KrikettgalaxisKrikettgalaxisKrikettgalaxis
Krikettgalaxis KRIKETTLEXIKON
Főoldal
Alapfogalmak
Játékosok
Pálya, stadion
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Mérkőzés, turné, sorozat
Játékrész, továbbjátszás, lezártnak nyilvánítás
Játszma
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Mellé, testet érintve mellé
Határ, határesemény
Büntetőpontok
Eredmény
Mezőnypozíciók
Erőfölény
Dobás
Ütés
Kiesés, apellálás, visszavonulás
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés
Eszközök és felszerelések
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Védőfelszerelések
Háttérvászon
Szürcshenger
Statisztika, matematika, fizika
Dobási statisztikák
Ütési statisztikák
Egyéb egyéni statisztikák
Csapatokat rangsoroló mutatók
Duckworth-Lewis-eljárás

Mellé és testet érintve mellé

Mellé

Gyakran előfordul, hogy bár az ütőjátékos elérhette volna az eldobott labdát (tehát a dobás nem széles), de mégsem ért hozzá sem az ütőjével, sem testének bármelyik részével. Ilyenkor beszélünk melléről.

Ha ilyen történik, az önmagában semmit sem jelent, nincs érte sem büntetőpont, sem más. Leggyakrabban a mellément labdákat megfogja a kapus, és mivel ilyenkor az ütőjátékosoknak nincs ideje futni, ezért nem is indulnak el, a labda így rögtön holttá válik, és jöhet a következő dobás.

Ritkább esetben azonban a kapus sem éri el a labdát, így van idő futni, vagy akár az is megtörténhet, hogy a labda hátul eléri a pálya határát, így 4-pontos határesemény történik. Ilyenkor minden teljesített futásért és a határeseményért is pontot kap az ütős csapat, de ezeket a pontokat nem számítják bele az ütőjátékos egyéni statisztikáiba, hanem mellé megjegyzéssel extraként kell őket elkönyvelni.

Ha a mellément labda egyúttal rossz dobásból is származik, akkor az ezért járó egy büntetőpont is megadandó.

A játékvezető úgy jelzi a mellé esetét, hogy egy karját nyitott tenyérrel a feje fölé emeli.

Testet érintve mellé (TÉM)

Ha az eldobott labda nem az ütőjátékos ütőjével vagy ütőt tartó kezével érintkezik először, hanem a testének bármelyik másik részét találja el (az ütőt tartó kezén kívül), akkor nagy eséllyel testet érintve mellé történt. Két kivétel azonban van: ha teljesül az, hogy a labda eltalálta volna a kaput, ha nem ért volna bele az ütős, akkor (ha még néhány más feltétel is teljesül) fennáll a láb a kapu előtt (LKE) esete, ami az ütőjátékos kiesését jelenti, illetve ha az ütőjátékos meg sem próbálta megjátszani a labdát, és meg sem próbálta elkerülni, hogy a labda eltalálja (tehát pl. mozdulatlanul állt), akkor pedig nincs testet érintve mellé, hanem a labda holttá válik, és futások nem teljesíthetők. Ha mégis futni indulnak az ütősök, akkor a játékvezető a holt labda kikiáltásával megvárja az első futás végét, azért, hogy a dobócsapatnak esetleg legyen lehetősége kifutással kiejteni valamelyik ütőst.

Hasonlóan a mellé esetéhez, a testet érintve melléből is lehet pontot szerezni, ha sikerül futni vagy ha a labda kimegy a pályáról. Ezeket a pontokat is extraként számolják el a csapat javára, nem számítanak bele az ütőjátékos egyéni statisztikáiba. Ha viszont az történik, hogy a játékos testét érő labda ezután még az ütővel is érintkezésbe kerül (rápattan), akkor az ezután szerzett pontok mégis beleszámítanak az egyéni statisztikákba.

A testet érintve mellé esetén a játékvezető úgy jelez, hogy egyik térdét megemeli, és azt a kezével érinti.


Ez a Krikettgalaxis – a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes ábrát ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikettgalaxis főszerkesztőjének