KrikettgalaxisKrikettgalaxisKrikettgalaxis
Krikettgalaxis KRIKETTLEXIKON
Főoldal
Alapfogalmak
Játékosok
Pálya, stadion
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Mérkőzés, turné, sorozat
Játékrész, továbbjátszás, lezártnak nyilvánítás
Játszma
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Mellé, testet érintve mellé
Határ, határesemény
Büntetőpontok
Eredmény
Mezőnypozíciók
Erőfölény
Dobás
Ütés
Kiesés, apellálás, visszavonulás
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés
Eszközök és felszerelések
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Védőfelszerelések
Háttérvászon
Szürcshenger
Statisztika, matematika, fizika
Dobási statisztikák
Ütési statisztikák
Egyéb egyéni statisztikák
Csapatokat rangsoroló mutatók
Duckworth-Lewis-eljárás

A krikettlabda

Jellemzése

A krikettlabda egy kis méretű, kemény, tömör labda, amit kívül keményített bőr (leginkább marhabőr) borít, belsejében pedig valamilyen kitöltőanyag van, a legjobb labdák esetében ez parafa. A parafa magot cérnával tekerik körül jó sűrűn, majd esetleg még néhány vékonyabb parafa- és cérnaréteggel burkolják körbe, végül rávarrják a kettő vagy négy darabból összeillesztett külső réteget. A többsoros varrat a labda kerülete mentén fut végig, a felület síkjából kissé kiemelkedik.

Hagyományosan a krikettlabda piros színű, fehér varrással: 1977-ig mindenhol csak pirosat használtak, de amikor elterjedtek az olyan egynapos mérkőzések, amelyek az esti sötétségbe is belenyúltak, a jobb láthatóság kedvéért fehér labdákat kezdtek használni. Ezeken a varrás külső sorai zöld színűek. A 2010-es években az éjjel-nappali mérkőzések kedvéért vezették be a bíbor vagy rózsaszín labdát, ami mind szabad szemmel, mind a tévéközvetítésekben még jobban látható, mint bármelyik másik, és a tesztben használt fehér ruhákkal sem olvad össze. Az első bíbor labdás tesztre
Warning: Use of undefined constant m4361 - assumed 'm4361' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/lexikon/labda/labda.php on line 5
2015-ben került sor az adelaide-i pályán.

A szabványos labda méretei a
Warning: Use of undefined constant törvények - assumed 'törvények' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/lexikon/labda/labda.php on line 6
törvények szerint a következők lehetnek:

Játék típusa

Labda tömege (g)

Labda kerülete (cm)

Labda átmérője (cm)

Felnőtt férfi

155,9-163

22,4-22,9

7,1-7,3

Felnőtt női

140-151

21,0-22,5

6,7-7,2

13 éves kor alatt

133-144

20,5-22,0

6,5-7,0

A rosszabb minőségű, olcsóbb, inkább gyakorlásra használt labdák belsejében sokminden lehet. Erről tanúskodik az alábbi videó is, amit azonban gyengébb idegzetű krikettrajongóknak nem ajánlok, ugyanis kettéfűrészelnek benne egy gyakorlólabdát!

A labdára vonatkozó törvények

A korábbiakban leírt labdaméreteket is a törvények szabályozzák. Ezeken kívül arról szólnak a törvények, hogy a mérkőzés során hogyan kezelendő a labda.

Mivel a labda felületének szándékos megváltoztatása, az úgynevezett bolygatás szabályellenes (hiszen megváltoztathatja a röppályát, és ezáltal igazságtalan előnyt nyújt a dobónak), ezért a labdákat a játékvezetőknek rendszertelen időközönként ellenőrizniük kell, és minden kapuvesztés, valamint minden szünet és játékmegszakítás kezdetekor is a bírók birtokába kell kerülnie.

A labda gyorsan elhasználódik, általában néhány száz dobás és ütés alatt annyira megkopik, hogy nem érdemes tovább játszani vele. Emiatt mindegyik csapatkapitány minden játékrész megkezdése előtt kérhet új labdát, ha pedig a mérkőzés többnapos, akkor a dobócsapat kapitánya legalább 80 játszma egy labdával való végigdobása után kérhet labdacserét. Az új labdáról a játékvezető az ütőjátékosokat is értesíti, mert nekik sem mindegy, hogy mennyire kopott a labda.

Ha a labda kirepül a stadionból és elveszik, vagy például fennakad valamilyen elérhetetlen helyen, akkor egy olyan másik labdát kell keresni, ami nagyjából ugyanannyira volt megkopva, mint a régi. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha annyira megrongálódik, hogy nem lehet vele normálisan tovább játszani. Ekkor a végzetes megrongálódás előtti állapotához hasonló pótlabdát kell keresni. Ezekben az esetekben a játékvezető szintén szól az ütőjátékosoknak, valamint a dobócsapat kapitányának is.

A labdabolygatás

A krikettlabda röppályája nagyban függ attól, hogy milyen a labda felülete, ezért aki ezt a felületet szándékosan, tiltott eszközökkel megváltoztatja játék közben, súlyos szabálytalanságot követ el. Ezt nevezik labdabolygatásnak (vicces szóval labdababrának).

Tilos a felület karcolása (például körömmel) vagy külső eszközökkel, anyagokkal történő fényezése, bekenése. Tilos a labdát a földhöz dörzsölni is, és tilos a rajta levő varratot megpiszkálni. Még ha sáros lesz a labda, akkor is csak a játékvezető felügyelete mellett szabad letörölni, a nedves labdát pedig csak előzetesen jóváhagyott ronggyal szabad megtörölni. Nem számít tiltottnak azonban az, hogy a játékos a labdát a ruhájához dörzsölje, és az sem tilos, hogy nyálat vagy izzadságot kenjen rá, hiszen ezek nem számítanak külső anyagnak. Mivel nem tilos, ezért igen gyakran meg is csinálják.

Ha felmerült a szabálytalan labdabolygatás gyanúja, akkor a játékvezetőnek meg kell kérdeznie a másik csapat kapitányát, hogy kér-e labdacserét, majd ettől függetlenül 5 büntetőpontot kell a vétlen csapat javára írni, a mérkőzés után pedig jelentést kell készíteni az esetről. Ha a szabálytalanság még egyszer megtörténik ugyanezen a mérkőzésen, ráadásul a dobócsapat részéről, akkor az illető dobójátékost fel kell függeszteni, és nem dobhat többet ezen a mérkőzésen. Utólag súlyos eltiltások vagy egyéb büntetések történhetnek a labdabolygatás miatt, arról nem is beszélve, hogy az ilyen eset a közvélemény számára is nagy botránynak számít.

De mi értelme van egyáltalán ennek a dörzsölésnek és a bekenésnek? Az, hogy ha a dobócsapat kiválasztja a labda egyik felét, és azt, ahogy telik-múlik a mérkőzés, lassacskán, de kitartóan fényesíti ilyen módszerekkel, míg a másik felét hagyja elkopni, akkor egy gyorsan eldobott, a levegőben NEM pörgő labda fényes fele mellett máshogy mozog a levegő, így egy fizikai törvény miatt a labda a levegőben szállva kanyarodni fog. Ezt nevezik görbítő dobástechnikának, és igen jó módszer arra, hogy az ütőjátékos dolgát megnehezítsék.

Krikettlabda készítése

Krikettlabdát mi magunk nehezen készíthetünk. Amatőr szinten a Magyarországon sokkal könnyebben beszerezhető teniszlabdát szokták helyettesítőjéül javasolni, de ez tényleg csak amatőröknek jó, ha valaki komolyan akar krikettezni, semmiképpen nem ajánlom a teniszlabdát.

A világ azon országaiban azonban, ahol népszerű a krikett, nagyobb gyárak és kisebb kézművesüzemek sokasága foglalkozik labdagyártással. A gömbbé formált parafamagot egy gép segítségével cérnával betekerik, majd a 2,5-4 mm vastag bőrből kivágott darabokat félgömbökké formálva erre ráillesztik és rávarrják. Vannak speciális labdavarrógépek is, de sokhelyütt inkább kézi módszert alkalmaznak: emiatt viszont nagyon időigényes egy labda elkészítése, akár egy óráig is tarthat csak a varrás.

Az elkészült labdára még egy szintetikus zsírból készült bevonatot is felvisznek, ami vízállóbbá és fényesebbé teszi azt.

A leghíresebb gyártók az ausztrál Kookaburra, az indiai SG és az angol Dukes. A legtöbb nemzetközi mérkőzésen a Kookaburra labdáit használják, de például az angolok és az indiaiak a saját termékükhöz ragaszkodnak.

A következő videón egy pakisztáni kézművest láthatunk, amint krikettlabdát készít:


Ez a Krikettgalaxis – a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes ábrát ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikettgalaxis főszerkesztőjének