Nagy és izgalmas küzdelmek

Vannak, akik ismerik a krikettet, de nem szeretik. Ők sokszor azt hozzák fel indokként, hogy szerintük a krikett unalmas, mert hosszúak a mérkőzések, sok a döntetlen (legalábbis az első osztályú formátumban, amilyen a teszt is), sok meccs pedig előre lefutott, megjósolható eredményű. Nem vagyunk annyira elfogultak, hogy azt állítsuk, ez mind hazugság: sajnos tényleg előfordul, hogy igazuk van. De hogy ellenpéldákat is hozzunk számukra, a következőkben összegyűjtöttünk néhány rendkívül izgalmas krikettmeccset!

2010. november 3.: Srí Lanka győzelme Ausztrália ellen

2010 őszén a Srí Lanka-i válogatott Ausztráliában turnézott. Az erők összemérése egy Húsz20-as és három egynapos nemzetközi meccsből állt. A Húsz20-asat simán, 7 kapuval nyerték a vendégek, az első ENN viszont sokkal nehezebben indult számukra. Aztán hatalmas meccs lett belőle: lássuk, hogyan végződött!

A pénzfeldobást Ausztrália nyerte, az ütést választották. Az első félidőben 239 pontot sikerült összegyűjteniük 8 kapuvesztéssel, legeredményesebb ütősük a negyedikként bejövő Michael Hussey lett, aki 71 pontot ért el, és nem esett ki. Srí Lanka-i részről Tiszara Perérá neve említendő meg, aki ötös zsákmányt ért el: két ütőst kidobott (közülük egyet kacsával, hármat pedig az ő dobásából kaptak el társai. Srí Lankának így a 240-et kellett kergetnie a második félidőben.

Borzasztóan kezdődőtt azonban a második félidő a szingalézek és tamilok számára: már a 4. és a 6. játszmában elvesztették két nyitó ütősüket, Upul Tarangát és Tilakaratna Dilsánt. A rossz kezdés még rosszabbul folytatódott: a 25. játszma utolsó dobásánál még csak 107 ponton álltak, amikor kiesett immáron hetedik ütősük, két dobással később pedig a nyolcadik is, méghozzá ő is kacsával.

Magyarul mondva 133 pont távolságra álltak a győzelemtől, és mindössze 2 kapujuk maradt. A pályán a mindenes Anydzseló Mattijúsz és a híres dobó, Laszit Málinga volt bent ütősként: előbbi, aki azért valamennyire barátságban volt az ütővel, még adhatott nekik némi reményt, de nem sokat, mert társa, Málinga amilyen kiváló dobó volt, olyan kevéssé tapasztalt ütős. Szinte már mindenki biztos volt Ausztrália győzelmében.

És akkor megtörtént a csoda. Az ausztrál dobók hiába szenvedtek, hiába próbálkoztak a legkülönbözőbb gyors és csavart labdákkal, Mattijúsz és Málinga mindent túlélt, és szorgosan gyűjtögették a pontokat, hol egyesével, hol kettesével, néha pedig gyöngyörű határokat is ütöttek! Málinga élete első ENN-50-esét is elérte.

Aztán elérkezett a 44. játszma, azon belül is a 2. dobás. Srí Lanka pontot szerzett, és elérte a 239 pontot! Legalább a holtverseny már megvan! De meglesz-e a győzelem? Sikerül-e még egyetlen pontot szerezni két kapuval a kézben?

44. játszma, 3. dobás: Málinga a zárt közép pozícióba üti a labdát, de látszik, hogy nincs idő futni, mert megszerezte egy ausztrál mezőnyjátékos. Nulla pont.

44. játszma, 4. dobás: Málinga ezúttal a kéz oldalra, a fedezethez üti a labdát. Úgy érzi, lezárhatja a meccset, ezért futni indul! Pár lépés után megtorpan, majd rohan tovább. De késő: Steven Smith megkaparintja a labdát, rádobja arra a kapura, ahonnan Mattijúsz indult, és ahova Málinga futott. Talált! Málingát kifutották!

Most lett aztán igazán izgalmas: egy pont - győzelem, egy kapuvesztés - csak holtverseny. És ki jön be utolsó ütősként? A világhírű Muttaijá Muralitaran! Aki azonban szintén dobásairól világhírű, de ütősként szintén nagyon gyenge.

A játszmából még két dobás van. Mivel a kifutás során megtörtént a helycsere, ezért Mattijúsz üt most. Elsőként csak védekezik, nincs is esély futásra. Másodjára úgy érzi, megpróbál egy nagyobb ütést, de a labda csak megcsúszik az ütőn, és a rövid ferde lábon álló mezőnyjátékos megszerzi. A Srí Lanka-iak inkább nem próbálnak meg futni. Játszma vége, mostantól Muralitarannak dobnak!

45. játszma, 1. dobás: védekező ütés, a csúcs pozícióba, és bár egy pillanatra úgy nézett ki, elindulnak futni, gyorsan megfordultak. Nincs pont.

45. játszma, 2. dobás: Muralitaran megcsúsztatja a ferde láb irányába, a labda pedig kigurul a pályáról! 4 pont, megvan a győzelem! A három M-betűs, Mattijúsz, Málinga és Muralitaran a hős!

Ez a győzelem is kellett ahhoz, hogy végül a többmeccses sorozatot Srí Lanka nyerje meg, akiknek így ez volt az első ENN-sorozat-győzelmük Ausztráliában.

Nem mellesleg, amikor sok évvel később Málinga befejezte pályafutását, nyilvánvalóvá vált, hogy ez az itt elért 56 pont volt élete egyetlen ENN-ötvenese és egyben élete legmagasabb ENN-pontszáma is.

A mérkőzés adatlapja megtekinthető itt!

2019. július 14.: Anglia győzelme Új-Zéland ellen a vb-döntőben

Szöveg később!

A mérkőzés adatlapja megtekinthető itt!

Alapból nem látható kép
×