KrikettgalaxisKrikettgalaxisKrikettgalaxis
Krikettgalaxis KRIKETTLEXIKON
Főoldal
Alapfogalmak
Játékosok
Pálya, stadion
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Mérkőzés, turné, sorozat
Játékrész, továbbjátszás, lezártnak nyilvánítás
Játszma
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Mellé, testet érintve mellé
Határ, határesemény
Büntetőpontok
Eredmény
Mezőnypozíciók
Erőfölény
Dobás
Ütés
Kiesés, apellálás, visszavonulás
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés
Eszközök és felszerelések
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Védőfelszerelések
Háttérvászon
Szürcshenger
Statisztika, matematika, fizika
Dobási statisztikák
Ütési statisztikák
Egyéb egyéni statisztikák
Csapatokat rangsoroló mutatók
Duckworth-Lewis-eljárás

A háttérvászon

Háttérvászon a krikettben

Az ütőjátékosnak rendkívül fontos, hogy jól lássa a dobó mozdulatait, valamint a labdát először a dobó kezében, majd a levegőben. Ezért szoktak a dobójátékosok mögé, a pálya határán kívül úgynevezett háttérvásznakat elhelyezni.

A háttérvászon nem más, mint egy nagy, sík, egyszínű tábla, amely készülhet sokféle anyagból, nem feltétlenül vászonból (ahogy a mozivászon sem vászon manapság, de a neve megmaradt). Általában egy kerekekkel felszerelt, odébbgurítható állványon helyezkedik el, és valamilyen fából vagy fémből ácsolt vázra erősítik rá a fából vagy műanyagból készült léceket, de boríthatják textilanyaggal is.

Mivel a játszmákat felváltva dobják a pálya két vége irányába, ezért a dobósáv mindkét végéhez kell egy-egy háttérvásznat álltani a határon kívülre. (A szabályok kimondják, hogy a háttérvászonnak egyetlen része sem (tehát még a kereke sem) lóghat be a pálya határán belülre.)

Színe általában a labda színéhez igazodik: ha a labda fehér (például egynapos nemzetközi (ENN) és nemzetközi Húsz20-as (NH20) mérkőzéseken), akkor a háttérvászon fekete vagy sötét, ha a labda piros vagy rózsaszín (például a teszt krikettben), akkor a háttérvászon fehér szokott lenni. Vannak olyan háttérvásznak, amelyeknek az egyik fele fehér, a másik fekete, így mérkőzéstől függően csak a jó oldala felé kell fordítani, és nincs szükség arra, hogy kicseréljék az egészet. Sőt, a 20. század végén megjelentek azok a háttérvásznak is, amik hasonlítanak azokhoz a reklámtáblákhoz, amik sok kis függőleges, egymás mellett elhelyezett rúdból állnak, amelyek egyszerre el tudnak fordulni, és másik oldalukat mutatva egy másik képet rajzolnak ki: ezzel a módszerrel elérhető volt, hogy akár mérkőzés közben is változhasson, mi látszik a háttérvásznon: amikor a dobás a vászon irányából történt, akkor fehérre vagy feketére állították be, amikor a másik irányba dobtak, akkor meg akár reklámot is meg tudtak rajta jeleníteni. A 21. században pedig már valóságos elektronikus képernyők is lehetnek háttérvásznak, amin számítógéppel vezérlik a megjelenő képet.


Ez a Krikettgalaxis – a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes ábrát ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikettgalaxis főszerkesztőjének