Híres játékvezetők

Billy Bowden, avagy A Végzet Görbe Ujja

Billy Bowden krikettjátékvezető

Sokan azt mondják, azok a legjobb krikettbírók, akik a legészrevétlenebbek tudnak maradni. Na de ha ez így van, akkor mi a helyzet az új-zélandi Billy Bowdennel?

Ő ugyanis minden volt, csak nem észrevétlen, miközben a legkiválóbb játékvezetők egyikének számított. Döntései olyan nagy arányban bizonyultak helyesnek, hogy az ritkaságszámba ment.

Fiatalon krikettjátékosnak készült, ám húszas évei elején egy csúnya betegség, az ízületeket károsító reumatoid artritisz súlyos tünetei jelentkeztek nála, ami egész pályafutását tönkretette. Mármint játékospályafutását! A krikett szegényebb lett egy Billy Bowden nevű játékossal, viszont emiatt lett gazdagabb egy neves játékvezetővel.

Abban, hogy feltűnő, mindenki által ismert bíró, amellett, hogy amúgy is mókás kedvű, főként az játszik közre, hogy betegsége miatt sokszor szokatlanul jelez (főként a 4-pontos ütést szereti lendületesen integetve mutatni), ráadásul mivel nem tudja kinyújtani mutatóujjait, így az ütőjátékosok kiesését csak begörbített ujjal felmutatva tudja jelezni. Ezt a híres-hírhedt jelzését nevezték el viccesen A Végzet Görbe Ujjának. A dobó végzetét, vagyis a 6-pontos ütést is úgy jelzi, hogy két felemelt kezén látszik a görbe ujj.

Jellegzetes esemény volt, amikor 2005-ben egy ausztrál-új-zélandi Húsz20-as meccsen az 1981-es alsódobás-botrányra utalva az ausztrál dobó, Glenn McGrath viccből úgy csinált, mintha alulról akarná eldobni a labdát (persze végül nem dobta el). Ezt előre megbeszélte a bíróval, Bowdennel is, aki a jelenetsort úgy zárta le, hogy elővett egy piros lapot, és teátrális mozdulatokkal felmutatta McGrath-nek. Persze a krikettben nincs piros lap, ez is csak egy vicc volt, így McGrath-nak nem kellett kiállnia.

Férfi egynapos nemzetközi (ENN) krikettben 1995-ben vezette első mérkőzését, azóta pedig összesen éppen 200 ilyen meccset vezetett (ami rendkívül magas számnak számít!). Tesztben 2000-től kezdve 84, míg nemzetközi Húsz20-ban (NH20) 2005-től kezdve 24 meccset vezetett le. Mindezek mellett 46 női válogatottmeccsen is közreműködött, és többször volt videóbíró is.