Krikettgalaxis
Krikettgalaxis
Krikettgalaxis

Cathia Uwamahoro

Krikettgalaxis-azonosító: j5065

Ország: Ruanda

Születés: 1993. augusztus 5. (28 éves)

Születési hely: Kigali (Ruanda)

Nem:

Ütés: jobbkezes


Ütési és mezőnyjáték-statisztika:

FormátumMérk.Jr.NEKFutásMaxFutÜÁDVSZÜA1005046Elk.Lev.
NH202420526544*17,6629290,750028030

Dobóstatisztika:

FormátumMérk.Jr.DobásFEKapuLDT (jr)LDT (m)Gazd.DTA4 k/jr5 k/jr10 k/m
NH2024------------

Cathia Uwamahoro 1993-ban született a ruandai főváros (Kigali) Gisozi nevű részében, és alig múlt fél éves, amikor apját meggyilkolták a ruandai népirtás során. 14 éves volt, amikor hazafelé tartott az iskolából, elhaladt egy krikettpálya mellett, és megállt, hogy megnézze, hogyan edzenek ott. Rögvest ő is elkezdett játszani, és olyan lelkesedéssel és sikerrel, hogy egy év múlva már hazája válogatottjába is bekerült, sőt, hamarosan kapitány is lett, és sok fiatal példaképévé vált.

A világ 2017-ben figyelt rá föl, amikor Guinness-világcsúcsot döntött azzal, hogy ő lett az a női krikettező, aki a leghosszabb időt töltötte el edzéssel egy hálóban: ez nem kevesebb mint 26 órát jelentett február 17-én és 18-án (pénteken és szombaton). A rekorddöntésre egyébként nem is egy krikettlétesítményben, hanem az Amahoro stadionban került sor. Az eseményen jelen volt Uwamahoro példaképe, Heather Knight, az angol válogatott kapitánya és a Miss Ruanda szépségverseny mind a 15 döntőse is: ők mindannyian dobtak valahány labdát Uwamahorónak az edzés során. Az utolsó órákban még anyja is eljött, hogy megnézze, méghozzá hagyományos népviseletbe, kitengébe öltözve.

Mint Uwamahoro elmondta: két oka volt annak, hogy megpróbálkozott ezzel a csúcsdöntéssel: az egyik a női krikett népszerűsítése volt Ruandában, a másik, hogy adományokat gyűjtsön a még éppen épülő gahangai krikettstadion számára, amit aztán néhány hónappal később fel is avattak.