A horvát krikett története

Horvát zászló

Ki gondolta volna? A mai Horvátország területén már a 19. század elején is kriketteztek! Ekkor ugyanis a dalmáciai Vis (Lissa) szigetén egy kisebb brit katonai egység állomásozott William Hoste kapitány vezetésével, és ők voltak azok, akik szabadidejükben (amikor éppen nem Napóleon seregei ellen harcoltak) játszottak egy kis krikettet. De aztán a csoport egy idő után elhagyta a szigetet, és a krikett évszázadokra feledésbe merült a térségben...

Az újabb fellángolás a független Horvátország létrejötte után, az 1990-es évek közepén jött el, amikor rengeteg, addig külföldön élő horvát települt haza az új országba: köztük többen voltak olyanok is, akik bár magas szinten nem játszották ugyan a krikettet, de legalább ismerték azt. Egy ilyen lelkes csoport annak ellenére is elkezdte megszervezni a horvát krikettet, hogy akkoriban még a megfelelő felszerelés sem volt elérhető az egykori jugoszláv területeken.

A horvát válogatott első mérkőzésére 1998-ban került sor: ez egy barátságos összecsapás volt a szomszédos Szlovénia egyik csapatával, a Ljubljanai Krikettklubbal. Nem sokkal ezután megalakult az első horvát klubcsapat is, a Zágrábi Krikettklub. Mivel azonban az országban nem volt több csapat, ezért a zágrábiak a környező országok klubjaival játszottak rendszeresen barátságos meccseket. A Horvát Krikettszövetség 2000-ben alakult meg.

2004-ben a Ljubljanában tartott Reprezentációs Bajnokságon a horvát csapat lett az első, de a 2005-ös, Belgiumban rendezett ECC Társultország-bajnokságban a 9 résztvevő közül csak a 7-edikek lettek: igaz, ez is elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsák bentmaradásukat ebben az európai harmadik vonalhoz tartozó bajnokságban. 2007-ben viszont a (szintén Belgiumban lezajlott) ICC 3. divíziós európai bajnokságában öt meccsből öt győzelemmel az élen zártak, így a második divízióba való feljutásért játszhattak Izraellel: ezt az akadályt is simán vették, így sikerült a feljutás. 2008-ban (Guernsey-ben) megkezdték szereplésüket a másodosztályban, de ott egyetlen győzelmet sem tudtak aratni, így visszaestek a harmadik vonalba.

2012-ben az ausztráliai születésű, de hazatérve a horvát krikett felvirágoztatásában nagy szerepet vállaló Jeff Gržinić megjelentetett egy könyvet Gépfegyverek és krikettütők címmel, amelyhez az előszót a híres, szintén horvát származású, de ausztrál válogatott Simon Katich írta.

A következő években lassan fejlődött a horvát krikett, de nagyrészt nem a hazai játékosoknak, hanem dél-ázsiai bevándorlóknak, illetve a zágrábi nemzetközi iskolában tanuló, régebbi krikettkultúrával rendelkező országokból érkezett diákoknak köszönhetően. 2020 táján három nagyobb krikettközpont működött az országban: Zágrábon kívül Vis szigetén és Spalatóban is. A hazai bajnokságok ekkor Húsz20 és 40-játszmás formátumokban zajlottak.

2016-ban született meg a szintén Húsz20-as Mediterrán Krikettliga ötlete: ezen számos külföldi csapat is részt vett, sőt, olykor-olykor még egykori tesztjátékosok (Abej Kuruvilá, Brad Hogg) is megjelentek a liga keretében rendezett mérkőzéseken.

2017-ben azonban a papírmunka elhanyagolása miatt felfüggesztették Horvátország társult tagságát a Nemzetközi Krikett-tanácsban, és csak 2021-ben fogadták őket vissza az iratok pótlása után. Első hivatalos NH20-as meccsüket 2022 nyarán játszották, méghozzá egy világbajnoki selejtezőn Svédország ellen.

Alapból nem látható kép
×