KrikettgalaxisKrikettgalaxisKrikettgalaxis
Nyitóoldal
Nyitólap
Krikett a művészetekben
Filmek és a krikett
Irodalom és a krikett
Zene és a krikett
Krikett-történeti érdekességek
A korai történettől máig
Balesetek és bortányok
Súlyos bűntettek
A sportszerűség példái
Nagy meccsek, nagy győzelmek
Híres párharcok, rivalizálások
Emlékezetes események, jelenetek
Különös rekordok
Mai érdekességek
Létesítmények
Különös nevek, fogalmak
Apró kulisszatitkok
Emberek
Híres játékvezetők

A zene és a krikett

A The Duckworth Lewis Method

Krikett Károly

Hallottátok már azt a szót, hogy krikettzenekar? Én csak nemrég, amikor megismertem a The Duckworth Lewis Method nevű ír együttest.

Nem egy világhírű vagy világszínvonalú csapat (Kristóf nem is szereti őket, szerinte jellegtelen angol tucatzenét játszanak), de témájuk miatt mégis igazi különlegességnek számítanak. Ugyanis dalaikat a krikettről írják. Stílusuk komolytalan, de mondhatjuk bolondnak is, többek szerint pedig vicces.

Maga a név, amelynek jelentése Duckworth-Lewis-eljárás, szintén egy krikettfogalom: tulajdonképpen egy matematikai képlet, amivel az esős, normális körülmények között végig nem játszható mérkőzéseken számolják ki, hogy hány pontot kell elérnie egy csapatnak a győzelemhez. A krikettrajongók többsége csak annyit tud erről a képletről, hogy valami bonyolult matek van a háttérben, és elfogadják, ha valamilyen számítógép kiszámolja, amit ki kell.

Két albumuk jelent meg, az elsőnek a címe megegyezik a zenekar nevével, a második a Sticky Wickets, azaz a ragadós dobósávok. Írtak dalokat a pénzfeldobásról, az édes foltról, a játékot megszakító esőről, a Dzsáved Miandád pakisztáni krikettedzővel való álombéli találkozásról, az éjjeliőr ütősről, a játékvezetőről, a hármas pozíciójú mezőnyjátékosról és még sorolhatnám.

Talán a legismertebb számuk a Jiggery Pokery, amelynek témája az akkor még szinte ismeretlen ausztrál dobójátékos, Shane Warne azóta világhírűvé vált (sőt, néha az évszázad dobásának nevezett) kicsapódó csavart dobása az 1993-as A Hamvak verseny első mérkőzésén. A dalban a dobás által kiejtett angol ütőjátékos, Mike Gatting szemszögéből éneklik el az eseményt, aki nem érti, miféle machináció okozhatta, hogy ennyire irányt változtatott a labda, és ennyire bohócot (sőt, páviánt) csinált belőle:

De itt van még kettő másik jellegzetes dal is:


Ez a Krikettgalaxis – a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes ábrát ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikettgalaxis főszerkesztőjének