebbi amerikai játékosok alkotják, mint például Monank Patel, a kapitány és Aaron Jones, a helyettese. Érdekesnek tűnhet még Ali Khan, a gyors dobó beválogatása, hiszen ő utoljára 2022-ben játszott NH20-at, viszont azóta több nagy Húsz20-as ligában is ott volt világszerte.
  • Dél-Afrika: Náluk nagy visszatérők is ígéretes újoncok is vannak. Az Aiden Markram vezette keretbe újra benevezték például azt az Anrich Nortjét (gyors dobó), aki körülbelül 9 hónapon át nem játszott a válogatottban, de a mostani IPL-ben már például ott van. Bemutatkozhat a csapatban Ryan Rickelton, az ütős, és Ottniel Baartman, a dobó: utóbbi még semmilyen formátumban nem volt válogatott, előbbi pedig csak NH20-ban nem – viszont mindketten kiemelkedően teljesítettek idén év elején az SA20-ban. Valószínű, hogy Quinton de Kock, aki az ENN-ről már tavaly lemondott, ez után a torna után visszavonul az NH20-tól is, de most még kap egy lehetőséget a vébén. Nagy hiányzó lesz viszont Temba Bavuma, Rilee Rossouw és Wayne Parnell, valamint csak tartaléknak utazik el a csapattal az IPL-t sérülés miatt kihagyó Lungi Ngidi.
  • Kanada: Az ország most fogja első vébéjét játszani, de ettől függetlenül sem hemzsegnek benne az ismert játékosok. Kapitányuk a 37 éves Saad bin Zafar lesz, de pályára léphet akár a nála is idősebb, 39 esztendős Junaid Siddique is, aki 2022 elején játszott utoljára NH20-at. Ugyancsak az idősebbek közé tartozik Jeremy Gordon, aki már 2012-ben is válogatott volt – és csak hárman lesznek 30 év alattiak az egész keretben: Harsh Thaker (26), Nicholas Kirton (most 25, akkor 26 lesz) és Dilpreet Bajwa (23). Bekerült a csapatba az a Kanwarpal Tathgur is, aki még soha nem volt válogatott, viszont kimaradt például az ismertebb nevek közül Nikhil Dutta.
  • Karib-térsg: Ők igen érdekes helyzetben vannak. Ők lesznek az egyik házigazda, ismerős pályákon, így ez nagyban növeli az esélyeiket, viszont talán legjobb formában levő játékosuk, az IPL-ben sziporkázó Sunil Narine állja a szavát: tavaly ősszel bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól, és ezt a világbajnokság kedvéért sem vonja már vissza, hiába beszélt vele a napokban Daren Sammy vezetőedző. Ott lesz viszont például Rovman Powell, a kapitány, Shimron Hetmyer, Andre Russell és Nicholas Pooran, hogy csak néhány, az IPL-ben vitézkedő nagy nevet említsünk – és ott lesz Shamar Joseph is, aki egy bámulatos tesztmeccs után az IPL-ben már nem tündökölt, sőt NH20-as válogatottsága még nincs is. Nem lesz viszont ott a világbajnokságon Kyle Mayers, az ütős mindenes.
  • Új-Zéland: Nagyrészt igen tapasztalt játékosok alkotják az új-zélandi csapatot, csak két vébéújoncuk lesz: Matt Henry, a sebes dobó és az IPL-ben játéklehetőséget nem rendszeresen kapó Rachin Ravindra. Természetesen kapitányuk még az átlagnál is sokkal tapasztaltabb játékos lesz: Kane Williamson, több száz nemzetközi mérkőzéssel a háta mögött. Adam Milne bokája műtétre szorul, ezért ő kimaradt a csapatból, viszont a sérülés miatt az IPL-t kihagyó (bár a CSK-val mégis együtt edző) Devon Conway ott lesz, sőt, várhatóan ő lesz a válogatott első számú kapusa és egyik nyitó ütőse. A válogatóemberek mérlegelték azt a lehetőséget is, hogy újra behívják a két veterán ütőst, Martin Guptillt és Colin Munrót, de inkább az összeszokottságra szavaztak, ezért őket mellőzték. Ben Sears tartalékként utazik majd el a csapattal.

Alapból nem látható kép
×