Győzelemmel mutatkozott be a másik házigazda is

2024. június 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Második találkozójával folytatódott ma a Húsz20-as világbajnokság. Bár a mérkőzés végefelé voltak olyan pillanatok, amikor Pápua Új-Guinea úgy érezhette, akár még a győzelem is meglehet nekik, kedélyeiket gyorsan lehűtötte néhány karibi ütős, akik a végére begyorsítottak, és ennek köszönhetően a csapat hozta a kötelezőt a társházigazdának.

A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)

A kép szerzője: Bill Cameron (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Míg a tavalyi ENN-világbajnokságról lemaradt a Karib-térség, addig most, mivel ők voltak az egyik házigazda az USA mellett, selejtező nélkül kijutottak – de tegyük hozzá: Húsz20-as formájukat tekintve valószínűleg akkor is itt lennének, ha lett volna számukra selejtező. Ez az a formátum ugyanis, ami a legjobban illeszkedik a stílusukhoz: ezen belül is az erőütés. Számos játékosuk ott van a világ nagy Húsz20-as ligáiban, az idei Hundredban pedig például ők voltak a legkeresettebbek. Tavaly nyár óta többször verték Indiát, Angliát, Ausztráliát és Dél-Afrikát is, a vébé előtti utolsó gyakorlómeccsükön pedig például 257 futást szereztek az ausztrálok ellen.

Ami Pápua Új-Guineát illeti: ők tavaly vesztették el ENN-jogosultságukat, vébémeccset még sosem nyertek történetük során, és csak annak köszönhetik kijutásukat, hogy megszűnt a világszintű selejtező, és az óceániai–kelet-ázsiai selejtezőből közvetlenül ki lehetett jutni – ott pedig jelenleg még nincsenek túl komoly ellenfeleik, legfeljebb a jövőben Indonézia vagy még inkább Japán fenyegetheti majd őket, mert ebben a két országban gyorsan fejlődik a krikett. A pápuák a világbajnokság előtti mindkét gyakorlómeccsüket elvesztették, méghozzá Omán és Namíbia ellen.

Így aztán mondhatjuk, hogy minden a hazaiak mellett szólt. Még a pénzfeldobást is ők nyerték, bár ez valószínűleg ma sem számított sokat – mindenesetre a dobást választották. És a játék úgy is alakult, ahogy mindenki várta: csak a 4. játszmában született meg az első határesemény (bár tegyük hozzá: ez a providence-i pálya elég nagy), és addigra már két ütős búcsúzott is, sőt, az erőfölény végére 34/3-ra változott az állás. A pápua becsületet azonban a 4. rendű Sese Bau egész szépen megmentette: ő ugyanis 6 négyesének és egy hatosának köszönhetően 50-est ért el. Igaz, olyan túl gyors ő sem volt, de azért a 13. játszma emlékezetesre sikerült számára: ekkor ugyanis egymaga 14 futást hozott össze, ami ezen a mérkőzésen igen soknak számított. Sőt, az utolsó három játszma sem alakult nekik rosszul (ekkor már Bau nélkül), mert akkor meg összesen 37 futást szereztek: főként Kiplin Doriga jóvoltából. Azt tehát nem mondhatjuk, hogy Pápua Új-Guinea összezuhant volna, de azért a végül elért 136 pontjuk még egy ilyen nagy pályán is átlag alattinak tűnt.

Eddig tehát a Karib-térség hozta, ami várható volt részükről, viszont a kergetés már messze nem ment nekik olyan simán. Mindjárt a második játszma (ami egyébként 20 percig állt egy kis eső miatt is) például szűz lett kapuval: ezt Alei Nao hozta le a kacsázó Johnson Charles és a pöttyösöket sorozatban ütő Nicholas Pooran ellen. Brandon King viszont ott folytatta, ahol pár napja Dél-Afrika ellen abbahagyta: vagyis egész jól ütött ma is, többek között 7 négyese volt. És azért Pooran is mutatott valamit magából még az erőfölényben: jelesül egy 6–4–6-ot, így 6 játszma után 52/1 volt az állás, és senki sem érezte veszélyben a hazai győzelmet. Ekkor azonban öt (!) olyan játszma következett, amikor megint nem ütött senki határt, ráadásul ezek között is volt egy szűz kapuval: most Assad Vala csinálta meg. Ez volt egyébként az első alkalom, amikor egy Húsz20-as vébén egy nem teljes jogú ICC-tagország csapata két szűz játszmát dobott – és az első alkalom, amikor egy ilyen vébén a Karib-térség ellen bárki is két szüzet dobott! Amikor 14 játszma után 85/4 volt az állás, már a remény is felcsillant a pápuák előtt, ám ekkor jött Roston Chase, és porrá zúzta ezeket a reményeket. Ugyan ebben a pillanatban még csak 13 dobásból 7 szerzett ponton állt, de a következő 14 labdából 35 futást gyűjtött, ami, kiegészülve az ütősrendben utána jövő néhány társa hasznos pontjaival, elég volt ahhoz, hogy 6 megmaradó dobással a vége előtt beérjenek a célba, és elfelejthessék a nemrég még talán átérzett kis riadalmukat.


Alapból nem látható kép
×