Az orosz krikett története

Orosz zászló

A világtörténelmi jelentőségű városokban a 19. században gyakori volt, hogy ezért vagy azért megjelentek a britek. Ez történt Szentpéterváron is: és ha már megjelentek, hát az 1870-es években kedvenc sportjukat is elkezdték űzni, így elmondható, hogy orosz földön már 1875-ben (ha nem előbb!) lezajlott az első krikettmérkőzés. 1875-ben konkrétan a helyi brit polgárok hívták ki egy meccsre a walesi hercegnek az éppen az ottani kikötőben tartózkodó Osborne nevű jachtjának tengerészeit.

Aztán 1880-ra már jól szervezett krikettélet folyt a városban, például évenkénti rendszerességgel lejátszottak egy mérkőzést a helyi brit diplomatákból és kereskedőkből, valamint a textilgyárak vezetőiből és munkafelügyelőiből verbuválódott csapatok. 1895-re már négy krikettklub működött a városban, ám a fejlődést megtörte az 1917. októberi nagy szocialista forradalom: ekkortól kezdve a krikettet üldözendő burzsoá tevékenységnek tekintették. A forradalom után ráadásul a britek többsége is elhagyta Szentpétervárt, így a sport lényegében kihalt Oroszországban.

Az újjáéledésre sok évtizedet kellett várni. A következő krikettmeccsre 1995-ben került sor, két bevándorlók alkotta csapat között, majd még néhány hasonlót lejátszottak, 1997-ben például India és Pakisztán függetlenségének 50 éves évfordulóját ünnepelték meg krikettezéssel: mondanunk sem kell, szintén ázsiai bevándorlók.

2004-ben az addig Egyesült Krikettliga néven működő szervezetből megalakult az ország hivatalos krikettkormányzati testülete, az Orosz Krikettszövetség, amelyet az Orosz Multisport Szövetség, az összes nem olimpiai sportágért felelős szervezet is elismert. Sőt, 2012-ben a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) társult tagországi státuszt adott az oroszoknak, ugyanebben az évben pedig Moszkvában megnyílt az ország első krikettakadémiája. Itt néhány évvel később (sajnos pontos évszámot nem tudunk) 50 fiú, 58 lány és 32 felnőtt férfi ismerkedett a sportággal, és ami lényeges: mindannyian helyiek, nem pedig bevándorlók voltak. Minden szabályzatot és edzésanyagot lefordítottak orosz nyelvre is.

Az orosz válogatott már az ICC-hez való társulás előtt játszott (igaz, nem hivatalos) nemzetközi mérkőzést: hazai pályán az elsőt 2007-ben, a Moszkvai Állami Egyetem baseballstadionjában, a walesi Carmel&District nevű krikettklub ellen.

2021 nyarán az ICC felfüggesztette Oroszország társult tagságát, mivel az ország nem teljesített bizonyos követelményeket, így egyelőre például a válogatottjuk sem játszhat hivatalos NH20-as mérkőzéseket.

Alapból nem látható kép
×