KrikettgalaxisKrikettgalaxisKrikettgalaxis
Krikettgalaxis KRIKETTLEXIKON
Főoldal
Alapfogalmak
Játékosok
Pálya, stadion
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Mérkőzés, turné, sorozat
Játékrész, továbbjátszás, lezártnak nyilvánítás
Játszma
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Mellé, testet érintve mellé
Határ, határesemény
Büntetőpontok
Eredmény
Mezőnypozíciók
Erőfölény
Dobás
Ütés
Kiesés, apellálás, visszavonulás
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés
Eszközök és felszerelések
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Védőfelszerelések
Háttérvászon
Szürcshenger
Statisztika, matematika, fizika
Dobási statisztikák
Ütési statisztikák
Egyéb egyéni statisztikák
Csapatokat rangsoroló mutatók
Duckworth-Lewis-eljárás

A leverés

Röviden

Egy ütőjátékos akkor esik ki leverés által, ha nem történt rossz dobás, és az ütőjátékos ütéskor kilép az ütővonal elé, de eközben a kapus megszerzi a labdát, és ledönti vele a kaput.

Néhány megjegyzés

A leverés nem túl gyakori, de azért nem is ritka kiejtési mód, és megjegyzendő, hogy a Húsz20-as krikettben többször fordul elő, mint a másik játékrendszerekben. Igen hasonló a kifutáshoz, hiszen ott is az a lényeg, hogy az ütős a vonalon kívül tartózkodik, és eközben ledöntik a kapuját.

Leverés leginkább a lassabb (pl. pörgetett) dobások esetén fordul elő, mert a gyors dobásoknál a kapus hátrébb, a kaputól távolabb helyezkedik el.

Bár logikailag nem helyes, de ha a leverés teljesül, akkor szokták azt is mondani, hogy az ütőjátékost leverték.

Részletes szabályok

Az ütővonal elé történő kilépés azt jelenti, hogy testének és ütőjének egyetlen pontja sem érintkezik a talajjal az ütővonal mögött. Az ütővonal a kapu előtt 122 cm-rel húzódik, és a talajra felfestett több centi széles csík hátsó, tehát kapuhoz közelebbi széleként van meghatározva.

A kapu ledöntése azt jelenti, hogy a karók tetejéről elmozdul (leesik) legalább egy pálca, vagy egy karó kifordul a földből, és mindezt vagy a labda okozza, vagy a kapus labdát tartó keze.

Az mindegy, hogy a kapusról hogyan került vagy pattant a labda a kapura: az is érvényes, ha a kapus rádobta, de akár az is, ha rárúgta vagy csak a testéről véletlenül rápattant.

Feltétel viszont, hogy más mezőnyjátékos ne érjen bele a labdába. Ha ez megtörténik, és úgy dől le a kapu, akkor az ütős kifutással esik ki. Ugyancsak kifutásnak számít, ha az ütőjátékos nem az ütés elvégzésének kísérlete miatt lép ki a vonal elé, hanem futni indul, és ezért van a vonalon kívül.

Ha az ütős azért lépett ki a vonal elé, hogy ezzel valamilyen sérülést kerüljön el, akkor nem érvényes a leverés, nem esik ki a játékos.

A leverést célzó apellálásra mindig az aktív ütőjátékos végén (a keresztláb mezőnypozíció táján) álló játékvezetőnek kell válaszolnia.

Ha leverés történt, akkor a ki nem esett ütősnek az eredeti helyén kell maradnia, az újonnan bejövő ütős (ha van) a kieső játékos helyére jön be.

Mivel a leverés fontos közreműködője a dobójátékos, ezért ha így esik ki valaki, azt a kaput hozzáadják a dobó egyéni statisztikáihoz is. Az eredménylapon emellett feltüntetik a leverést végző kapus nevét is, az angol lapon st, a magyaron l jelöléssel.

Példák videón


Ez a Krikettgalaxis – a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes ábrát ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikettgalaxis főszerkesztőjének